Саймън Тисдейл, Гардиън“Предложението на папа Франциск украинските лидери да признаят

...
Саймън Тисдейл, Гардиън“Предложението на папа Франциск украинските лидери да признаят
Коментари Харесай

Войната в Украйна ще свърши, когато Путин бъде свален от власт

Саймън Тисдейл, „ Гардиън “

Предложението на папа Франциск украинските водачи да признаят провалянето си, да намерят " храброст да вдигнат бялото знаме " и да договарят за преустановяване на войната с Русия провокира оправдана гняв в Киев и Източна Европа. Той сгреши, като сподели, че Украйна е победена, и пропусна да осъди противозаконната експанзия и военните закононарушения на Москва. И въпреки всичко Франциск не е единственият, който се чуди по какъв начин ще завърши този спор.

Две години след началото на спора няма признаци кой е победител. Може би това е добре, защото безапелационната победа на една от страните може да бъде пагубна за всички. Дали това негероично основание мълчешком въздейства върху внимателния метод на двата най-големи западни поддръжника на Киев - Съединени американски щати и Германия? Ако това е по този начин, то прави неналичието на благонадежден кротичък развой още по-жалко - и евентуално доста рисково.

Миналата седмица Владимир Путин още веднъж заплаши да употребява нуклеарни оръжия, откакто президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че НАТО би трябвало да обмисли изпращането на войски, с цел да подсигурява успеха на Украйна. Голяма част от казаното от Путин е поза или ловкост, защото той има вяра, че времето работи в негова изгода. Той оставя войната да затихне, до момента в който провежда наново узурпиране на властта, маскирано като избори.

Но Путин не беше толкоз блажен преди 18 месеца, когато настъпващите украински сили заплашваха да си върнат Крим и да изгонят нашествениците. Миналата седмица стана ясно, че американски публични лица са изпратили в Киев детектори за радиация и таблетки калиев йодид, действайки в сходство с оценките на разузнаването, съгласно които вероятността за съветски тактически нуклеарен удар е 50 на 50.

Загрижеността беше толкоз огромна, че Белият дом изиска от група специалисти да разработят нов нуклеарен " справочник " с проекти за деяние в изключителни обстановки, незадължителни американски военни отговори и сюжети за ескалация, заяви " Ню Йорк Таймс ". Всичко това се основава на изчислението, че нуклеарен удар е по-вероятен, в сравнение с когато и да било след края на Студената война. Въпреки че рискът е намалял от 2022 година насам, той към момента е висок.

Сценарият " Русия губи " е изключително рисков, защото Путин разказва война в Украйна като борба против Съединени американски щати и НАТО - а социологическите изследвания демонстрират, че множеството руснаци му имат вяра. За него провалянето е недопустимо, защото то би означавало по-широко проваляне на Русия от Америка и може да докара до свалянето му от власт. Ако бъде притиснат в ъгъла, този нерешителен скункс ще упрекна Запада и ще опита да повлече всички в пропастта със себе си.

Перспективата Украйна да загуби войната е също толкоз тревожна, само че по разнообразни аргументи. Човешките последствия ще бъдат ужасяващи, а милиони бежанци ще се насочат на запад. Ако Буча и Мариупол са някакъв ориентир, жестокостите, военните закононарушения и отвличанията ще се усилят. Победителят Путин може да се опита да завладее цялата страна - или да наложи съглашение и марионетен режим. Във всеки случай самостоятелното битие на Украйна като свободна страна ще бъде прекъснато. Нейната народна власт и блян към Европейски Съюз ще бъдат унищожени.

Въздействието върху Европа ще бъде извънредно. Успехът на Русия сигурно ще се преглежда в Полша и трите балтийски страни като въведения към нови експанзионистични нападателни войни. Прозападна Молдова, на южната граница на Украйна, също е евентуална цел. Ще настъпят големи стопански разтърсвания и конкуренция във въоръжаването, до момента в който НАТО и Европейски Съюз ще се борят да засилят европейската защита. Крайно десните и проруски настроени популистки партии ще бъдат окуражени.

Поражението на Украйна би имало трайни последствия в международен мащаб, създавайки ужасяващ казус за завладяване на територия със мощ и нахлуване против цивилни жители. Ще насърчи ли това Китай да нападне Тайван? Или други да създадат същото? Напълно евентуално е. Уставът на Организация на обединените нации ще бъде срутен, а с него и най-основните правила на Женевските конвенции и филантропичното право.

Международното водачество на Съединени американски щати - и НАТО - също ще претърпи непоправими провали. Това важи с особена мощ, в случай че отводът на Вашингтон от военна помощ, какъвто е сегашният случай, е съдействал за провалянето на Украйна. Кой тогава би се доверил на Съединени американски щати да удържат на думата си, изключително в случай че Доналд Тръмп размени Джо Байдън? Според известията другарски настроеният към Путин Тръмп декларира, че " няма да даде нито цент " на Украйна.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин предизвести предишния месец, че " в случай че Путин успее, той няма да се спре " в Украйна. И последващият резултат ще бъде унищожителен. " Други водачи по света, други автократи, ще бъдат окуражени [от това], че не сме съумели да подкрепим една народна власт... Честно казано, в случай че Украйна падне, в действителност имам вяра, че НАТО ще се бори с Русия ".

Ако западните демокрации не могат да се обединят към задачата да обезпечат изцяло проваляне на Русия, без значение от обвързваните с това опасности, единственият излаз наподобяват договарянията - въпреки и не по този начин, както ги формулира папа Франциск. И въпреки всичко, както е всекидневно, последното предложение на Турция за двустранна мирна среща на върха беше отхвърлено от Киев. Други бъдещи медиатори не са стигнали до на никое място. А проектът от 10 точки на Украйна е подценен от Москва. Няма кротичък развой, няма мир.

Има междинен път, споделят американските външнополитически гурута Ричард Хаас и Чарлз Купчан. Според тях Украйна би трябвало да договаря за преустановяване на огъня с Русия. " Киев няма да се откаже от възобновяване на териториалната целокупност или от търсенето на икономическа и правна отговорност от Русия за нейната експанзия, само че ще признае, че краткосрочните му цели би трябвало да се пренасочат от опитите за освобождение на още територии към отбраната и възобновяване на повече от 80% от страната, която към момента е под негов надзор ".

Подкрепяното от Запада преустановяване на огъня може да спре гибелта и разрушенията и да сътвори пространство за дипломация, без да се жертват по-широките цели на Украйна. Проблемът е, че Путин, който счита, че печели, би трябвало да се съгласи. И едната или и двете страни може просто да употребяват паузата, с цел да се превъоръжат и прегрупират, подготвени да продължат още веднъж, в случай че и когато договарянията се провалят.

Прекратяването на огъня е примамливо, само че в най-хубавия случай ще бъде краткотрайно решение. И както сподели Макрон в укор към папата, мирът в Украйна не може да значи " капитулация ". Единственият сигурен метод за дефинитивно преустановяване на тази война при обективни условия е да се в профил от власт, с всички налични законни средства, месианският всеобщ палач, който я стартира: Владимир Владимирович Путин. Няма да има мир, до момента в който тиранинът не падне от власт./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР