Съвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през

...
Съвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през
Коментари Харесай

В памет на Камен Чанев

 Камен Чанев Съвсем ненадейно и в разцвета на креативните си сили през 2020 година ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше обичан реализатор, приветстван от публиката във всички театри у нас. Световните му триумфи бяха на най-големите подиуми.

Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той показа някои от най-емблематичните си облици ще бъде концертно показана операта „ Манон Леско “ на Пучини. В този театър трябваше да взе участие и самият Камен Чанев, който постоянно е казвал, че партията на джентълмен Де Грийо е измежду обичаните му.

На 17 април в Дома на културата „ Борис Христов “ ще бъде събитието. Поради огромния интерес от управлението на театъра взеха решение да отворят за аудитория и генералната подготовка, която ще бъде на 15 април.

 За да приготви постановката в Пловдив дойде Хосе Кура, който феновете на операта гледаха в постановката на операта „ Отело “ на Верди на Античния спектакъл през 2019 година Дездемона в този театър беше Таня Иванова. Сега тя ще направи дебюта си като Манон. Аржентинският тенор е почнал кариерата си като диригент.

„ Познавах Камен Чанев, като човек. Той ми е казвал, че желае да изпее „ Отело “... Радвам се, че съумя да направи своя Отело, макар че скоро по-късно ни напусна “, сподели Хосе Кура.

„ На моите години – 25, а в действителност 58, мога да си разреша да пея единствено тук-там, в които имам прочувствена връзка с хората “ – продължи той и описа какъв брой магично място е Пловдив и даже се пошегува, че където и да копнеш в Пловдив, несъмнено ще намериш римляни, които ядат спагети.

В звуковия файл чуйте какво показа той. Записът е на Екатерина Костова от радио Пловдив.

Както чухте Хосе Кура удостовери и кардиналната си подготвеност да сложи като режисьор операта „ Манон Леско “ в програмата на Opera Open 2022 на Античния спектакъл.

Концертното осъществяване на операта от Пучини с диригент Хосе Кура е следващото събитие от цикъла „ Световни актьори “ на Opera Open 2021,част от стратегия „ Наследство “ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 Хосе Кура (вляво) и Лучано Ди Мартино
В плана се включва и тенорът с кариера в Ла Скала, Операта Ковънт Гардън, Фестивала в Залцбург – Леонардо Каими. Преди години Леонардо Каими е участвал на театър на Камен Чанев на „ Манон Леско “ във Виенската опера. Той с неспокойствие одобри да пее в Пловдив в памет на своя сътрудник и другар макар епидемиологичните ограничавания. В концертното осъществяване на „ Манон Леско “ вземат участие и солистите Свилен Николов, Александър Носиков, Момчил Караиванов, Евгений Арабаджиев, Елена Чавдарова-Иса, Борис Кучков и други За жал хоровите подиуми ще бъдат съкратени, поради епидемиологичните ограничавания.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР