Съвсем нов албум с музика на Панчо Владигеров беше издаден

...
Съвсем нов албум с музика на Панчо Владигеров беше издаден
Коментари Харесай

Надежда Влаева записа в Лондон ранни клавирни опуси на Панчо Владигеров

Съвсем нов албум с музика на Панчо Владигеров беше публикуван в Лондон за международно разпространяване. Пианистката Надежда Влаева , която от години живее в Съединени американски щати, само че е извънреден актьор на английска самостоятелна звукозаписна компания, показва премиерно на запис два по-рядко изпълнявани клавирни цикъла на Владигеров от 20-те години на предишния век - " Десет импресии ", оп. 9, и " Шест екзотични прелюда ", оп. 17 .

За подбудите да се обърне точно към този репертоар за следващия си звукозаписен план Надежда Влаева споделя:
" Когато излезе предходният ми диск за Hyperion с творби на Борткевич, получих мейл от почитателка от Лос Анджелис, която, наред с възторжените думи за диска, загатна, че би трябвало да запиша " Екзотични прелюди " на Владигеров. Това беше може би първата семчица, която ми се пося в съзнанието и незабавно се заинтересувах за тези прелюди, за които не бях даже и чувала. Не знам дали можете да си визиите чувството, което човек изпитва, когато открие нещо, което не е подозирал, че съществува. Все едно е да откриеш музикално злато. "

 Силен подтик в тази откривателска посока дава на Надежда Влаева и световноизвестният канадски пианист Марк-Андре Хамлин, който е заинтересован от творчеството на българския класик и свири негови творби - той подтиква българката да мисли за запис на албум. Поканата от страна на звукозаписната компания е предизвикването, което тя приема.

цялостните цикли " Десет импресии " и " Шест екзотични прелюда ", писани от композитора надлежно през 1920 и 1924 година В книжката към диска, с изключение на обяснителния текст, е оповестена и една фотография със сантиментална стойност - подпис от Панчо Владигеров за пианиста Антон Диков, който е един от значимите учители в кариерата на Надежда Влаева. А на корицата е картина на българската художничка Сабина Неделчева-Уилямс, която живее и твори в Лондон.

Към " Екзотичен танц в испански жанр ", третия от цикъла " Екзотични прелюди ", опус 17, има и от феновете на пианистката.

Още в първите дни след появяването си на международния музикален пазар албумът провокира интерес и влезе напряко на 14-а позиция в класацията Топ 30 на класическите албуми във Англия, паралелно до новите албуми на Алина Ибрагимова, Ланг Ланг, Стивън Озборн и други

Още доста забавни детайлности за реализирането на премиерните записи в Лондон пианистката описа в предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ". Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР