Съвсем наскоро Microsoft беше в центъра на вниманието заради катапултирането

...
Съвсем наскоро Microsoft беше в центъра на вниманието заради катапултирането
Коментари Харесай

Краткотрайният живот на Microsoft Kin: Какво се обърка?

Съвсем неотдавна Microsoft беше в центъра на вниманието поради катапултирането на изоставащата си търсачка Bing. Стана поради новия чат с изкуствен интелект, основан на ChatGPT, наименуван Bing Chat. Но още през 2010 година Microsoft направи различен тип опит да бъде в крайник с времето. Тя се опита да завоюва младежите и другите пристрастени към обществените медии.

С нова младежка марка телефони, наречена Kin.

В един от най-големите провали в историята, телефоните Kin бяха дискретно закрити единствено след шест седмици на пазара. По всичко проличава, че са продадени по-малко от 10 000 бройки, а някои вътрешни източници упорстват, че тази цифра е по-скоро 500 бройки. И не, това не е печатна неточност.

Устройствата – наречени Kin One и Kin Two – бяха създадени за Microsoft от електронния колос Sharp Corporation. Макар и да не са напълно пълноценни смарт телефони, Kin имат обикновен браузър, както и уиджети за достъп до уеб сайтове за обществени мрежи, като да вземем за пример Myspace.

Kin One е с 2.7-инчов екран и 4 GB памет, а Kin Two – с по-голям 3.5-инчов екран и 8 GB памет. И двата телефона Kin имаха плъзгащи се клавиатури и се предлагаха извънредно с проект за гласови услуги и данни от Verizon Wireless.

Планът за транспорт на данни беше прекомерно безценен

При стартирането на пазара по-малкият Kin One беше рекламиран на цена от 50 $, а по-големият Kin Two струваше 100 $. Няколко седмици по-късно тези цени бяха понижени надлежно на 29 и 49 $. Не е неприятно, нали? Но имаше една измама. 

За да се осъществят тези оповестени цени, купувачите трябваше да преминат през няколко трудности. Сумата, която се плащаше на мястото на продажбата, в действителност беше 150 $ за Kin One или 200 $ за Kin Two. След това купувачът можеше да кандидатства за отстъпка в размер на 100 $, която се получаваше под формата на дебитна карта. С други думи, един муден развой, който включваше заплащане на спомагателни парични средства авансово и очакване на отстъпка, в случай че приемем, че документите за отстъпката са подадени вярно или въобще. 

Независимо от ценовите трикове, друго е това, което оказа помощ на Kin да потъне. 

А точно наложителният двугодишен контракт с Verizon Wireless на висока цена от 70 $ на месец за диалози и данни, което се равнява на 96 $ на месец в днешни долари. Това са доста пари за студент, който може би работи на половин работен ден в Макдоналдс, с цел да заплаща всеки месец на компания за мобилни телефони. 

И въпреки всичко тъкмо този човек е бил целевата група на Kin.

Според Engadget Microsoft е изгубила до 18 месеца време в процеса на разработка на Kin, като се е колебала сред няколко разнообразни операционни системи. Заради непрекъснатите забавяния сътрудникът за стартиране на Kin, Verizon Wireless, почнал да губи интерес към договорката и когато най-сетне пристигнало времето за стартиране на устройствата на пазара, Verizon към този момент не бил подготвен да предложи атрактивните проекти за услуги, които били обсъждани в началото.

Освен че съумяват да разочароват колегата си, 18 месеца са просто цяла безкрайност, когато става дума за софтуерния напредък. В интервала сред замисъла и стартирането на пазара се появяват голям брой конкурентни артикули, които превъзхождаха устройствата Kin. Като функционалност Kin беше много стеснен. Например, уеб браузърът не поддържаше Adobe Flash. Освен това не могат да се изтеглят приложения или игри от трети страни. Дори агрегаторът за обществени мрежи, който трябваше да бъде мощната страна на телефоните, имаше 15-минутно забавяне сред актуализациите. 

Защо някой би желал скъпия Kin на Microsoft, когато може да си купи iPhone 3 за 99 USD с повече функционалности и избор на мобилен проект? Може би, в случай че телефоните Kin се бяха появили на пазара по график, те щяха да имат прочут триумф като временен артикул. Вместо това те са отнесени към Залата на срама на Microsoft, дружно със Zune.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР