Съвремието ни изправя всекидневно пред различни изпитания. Те са толкова

...
Съвремието ни изправя всекидневно пред различни изпитания. Те са толкова
Коментари Харесай

За суеверията

Съвремието ни изправя ежедневно пред разнообразни тествания. Те са толкоз доста и толкоз разнообразни, че от време на време става мъчно да преминем всяко от тях с мъдрост, примирение и религия. А точно те са най-големите съдружници на индивида против бедите, които ни връхлитат непрекъснато.

С вяра да помогне културно, метафизичен и духовно на своите читатели, търсещи правилния път в света, „ Петел “ ще разгласява от време на време текстовете на духовни лица. Вярваме, че беседите ще насочат търсещите духовна култура във вярната посока и ще им покажат по-дълбокия смисъл на това, което се случва в света към нас.

--------------

Колкото повече човечеството се отдалечава от Божествените истини, толкоз повече суеверията навлизат в бита на хората. Суеверията се срещат и при религиозни хора, които не са просветени задоволително. Някои се боят от петък, тринадесети. Те считат, че този ден и дата носят злощастие, а би трябвало да се знае, че всички дни и дати са прелестни и Бог ни поддържа постоянно, тъй като времето е Негово създание. Мнозина чакат благополучие от четирилистна детелина, чукат на дърво за благополучие или по-скоро да не ги доближи злощастие, вместо да се прекръстят в името Христово. Стискат палци, с цел да им се случи нещо хубаво, вместо да свидлив трите пръста и да изпълнят кръстния знак. С неспокойствие чакат няколко поредни числа от календара, с цел да сключат брак или да отпразнуват някое свое събитие, като че ли бездушните цифри ще им донесат благополучие. И това се случва не в далечна Африка, а в цивилизована Европа, и то в ХХІ век. Не сред неуки и непросветени, а измежду интелигентни и образовани хора.

Никакви модерни университети и научни институти, никакви учебни заведения и просветни заведения не са в положение да предотвратят примитивните суеверия. Защото, щом изчезне вярната религия, по нужда се настанява суеверието. Изпразни ли се бутилката с вода, цялостни се с въздух. Възрастен духовник пътувал с трен. В купето се срещнал със студент, отиващ на изпит. Започнали диалог:

– Отче, има ли Бог?

– Има, мое дете, има! – дал отговор свещеникът.

– Къде е той? Защо не го виждаме?

– Та белким съществува единствено това, което ти виждаш? запитал свещеникът и добавил, че в Светата Библия е записано че: „ Бога никой в никакъв случай не е видял ” (Иоан 1:18). Ние обаче усещаме Бога и на всички места в света виждаме неговите творения. Студентът настойчиво поддържал своето мнение, като декларирал, че в никаква вяра не има вяра, че вярата в Бога е почтена единствено за простите бабички, че културният актуален човек би трябвало да надрасне предразсъдъците и така нататък

Пътуването свършило и свещеникът и студентът слезли от влака и тръгнали дружно. Било късна вечер и внезапно черна котка пресякла пътя на двамата пасажери.

– Ах, няма да ми върви на изпитите! Котка ми пресече пътя! – извикал студентът.

Свещеникът го изгледал учудено и рекъл:

– Млади момко, значи ти напълно не си бил безверен, както заявяваше. Само че, вместо да вярваш в Бога, ти си вярвал в котките!

Студентът компрометиран се сбогувал със свещеника и поел по своя път.

Безброй са суеверията, загнездили се в пустите човешки души. Те всяват боязън от идни събития и вършат индивида неустойчив и нерешителен. Трагично е, че в доста случаи той се надява на материални изображения, вместо на Бога. Ние постоянно срещаме хора, които носят на врата или някъде в джоба си муски или амулети, вместо да носят Христовия кръст до сърцето си. Човекът и фантазията му измислят какви ли не суеверия, вместо да повярва в Нашия Господ Иисус Христос, Който може да помогне на всеки човек и във всяка обстановка, в случай че го призовем от сърце и душа.

 

 

Автор: отец Стоян Махлелиев

Още Православни тематики можете да прочетете на:

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР