Съвременните нации не могат - нито от практическа, нито от

...
Съвременните нации не могат - нито от практическа, нито от
Коментари Харесай

Силата на САЩ зависи от мигрантите, а според Тръмп те тровят кръвта на нашата страна

Съвременните народи не могат - нито от практическа, нито от политическа позиция - да имат отворени граници, които разрешават на всеки, който реши да имигрира.

Добрата вест е, че Америка няма отворени граници и няма забележителна секта в нашата политика, която да твърди, че би трябвало да имаме такива. Всъщност законната имиграция в Съединени американски щати е много сложна, написа Пол Кругман в „ Ню Йорк Таймс “.

Лошата вест е, че мъчно прилагаме разпоредбите за имиграция, основно тъй като съответните държавни организации не разполагат с задоволително запаси. А сега повода да не разполагат с тези запаси е, че доста републиканци в Конгреса, до момента в който приказват за рецесия по границата, наподобява са решени да откажат нужното финансиране.

Тяхната позиция се основава на извънреден политически цинизъм и те даже не се пробват да го скрият: Доналд Тръмп се намеси дружно с републиканците, с цел да блокира всяка договорка за имиграцията, тъй като има вяра, че хаосът по границата ще помогне на предизборните му вероятности.

Макар че явният бойкот изяснява сегашната невъзможност в региона на имиграцията, зад нея се крие и нещо друго: Тръмп и хората към него са надълбоко враждебни към имиграцията като цяло.

Отчасти това е ксенофобия, в случай че не и прям расизъм.

Ако неведнъж заявявате, както Тръмп, че имигрантите " тровят кръвта на нашата страна ", в действителност не ви интересува дали са пристигнали тук законно, а единствено казвате, че това, което има значение, е дали са бели.

Но не е единствено това. Хората, близки до Тръмп, имат мироглед за стопанската система с нулева стойност, съгласно който всяко работно място, заето от някой, роден отвън Съединените щати, е работно място, отнето от някой, роден тук.

Още през 2020 година Стивън Милър, един от архитектите на имиграционната политика на Тръмп, съобщи пред поддръжниците му, че една от задачите е да се " затвори кранчето на новата имигрантска работна ръка ". Забележително е, че Тръмп издаде изпълнителна заповед, предопределена да откаже визи на висококвалифицирани чужденци, доста от които работят в софтуерния бранш. Милър и неговият началник явно имаха вяра, че това ще значи повече работни места за американците, до момента в който в реалност това щеше да подкопае американската конкурентоспособност в региона на напредналите технологии.

Ето за какво в този момент е подобаващ миг да отбележим, че отрицателните възгледи за стопанската система на имиграцията са неправилни. Работниците, родени в чужбина, надалеч не лишават работни места, а играят основна роля за неотдавнашния триумф на Америка, която съчетава бърз напредък с бърз спад на инфлацията. И родените в чужбина служащи ще бъдат от решаващо значение в напъните за справяне с по-дългосрочните проблеми на нашата страна.

За този неотдавнашен триумф: Отне известно време, само че доста наблюдаващи най-сетне признават, че Съединените щати са се справили извънредно добре с възобновяване от последствията от пандемията с COVID-19. Инфлацията в огромна част от света изчезва, само че Съединените щати се отличават със способността си да съчетават дефлацията с деятелен стопански напредък. Един от основните фактори за тези резултати е бързото повишаване на работната мощ в Съединени американски щати, която се е нараснала с 2,9 милиона души от навечерието на пандемията преди четири години.

Каква част от този растеж се дължи на родените в чужбина служащи? Почти цялата. През последните четири години родената в страната работна мощ леко понижа, което отразява застаряването на популацията, до момента в който ние добавихме 3 милиона родени в чужбина служащи.

Дали тези служащи, родени в чужбина, са лишили работни места на американците - по-специално на родените в страната? Не. В началото на 2024 година в Америка има цялостна претовареност, като потребителите, които споделят, че работните места са " доста ", са съвсем 5:1 повече от тези, които споделят, че работните места са " сложни за намиране ". Средното равнище на безработица измежду родените в страната служащи е малко под 3,7 % през 2023 година, което е най-ниското равнище, откогато държавното управление е почнало да събира данни.

Всъщност настоявам, че притокът на служащи от чужбина е оказал помощ на родените в страната. Съществува обширна научна литература за икономическото влияние на имиграцията, в която непрекъснато липсва постоянно плануваното негативно влияние върху заетостта и заплатите. Напротив, служащите имигранти постоянно се оказват допълващи се към родените в страната служащи, като внасят разнообразни умения, които на процедура оказват помощ да се избегнат пречките в предлагането и разрешават по-бързото основаване на работни места. В Силициевата котловина да вземем за пример се наемат доста инженери, родени в чужбина, тъй като те внасят нещо допълнително; същото важи и за служащите в доста по-малко влиятелни специалности.

И евентуално служащите имигранти са били изключително значими през последните няколко години, когато стопанската система се бори да преодолее разстройствата, породени от пандемията.

Работниците, родени в чужбина, са от решаващо значение за фискалното бъдеще на Америка.

Най-общо казано, федералното държавно управление е система, която събира налози от зрелите хора в трудоспособна възраст и изразходва огромна част от постъпленията за стратегии, които оказват помощ на възрастните хора, като Medicare и Social Security.

Ако прекъснем притока на имигранти, които в огромната си част са пълнолетни лица в трудоспособна възраст, нашата система ще стане доста по-неустойчива.

Така че, макар че бъркотията по границата би трябвало да бъде поправена - и би могла да бъде поправена, в случай че републиканците оказват помощ за решаването на казуса, вместо да го употребяват за политическа полза - не позволявайте тази неразбория да затъмни по-широката действителност, че имиграцията е един от огромните източници на мощ и разцвет на Америка./БГНЕС

Пол Кругман, „ Ню Йорк Таймс “
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР