Съвременните автомобили често са обвинявани в ниска надеждност заради многото

...
Съвременните автомобили често са обвинявани в ниска надеждност заради многото
Коментари Харесай

Двигателите, за които милион километра не са проблем

Съвременните коли постоянно са упреквани в ниска надеждност поради многото електроника, която с течение на времето, даже при коли с дребен пробег, стартира да дава проблеми. Кои мотори са се потвърдили като най-надеждни? Какви коли са създадени с такива мотори? И раждат ли през днешния ден „ милионери ”?

Ще се опитаме да дадем отговор на тези въпроси в идващите редове, с цел да разберем кои използвани коли би трябвало да се заобикалят, с цел да не се стигне до главен ремонт на мотора.

На доктрина може би всеки мотор може да работи десетилетия - всичко зависи от честотата на поддръжката, броя на ремонтите и % на частите, които би трябвало да бъдат сменени по време на работа. Но в последна сметка, след пробег от един милион километра, можем да забележим изцяло нов елемент, в който през това време е заменено безусловно всичко заради хиляди повреди. Но, несъмнено, подобен мотор няма по какъв начин да назовем благонадежден.

Ключовият фактор не е изминатото разстояние от автомобила, а времето, измерено в моточасове, през което моторът на автомобила е бил включен. Километражът обаче регистрира изминати километри, а не часове на мотора - заради това километър, изминат в запушване за 40 минути, не може да се съпостави с километър, изминат по селски път за 40 секунди.

Решаващият фактор за приемане на статута на „ милионник ” е способността на автомобила да преодолее това разстояние с мотор, който не е претендирал главен ремонт - т.е. с истинския си блок и глави на цилиндрите.

Toyota и BMW имат най-вече мотори, способни да изминат 1 млн. километра. И в случай че превъзходството на моторите на Toyota в този лист е напълно предстоящо, то наличието на мотори на BMW в листата, в такива количества, може да се одобри за изненада.

Toyota

В гамата мотори на Toyota описът с „ милионници ” стартира със световноизвестния двулитров четирицилиндров мотор 3S-FE с 16 клапана, който е инсталиран в най-популярните коли на Toyota: това са RAV4, Avensis, Celica, Camry и MR2, както и фамилиите Carina, Corona, Vista, Caldina и безчет други коли за японския пазар. Бензиновите мотори 3S-FE се създават от 1986 до 2000 година

Следващите мотори са не по-малко известните редови шестцилиндрови „ шестици “ 1JZ-GE с размер 2,5 литра и трилитровият 2JZ-GE. Това са японски митове.

Първият е употребен в Toyota Chaser, Cresta, Crown, Progres и семейството Mark II, до момента в който по-мощният 2JZ-GE е конфигуриран и на моделите Altezza, Aristo, Soarer и Supra с две порти, както и на редките седани Origin. Toyota създава мотори 1JZ-GE от 1990 година, трилитрова трансформация дебютира година по-късно. Последните японски коли с тези мотори са пуснати през 2007 година

На върха на гамата бензинови мотори, които доближават без проблем милион километра, е 8-цилиндровият четирилитров мотор 1UZ-FE, с който са оборудвани по-старите модификации на моделите Aristo, Crown, Soarer, както и японската Toyota Celsior в първите две генерации - това са аналози на познатите ни за родния пазар седани Lexus LS.

В портфолиото на Toyota имаше и сполучливи дизелови елементи, които умерено въртяха по милион километра. Списъкът беше допълнен от серия 1HD, които първо дебютираха в рейсовете Coaster, а по едно време се инсталираха и под капаците на Toyota Land Cruiser.

Въпреки това, тези дизелови мотори просто не могат да се съпоставят с индустриалните размери на бензинови мотори от серията S, която включва 3S-FE.

BMW

Редовите шестцилиндрови мотори M30 и M50 са първите, които влизат в листата на моторите за милион километра. Те са създадени в големи количества в продължение на десетилетия в няколко работни размера - през това време те се снабдяват с доста модификации, като ги намираме под капаците на Серия 3, Серия 6 и Серия 7.

Още доста детайлности по тематиката четете на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР