Съвременната руска геополитическа доктрина се основава на противопоставяне срещу световната

...
Съвременната руска геополитическа доктрина се основава на противопоставяне срещу световната
Коментари Харесай

Не, Русия не е крепост на консерватизма

Съвременната съветска геополитическа теория се основава на опълчване против международната доминация на Запада. И защото днешният Запад (Европа, Северна Америка, Австралия, Нова Зеландия) е преобладаващо демократичен, то основна част от офанзивите против него съставлява разкритие на недъзите на демократичните общества. Кремълската агитация интензивно работи в тази тенденция и рецензиите ѝ към Запада (когато не става дума за изфабрикувани " подправени вести " ) постоянно са изцяло основателни. Москва ловко сочи с пръст парадоксите на джендър идеологията, " Зелената договорка ", " политическата уместност ", феминизма, расовите квоти, демографската замяна, прекомерната приемливост по отношение на ислямисткия тероризъм и какво ли още не. Европейската християнска цивилизация през днешния ден е все по-съмнително европейска и все по-малко християнска. И това е явен факт. Кремъл от години води война против тази наша деградираща цивилизация и напълно естествено, се възползва от нейните недъзи, придавайки на себе си различен, сякаш по-добър имидж.

От позиция на либерално-консервативния идеологически конфронтация, откакто Западът е демократичен (с тук-таме някои консервативни " острови " в лицето на Полша, Унгария, Израел), то първосигнално можем да определим днешна Русия за " консервативна ". Щом в демократичния Запад си сменят пола съгласно настроението, а в Руската федерация това не е по този начин, значи Русия е консервативна, нали? На тази логичност " кълват " значително консервативни хора в България, а от началото на войната в Украйна насам това придобива още по-големи размери, най-малко в случай че изхождаме от протичащото се в обществените мрежи. И част от проруските настроения се изясняват със благосклонности към режима в Кремъл. Но правилно ли е съждението за Русия като бастион на актуалния консерватизъм?

, че изборът на страна в един геополитически спор би трябвало да е подбуден на първо място от националните ползи, а не от утвърждение към един или различен непознат водач, към една или друга политическа система. Редно е обаче да бъде посочена и истината за режима на Владимир Путин в Русия, в случай че желаеме част от нашите сънародници да се отърсят от някои свои идеологически заблуди и от пристрастията, които те водят след себе си.

Русия през днешния ден се стреми да си сътвори имидж на консервативно общество, страж както на християнските полезности, по този начин и на концепцията за " положителната остаряла Европа ", която в действителност стъпваше до неотдавна на тези полезности. В реалност, става дума единствено за една " консервативна " опаковка, под която прозират напълно други неща, в случай че имаме очи да ги забележим.

И по този начин, за какво путинова Русия е прекомерно надалеч от консерватизма?

На първо място, политическият консерватизъм се свързва неразривно с християнството (в съветския случай - с Православието). Руската православна черква безспорно е забележим публичен фактор. Но каква е нейната роля? Да бъде стожер на християнските полезности против секуларните попълзновения на днешния ден? По-скоро Московската патриаршия се явява опора на режима на Путин, т.е. на светската власт, като легитимира властта в Кремъл и ѝ придава съвсем " възвишен " генезис. Неотдавна в Русия се появиха икони с облика на Владимир Владимирович - нещо, за което самият той беше срещу. И по какъв начин не - на икона се изографисва светец, страдалец на вярата, и никога към момента жив човек. А какво да кажем за иконите с лика на Сталин, при чието ръководство са взривявани храмове?

Но да оставим клира и да обърнем внимание на миряните. Може ли да се каже, че днешното съветско общество в болшинството си е мощно вярващо - по този начин, както е, да речем, гръцкото? Дали един преклонен, богобоязлив народ би си разрешил да мародерства по метода, по който съветските военнослужещи в Украйна изпращаха на фамилиите си големи пратки със заграбена мебелировка - полезности, облекла, долни дрехи, играчки, даже перални и тоалетни чинии? Как тъкмо случилото се в Буча и тези дни в Еленовка кореспондира с християнските полезности? При това жертвите също са християни...

И в случай че за дейностите в Украйна оправданието е " война е, въпреки всичко " (макар в самата Русия да е неразрешено да се загатва тази дума), то " мирновременната злополука " във връзка с алкохолизъм, наркомании, разпространяване на ХИВ, аборти и разводи е от дълго време известна на целия свят. Колко тъкмо е консервативно едно общество, в което:
- смъртността от алкохолизъм е съпоставима със загубите в жива мощ на съветската войска в Украйна* - популацията е най-големият консуматор на хероин в света - ХИВ-пандемията е по-страшна, даже в сравнение с в " международната дестинация на разврата " Тайланд - всяка четвърта бременност води до аборт (данните са за 2016 г.), а всеки втори брак - до бракоразвод?
Ако това е " витрината на консерватизма ", добре че Бърк, дьо Местр, Метерних и Тачър не са измежду живите, да ѝ се " порадват "...

Консервативната рекламация на Кремъл обаче е лицемерна и в интернационалните връзки. Вече стана традиция " София Прайд " да бъде публично подкрепян от редица западни посолства у нас. Руското посолство обаче не се афишира срещу тази демонстрация. След като гей парадът символизира деградацията на едно общество и в самата Москва няма такова събитие, за какво Русия безмълвно толерира софийското? Ами, доста просто: Русия има доста срещу гей церемониал в Москва, само че няма нищо срещу гей парадите в европейските столици. Русия не желае народът ѝ да се заразява с демократизъм, само че изцяло я устройва европейските нации да се гънат и да са слаби и недъгави - по този начин по-лесно ще одобряват нейните условия (политически, стопански, военни). И в случай че в миналото, по някакво стичане на събитията, България се окаже в " руский мир ", бъдете сигурни, че " София Прайд " няма да бъде неразрешен.

За сметка на това съветското посолство постоянно надига глас против едно друго събитие - " Луковмарш ", в чест на ген. Христо Луков. Който е останал в историята на България най-много с това, че като боен министър през 30-те години на предишния век съумява като че ли с магическа пръчка да превъоръжи и модернизира българската войска. Действие патриотично, и можем да кажем, консервативно. Ама защо ѝ е на Русия български консерватизъм?

В умозаключение: да, Русия през днешния ден е антилиберална, само че това никога не я прави консервативна страна. По-скоро могат да се търсят, въпреки и не кой знае какъв брой задълбочени. А на българските консерватори, които се увличат по Русия на Путин, единствено ще напомня: " не вярвай на данайците, даже когато ти носят блага ".

*средната смъртност от алкохолизъм в Русия е 132 души дневно. Наскоро Киев заяви, че украинските въоръжени сили към този момент са ликвидирали над 40 хиляди съветски военнослужещи на територията на страната. Това прави към два пъти повече приблизително дневно, само че е допустимо цифрата да е повишено с пропагандни цели.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР