Съвременен многофункционален кораб със система за изстрелване на безпилотни дронове

...
Съвременен многофункционален кораб със система за изстрелване на безпилотни дронове
Коментари Харесай

Самолетоносач за дронове ще бъде построен в Румъния

Съвременен многофункционален транспортен съд със система за изстрелване на безпилотни дронове и хеликоптери ще бъде създаден в Румъния. Той ще бъде изработен по поръчка на португалските военноморски сили и ще бъде съединен в корабостроителницата на нидерландската компания „ Дамен шипярдс груп “ (Damen Shipyards Group) в град Галац.

107-метровият кораб ще бъде оборудван с лаборатории и пространства за настаняване на учени, стартова площадка с размери 94 на 11 метра, товарна палуба с повърхност от 650 квадратни метра с места за 12 контейнера. Корабът ще се употребява за проучвания, за задачи по търсене и избавяне, за помощ при незабавни случаи и изключителни обстановки, излиза наяве от прессъобщение на компанията, представено от Диджи24. 

Проектът се финансира от Механизма за възобновяване и резистентност на Европейския съюз, който е част от NextGenerationEU (пакет за икономическо възобновяване в поддръжка на страните членки на Европейски Съюз, наранени от пандемията от КОВИД-19).

Холандската компания „ Дамен груп “, която ръководи над 35 корабостроителници в целия свят, купи корабостроителницата в Галац на река Дунав през 1999 година Оттогава „ Дамен Галац “ е доставила над 400 кораба на клиенти в целия свят, в това число над 30 военни кораба за страни членки на НАТО и Европейски Съюз, написа Аджерпрес.

Първият в света носач на безпилотни бойни летателни апарати бе пуснат на вода през април предходната година. Построен в истанбулската корабостроителница " Седеф ", корабът TCG " Анадолу " може да транспортира хеликоптери, дронове, сухопътни транспортни средства, леки бойни кораби и личен състав. Той се употребява от турските военноморски сили, отбелязва Българска телеграфна агенция. 

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР