Съвместно с нашите служби за сигурност търсим най-удачния начин за

...
Съвместно с нашите служби за сигурност търсим най-удачния начин за
Коментари Харесай

Министър Генчовска: Търсим най-удачния начин за осигуряване на безопасен коридор, по който да изведем нашите сънародници от Киев

Съвместно с нашите служби за сигурност търсим най-удачния метод за обезпечаване на безвреден кулоар, по който да изведем от Киев нашите сънародници‘.

Това сподели министърът на външните работи по време на ексклузивен брифинг в Министерство на външните работи, в който присъединяване взе и министър-председателят Кирил Петков.

Министър Генчовска акцентира, че е основана специфична група под формата на приложение, в която са включени всички искащи за евакуация от Киев. Чрез нея, нашите сънародници към този момент са осведомени за часа и мястото на потегляне през утрешния ден. Основната ни задача е да изведем сънародниците ни от Киев в посока безвредно направление, откъдето ще тръгнат към България, добави тя.

По думите й, от Одеса за България към този момент са тръгнали три цялостни рейса, като в тях с изключение на български жители сме имали опция да качим четирима италианци и двама украински жители.

През утрешния ден от Одеса потеглят два рейса, взаимно с рейсове на гръцкото Генерално консулство и ще бъдат придружавани от полицейски конвой.

,,Препоръчали сме на всички български жители, които потеглят с персонални коли, да зареждат по 20 литра гориво и да поддържат непрестанно цялостни резервоари до овакантяване на украинската територия‘‘, означи още външният ни министър.

На граничните пунктове в Румъния и Молдова има наши дипломатически чиновници, които ще оказват помощ за безпроблемно прекосяване през граничните пунктове.

В Киев е разгласен комендантски час от 17:00 ч. до 08:00 ч. сутринта, до понеделник, което извънредно доста затруднява евакуирането на нашите сънародници, защото те нямат право да напущат домовете си и да се придвижват, стана ясно на брифинга, даден от външния министър.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР