Съвместно разследване на Global Witness, Центъра за изследване на енергията

...
Съвместно разследване на Global Witness, Центъра за изследване на енергията
Коментари Харесай

Международно разследване: „Лукойл“ заобикаля санкциите срещу Русия през България

Съвместно следствие на Global Witness, Центъра за проучване на силата и чистия въздух (ЦИЕЧВ) и Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) разкрива, че рафинерия в Европейски Съюз се възползва от освобождението от наказания и усилва данъчните доходи на Москва в границите на блока, пише  „ Политико “.

 

Нефтохим Бургас е най-голямата рафинерия в България. След началото на пълномащабната война в Украйна тя се трансформира в един от най-големите международни консуматори на съветски нефт. Нашето следствие разкрива, че през първите 10 месеца на 2023 година рафинерията е погълнала над 4,95 млн. тона съветски недопечен нефт, което е донесло на Кремъл към 1,13 милиарда евро под формата на директни данъчни доходи. Според съветския президент Владимир Путин това би било задоволително, с цел да се финансират интервенциите на наемническата формация „ Вагнер “ за цяла година.

Когато Европейски Съюз забрани съветския нефт през декември 2022 година, България получи изключение (дерогация – бел.ред.), с цел да обезпечи вътрешни доставки. „ Целта на изключението е България да може да се доставя и да не продава вносен съветски нефт на други страни “, съобщи представител на Европейска комисия през предходната година.

Но нашето следствие разкрива, че вместо да задоволява българското търсене, рафинерията, чийто мажоритарен притежател и оператор е съветският колос в региона на изкопаемите горива „ Лукойл “, наподобява се възползва от изключението.

Анализът на данните от промишлеността демонстрира, че съветският нефт към този момент съставлява 93% от вноса на Бургас, в съпоставяне със 70% преди нашествието. В същото време Нефтохим Бургас изнася огромни количества от продуктите, които рафинира; единствено морският експорт на рафинирани нефтопродукти от завода е на стойност 984 млн. евро през първите 10 месеца на 2023 година

На рафинерията е неразрешено да изнася артикули, създадени от съветски петрол. Но Нефтохим продължава да изпраща петролни артикули за Европейски Съюз според правилото за „ всеобщия баланс “, което ѝ разрешава да изнася, при изискване че те са по-малко от вноса на Бургас от страни, разнообразни от Русия.

През август корабът Seaexpress натовари 40 000 тона мазут от Бургас, а две седмици по-късно разтовари товара си в холандското пристанище Ротердам. Сделката сама по себе си не нарушава глобите – според правилото на всеобщия баланс дефинитивно решение може да бъде взето едвам през февруари 2024 година, когато ще бъдат прегледани данните за вноса и износа за една година, с цел да се дефинира дали рафинерията е надвишила допустимите си европейски продажби.

Разследването разкрива, че до момента през тази година България е изнесла повече за Европейски Съюз, в сравнение с е внесла от страни, разнообразни от Русия, което повдига съществени въпроси за това дали Нефтохим Бургас ще успее да съблюдава закона за всеобщия баланс.

Българският филиал на „ Лукойл “ освен основава отворена врата за съветския нефт в Европейски Съюз – рафинерията изнася артикули и за други страни, които не се причисляват към Европейски Съюз, като Съединени американски щати. Данните за превоза демонстрират, че тази година Съединени американски щати са внесли над 70 000 тона рафинирани артикули от Бургас.

Кристофър Ламбин, старши консултант по следствията на данни в Global Witness, съобщи: „ Независимо дали Нефтохим в последна сметка нарушава буквата на съветското петролно ембарго на Европейски Съюз, дейностите му подкопават духа на възбраната.

„ Лукойл “ продава петролни артикули в Европа, като по този метод е съдействал с повече от 1 милиарда евро за Кремъл тази година. Европейски Съюз би трябвало да в профил многочислените пропуски в възбраната за импорт на съветски нефт и да усили вложенията в прехода към чиста сила “, твърди Ламбин.

Исаак Леви, началник на екипа за европейски и съветски политически и енергийни разбори, съобщи: „ Нарастващата взаимозависимост на Нефтохимик от съветския недопечен нефт демонстрира по какъв начин малките врати в глобите дават опция на един рафинерен център за съветски нефт да работи в рамките на Европейски Съюз. Руският нефт зарежда колите в Европейски Съюз и насочва средства към Кремъл. Освобождаването на България от глобите би трябвало да се приключи и притежаваната от Русия рафинерия да се продаде, с цел да се понижат финансовите потоци, които се употребяват от Путин за водене на войната в Украйна. Рафинерията и преди е внасяла неруски недопечен нефт, което демонстрира, че има опция, и по тази причина би трябвало да ѝ се забрани да купува съветски нефт “.

Мартин Владимиров, шеф „ Енергетика и климат “ в ЦИД, съобщи: „ Налице е незабавна нужда от усилване на осъществяването и използването на глобите за нефта посредством анулация на дерогацията, предоставена на страните от Централна Европа, които нямат изход на море, и на България, защото няма техническа или икономическа аргументация за изключенията. Европейски Съюз следва също по този начин да забрани претоварването на съветски петролни артикули, които идват в пристанища на Европейски Съюз и по-късно се транспортират до дестинации отвън Европейски Съюз. “

Потърсено за коментар, дъщерното сдружение на „ Лукойл “ – Litasco S.A, главен акционер в рафинерията, съобщи, че съблюдава всички използвани закони и разпореждания, в това число разпоредбите на Г-7 за ограничение на цените.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР