Съветският лидер Никита Хрушчов открива сродната си душа в американския

...
Съветският лидер Никита Хрушчов открива сродната си душа в американския
Коментари Харесай

Как американски фермер става личен приятел на самия Хрушчов

Съветският водач Никита Хрушчов открива сродната си душа в американския фермер Розуел Гарст.

Единствено с него той може да приказва освен за обичаното си земеделие, само че и за политика.
Царевицата – кралицата на нивите
 Никита Хрушчов и Розуел Гарст театралничат с царевични кочани по време на инспекционна обиколка във фермата на Гарст в Куун Рапидс, Айова. Хрушчов става първият руски водач, посетил Съединени американски щати. Той пътува до Вашингтон, Ню Йорк, Калифорния и Айова и организира срещи с президента Дуайт Айзенхауер

Никита Хрушчов и Розуел Гарст театралничат с царевични кочани по време на инспекционна обиколка във фермата на Гарст в Куун Рапидс, Айова. Хрушчов става първият руски водач, посетил Съединени американски щати. Той пътува до Вашингтон, Ню Йорк, Калифорния и Айова и организира срещи с президента Дуайт АйзенхауерAP

Всичко стартира с царевицата. В средата на 50-те години на предишния век Никита Хрушчов взема решение да я засее из целия Съюз на съветските социалистически републики. Царевицата, съгласно неговия проект, би трябвало да стане „ вторият самун “ и дейно да реши два казуса на руското земеделие – неналичието на зърно и неналичието на фураж за добитък.

Хрушчов вижда, че в Съединени американски щати царевицата е главната фуражна просвета и бързото развиване на отглеждането на животни се свързва с увеличението на нейното произвеждане. Собственият му опит с чернозема в Украйна и битката с глада в тази република (той е първи секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Украйна, т.е. оглавява региона) също го предизвиква да схване тази просвета като панацея за руското земеделие.

В своята „ царевична акция “ обаче Хрушчов не взема поради, че доста райони на Русия са в зоната на рисково земеделие и имат неприятни почви. Но рецензиите към дейностите на генералните секретари по това време просто не са допустими.

Инициираната от Хрушчов „ царевична тресчица “ обгръща цялата страна. За значимостта на тази годишна продукция се приказва по малкия екран, написа се във вестниците и се снимат филми. Традиционната селскостопанска система на страната е нарушена – дават се големи площи за царевични култури, върху които преди този момент са отглеждани овес, ръж и пшеница. Въпреки това има какво да се желае.
Помощ от чужбина
 Розуел Гарст ревизира царевица на пробния си имот в своята плантация в Айова, 9 септември 1959 година. Гарст създава царевица за приложимост като храна за добитък, радикална техника, която провокира гражданска война във фермата.

Розуел Гарст ревизира царевица на пробния си имот в своята плантация в Айова, 9 септември 1959 година. Гарст създава царевица за приложимост като храна за добитък, радикална техника, която провокира гражданска война във фермата.AP

Решават да се извърнат точно към американците, водачи в развъждането на царевица, притежаващи скъп опит, който липсва на руските експерти. „ Те са доста по-успешни от нас и по тази причина при тях няма опашки за месо “, оплаква се Хрушчов.

През 1955 година руска делегация посещава държавния инспекторат в Айова, като деликатно учи работата на локалните ферми и се пробва да разбере тайната на американския триумф. В края на пътуването фермерите са поканени да дойдат в Съветския съюз.

„ Земеделските производители от Айова посрещнаха поканата да посетят Съюз на съветските социалистически републики без възторг – далечната, студена и враждебна Русия не ги привличаше “, написа синът на руския водач Сергей Хрушчов в книгата си „ Никита Хрушчов. Реформаторът “. Освен това пътуването не дава обещание никаква облага – Държавният департамент е забранил търговията със Съюз на съветските социалистически републики.

Един фермер обаче взема решение да опита да унищожи откритата система. През 1955 година Розуел Гарст отпътува за Съветския съюз със брачната половинка си. Освен със земеделие, Гарст се занимава със селекция на царевица и търгува със семена в цяла Айова. За Съветския съюз той е същинска „ находка “.
Начало на дружбата
 Съветският министър председател Никита Хрушчов (вляво) стиска ръката на Розуел Гарст, фермер от Айова, при който е на посещаване, 23 септември 1959 година

Съветският министър председател Никита Хрушчов (вляво) стиска ръката на Розуел Гарст, фермер от Айова, при който е на посещаване, 23 септември 1959 г.AP

Гарст посещава Всесъюзното селскостопанско ревю, обикаля страната, инспектира и учи колхозите. Въпреки това фермерът взема решение да се въздържа от мнения и не показва гласно мнението си за успеваемостта на руската стопанска система.

След общоприетата стратегия той е поканен в Крим да се срещне с Хрушчов. И тъкмо тогава се заражда дългогодишното другарство сред американския фермер и руския общоприет секретар. „ Татко и Гарст се харесаха – и двамата обичаха земята, можеха да прекарват часове в разискване на царевица, соя, фасул “, написа Сергей Хрушчов.

По време на диалозите американецът не се колебае намерено да показва мислите си пред Хрушчов. „ Съветското земеделие изостава с петнадесет години от потребностите на възходящото население на Съюз на съветските социалистически републики, до момента в който американските фермери съумяват да надминат този растеж със същите петнадесет години “, сподели той.

Розуел Гарст е безусловно откровено сюрпризиран от незнанието на генералния секретар за последните развития в селскостопанския бранш: „ Защо знаете толкоз малко за нашето селско стопанство? Вие, господин Хрушчов, падате от луната, всичко, за което ви описвам, постоянно се разгласява в нашия селскостопански бюлетин и елементарно можете да го купите или да се абонирате за него. Вашето разузнаване елементарно се снабдява с всички наши атомни секрети, а те се пазят зад седем „ ключалки “. В случая обаче не се изисква такова изпитание “.

В резултат на това Хрушчов и Гарст се спогаждат американския фермер да продаде на Съюз на съветските социалистически републики хибридни царевични семена, за които страната е подготвена да заплати в злато. Проблемът обаче са възбраните, наложени от Съединени американски щати.
Разрушаването на системата
 Москва. Съюз на съветските социалистически републики. 10 май 1963 година американският фермер Розуел Гарст (вляво) и неговият племенник Джон Кристал (вдясно) посещават Изложбата напостиженията на националната стопанска система.

Москва. Съюз на съветските социалистически републики. 10 май 1963 година американският фермер Розуел Гарст (вляво) и неговият племенник Джон Кристал (вдясно) посещават Изложбата напостиженията на националната стопанска система.Василий Егоров/TASS

Държавният департамент внезапно се опълчва на установяването на търговски връзки и трансфер на селскостопански технологии. Гарст не може да получи лиценз за експорт.

Упоритият фермер обаче не се отхвърля. Той даже „ пуска “ връзките си в New York Times. Списанието написа, че американците обичат да си показват, че казусът е в Съветския съюз, а в действителност Съединени американски щати задържат търговията. И в случай че Гарст не получи позволение, в New York Times ще се появи нова публикация – „ Чия Желязна завеса е това? “

В последна сметка Розуел изморява Държавния департамент, споделя внучката му Лиз Гарст. „ Писна ни. Тръгвайте си. Няма да стане. Довиждане “, чиновниците, издавайки лиценза.

Както отбелязва Сергей Хрушчов, „ този експортен лиценз без ограничаване във времето, направи първата сериозна „ пробойна “ в Желязната завеса, която заобикаляше Съветския съюз, проправи пътя за определяне на търговски връзки сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати. Прецедентът е отлично нещо, защото различен искащ споделя за отхвърли да се позволи търговия със препоръките: „ Защо е допустимо за Гарст, само че не за нас? Това е дискриминация “. Държавният департамент се пробва да избегне обвинявания в дискриминация и срещу личната си воля издава лицензи – първи, втори, трети. “
Искрено другарство
 Никита Хрушчов и неговият хазаин Розуел Гарст беседват между тях в полето по време на обиколка на фермерска повърхност в Куун Рапидс, Айова, 23 септември 1959 година

Никита Хрушчов и неговият хазаин Розуел Гарст беседват между тях в полето по време на обиколка на фермерска повърхност в Куун Рапидс, Айова, 23 септември 1959 г.AP

Съветският водач и американският фермер се усещат добре в компанията си, тъй като си наподобяват: груби, по-скоро селски хора, без комплицирани обноски, споделя Лиз Гарст.

„ Мисля, че биха могли да беседват между тях от разнообразни гледни точки, само че без да става персонално. Те биха могли да бъдат откровени между тях, само че не и да се ядосат взаимно. И двамата обичаха да разискват хрумвания, да описват истории и да се смеят “, споделя тя. В същото време те свободно не единствено развъждането на царевица, само че и съществуването на американски ракети в Турция.

Повече от 60 пъти Розуел Гарст посещава Съюз на съветските социалистически републики, Унгария и България. Всеки път, когато се връща, той бива викан да приказва с ФБР. Гарст обаче признава това намерено: „ Ще бъда разпитан от ФБР при завръщането си. И дано не се лъжем. Така че имайте поради, не ни казвайте нищо, което ФБР не би трябвало да знае “.

Гарст пътува из цялата руска страна. Той не се колебае да порицава колхозниците, като отбелязва какво и по какъв начин правят неправилно. „ Американският капиталист се интересува повече от нашата годишна продукция, в сравнение с самите колхозници “, разяснява тъжно Хрушчов. Самият той посещава фермера през 1959 година, по време на първото си пътешестване до Съединени американски щати.

Въпреки всички старания, акцията за царевица се проваля. Семената от топла Айова не се вкореняват в студения Сибир и царевицата не съумява да надмине обичайните ръж и пшеница. С оставката на Хрушчов през 1964 година царевичните ниви в цялата страна стартират внезапно да понижават.

Въпреки това Хрушчов и Гарст поддържат топли връзки до края на живота си, като постоянно се поздравяват взаимно за празниците. Както декларира Лиз, Хрушчов написа доста повече писма до дядо ѝ, в сравнение с до президента Дуайт Айзенхауер.

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР