Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън пристига с

...
Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън пристига с
Коментари Харесай

Делегация от САЩ пристига в Анкара, възелът е Сирия и кюрдите

Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън идва с делегация в Турция, договарянията включват обстановката в Сирия, проблемите с Фетхуллах Гюлен и кюрдската работническа партия ПКК, покупката на американските системи Patriot, както и икономическите връзки сред двете страни, оповестява Анадолската организация.

Вчера изказванията на Болтън за новите условия, при които Съединени американски щати ще изтегли контингента си от Сирия, провокираха ужас в Анкара, защото в тях бе заложен задължението за отбрана на кюрдите. На 19 декември м.г. управляващите в Америка оповестиха желанието за извеждане на войските, основани в арабската страна. Но новините от последните дни постановат извода, че това няма да стане внезапно и ще зависи от избрани условия, а Вашингтон прави всичко допустимо за отбраната на бойците от YPG/PKK, считани от Турция за терористични организации.

Пред публицисти в Израел Болтън акцентира, че Турция е длъжна да подсигурява сигурността на кюрдските бойци, а в същото време битката с ДЕАШ (Ислямска държава) би трябвало изцяло да бъде приключена. График за изтеглянето на американските войски от Сирия няма, той зависи от политическите решения, уточни Болтън. По-рано президентът Доналд Тръмп съобщи, че в никакъв случай не е обещавал бързото им извеждане от територията.

Очаква се главен въпрос при договарянията сред американската делегация и управляващите в Анкара да бъде обстановката в сирийския Манбидж. В групата на Болтън вземат участие ръководителят на обединявания комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати Джозеф Данфорд и специфичният представител на държавния секретар за Сирия Джеймс Джефри. Особено значимо е Съединени американски щати да координира с Турция процеса на изтеглянето на контингента си, само че Анкара е изрично срещу шанса на тези, които смята за терористи, да управляват сирийските региони на югоизток от река Ефрат. Освен това Анкара упорства да бъде избрана точната дата за извеждането на американските войски от Сирия, както и да се довършат стъпките по съглашението за Манбидж, подписано сред двете страни. Военна техника на Съединени американски щати продължава да патрулира в Манбидж. Анкара упорства за цялостното разоръжаване на терористите от YPG/PKK с изискването арсеналът да не бъде предаден на Америка, въпреки да е възложен от нея.

Болтън през вчерашния ден съобщи, че изтеглянето на военния контингент на Съединени американски щати от Сирия зависи от цялостната разпродажба на ДЕАШ в тази страна. Според Анкара това провокира несигурност по отношение на битката с терористите от тази формация.

Турската страна счита да отдели изключително внимание на въпроса за битката с терористичната организация ФЕТО на ислямския просветител Фетхуллах Гюлен, за екстрадицията на който тя упорства след опита за прелом от 15 юли 2016 година Очаква се да бъде разисквана и договорката за покупката на американските зенитно-ракетни системи Patriot. Борбата с ПКК е също измежду плануваните тематики за двустранните договаряния. Ще бъдат разисквани и пътищата за развиване на търговско-икономическите връзки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР