Съветът за електронни медии (СЕМ) няма юридическият лост да се

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) няма юридическият лост да се
Коментари Харесай

Медийният регулатор: Нямаме лост да се борим с дезинформацията и пропагандата

Съветът за електронни медии (СЕМ) няма юридическият лост да се реагира на дезинформацията и пропагандата. Този факт напомни членът на медийния регулатор Пролет Велкова по време на представянето на годишния доклад за активността на съвета за 2022 година, което се организира пред парламентарната комисия по просвета и медии. Председателят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова не присъстваше на съвещанието, а членът на Съвет за електронни медии Симона Велева изясни, че от два дни я замества.

Повод за изявлението на Пролет Велкова стана въпрос от страна на депутата Стоян Михалев от " Продължаваме промяната - Демократична България " дали мониторингът на Съвет за електронни медии е посочил съществуването на агитация и дезинформация в предаването " Политически НЕкоректно " на БНР с водещ Петър Волгин.

 Медийният регулатор установи Медийният регулатор установи " пропагандни внушения " в предаване по БНР

Велкова стартира изявлението си с думите, че това е тематика, която доста " занимава и вълнува съвета ".

Нееднократно сме правили наблюдаване върху това предаване, тъй като в него има смущаващо наличие, което управлението на радиото прави оценка. Имали сме срещи с управлението и сме установявали тяхното безпокойствие във връзка и на митингите пред радиото, свързани точно с това наличие. В закона за радиото и малкия екран обаче квалификации като дезинформация и агитация няма, т.е. даже да чуваме нещо като агитация, нямаме юридическия лост да реагираме на тези феномени, съобщи Велкова.
Велкова уточни, че мониторингът е ревизирал дали се съблюдава правилото на плурализъма, само че от него по думите ѝ се е схванало, че въпреки че се основават избрани настройки в предаванията на Петър Волгин, правилото на плурализма не е бил нарушен.

" Аз персонално не бях съгласна с този извод, само че ние сме колегиален орган и това беше крайното ни решение. Но въпросът за дезинформацията и пропагандата продължава да стои пред цялото ни общество, доста е мъчителен ", изрази персонално мнение Велкова, след което добави, че съгласно нея най-големият проблем е, че пропагандата от време на време се разказва като " различна и друга позиция ".
Изказването на Велкова бе посрещнато остро от председателстващият комисията Иван Ченчев от Българска социалистическа партия и от Тошко Йорданов от " ИТН ". Първият съобщи, че комисията не трябва да се трансформира в съд, а да огледа обективно обстановката, а вторият предизвести Велкова да внимава с персоналните мнение и да се държи като представител на държавен орган.

Членовете на медийния регулатор разискаха с народните представители и тематиката за състезанието за нов шеф на Българската национална телевизия (БНТ). Наскоро Административният съд - София, разгласи за, по който Съветът за електронни медии (СЕМ) е завършил миналогодишния конкурс за общоприет шеф на Българска национална телевизия и задължи членовете на регулатора да проведат гласуването отначало. Такова обаче няма да има скоро, защото в последния миг Сашо Йовков - някогашен съперник на Кошлуков за поста и сегашен негов зависещ, е обжалвал, а Върховният административен съд би трябвало да се произнесе.

 Мандатът на Емил Кошлуков като шеф на Българска национална телевизия се удължава Мандатът на Емил Кошлуков като шеф на Българска национална телевизия се удължава

Симона Велева, също член на регулатора, дефинира протичащото се като " огромен проблем ", само че съобщи, че Съвет за електронни медии единствено извършва закона. " На нито една от нас не ни е приятна тази патова обстановка, не трябваше да се случва по този начин, само че в случай че ние на този стадий вземем решение да отворим процедура, има възможност новия шеф да бъде уязвим и тази процедура да бъде оповестена за оскъдна ", сподели Велева. Допълни и че макар някои противоречиви моменти в решението на съда, Съвет за електронни медии е взел решение да не го апелира " в името на целесъобразността и с цел да не бавим в допълнение тази процедура ".

На този отговор Тошко Йорданов напомни, че пред предходния състав на съвета е показал документи, е бил назначен нелегално и предложи да запознае с тях и новите членове на регулатора.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР