Съветът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд одобри трети

...
Съветът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд одобри трети
Коментари Харесай

МВФ одобри заем от 880 милиона долара за Украйна

Съветът на изпълнителните шефове на Международния валутен фонд утвърди трети обзор на програмата за заем на Украйна от 15,6 милиарда $ и позволи отпущането на 880 милиона $ за бюджетна поддръжка, с което общите заплащания доближиха  5,4 милиарда $, заяви МВФ, представен от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Глобалният заемодател сподели, че рисковете пред Украйна остават извънредно високи, изключително несигурността към войната с Русия и вероятностите за външно финансиране, макар че шефът на задачата в Украйна Гавин Грей сподели пред публицисти, че МВФ към момента чака войната в Украйна да завърши до края от 2024 година

Грей сподели, че цялостното показване на Украйна по програмата на МВФ е останало мощно през първата си година и е изпълнила всички, с изключение на

един от количествените критерии за успеваемост. Неизпълненото е за средства от данъчни доходи, само че включва доста дребна сума.

Украйна би трябвало да получи средствата през идващите дни, сподели Грей.

Това би трябвало да е добре пристигнала вест, защото Конгресът на Съединени американски щати продължава да разисква утвърждение на спомагателен пакет от помощ от 61 милиарда $ за Украйна. Грей сподели, че МВФ ще би трябвало да изследва въздействието върху равнищата на дълга на Украйна, в случай че законодателите на Съединени американски щати решат да обръщат част от това финансиране в заем вместо да остане безплатна помощ.

Сана Надим, заместник-ръководител на задачата на МВФ за Украйна, сподели, че МВФ е одобрил нов разбор на устойчивостта на дълга за Украйна, който не е трансформирал значително макроикономическия разбор, само че е изключил към 3 милиарда $ дълг от съветски еврооблигации, който беше оспорен от украинските управляващи.

Надим сподели пред публицисти, че е реализиран меродавен прогрес по преструктуриране на комерсиалния дълг на Украйна и МВФ чака механически полемики по този въпрос през идващите седмици.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР