Съветът на Европейския съюз одобри Украйна и Молдова да получат

...
Съветът на Европейския съюз одобри Украйна и Молдова да получат
Коментари Харесай

Съветът на ЕС одобри Украйна и Молдова да станат кандитати за ЕС

Съветът на Европейския съюз утвърди Украйна и Молдова да получат статут на кандидатки за участие. За това заяви в Туитър ръководителят на Съвета Шарл Мишел, съобщи БНР.  Той назова решението " исторически миг " и " основна стъпка в пътя на двете страни към Евросъюза ". Украинският президент Володимир Зеленски назова решението " неповторим и исторически миг ". Също в Туитър той съобщи, че бъдещето на Украйна е в Европейския съюз.

Приемането на статута на претендент за участие на Украйна и на някогашната руска съседка Молдова, както предложи Европейската комисия, изискваше единомислещата поддръжка на 27-те държави-членки. Сега следват дълги договаряния за участие.

Преговорите обгръщат 35 области от правото на Европейски Съюз, като се стартира от свободното придвижване на артикули, служащи и капитали и се стигне до околната среда, селското стопанство, данъчното облагане и правосъдните системи на страните.

Днес по-рано Европейският парламент одобри резолюция в поддръжка на даването на статут на претенденти за участие в Европейски Съюз на Украйна и Молдова, заяви Екологичен потенциал в формалния си уебсайт. С 529 гласа " за ", 45 гласа " срещу " и 14 гласа " въздържал се " Народното събрание одобри резолюция, с която приканва държавните и държавните ръководители да дават " неотложно " статут на претендент за участие в Европейски Съюз на Украйна и Република Молдова. Те би трябвало да създадат същото и с Грузия, " откакто нейното държавно управление извърши " целите, посочени от Европейската комисия.

Парламентът приканва управляващите на Украйна, Република Молдова и Грузия да " показват недвусмислено политическата си решителност да осъществят европейските упоритости на своя народ ", като ускорят промените, с цел да изпълнят дейно критериите за участие в Европейски Съюз допустимо най-скоро.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР