Съветът на Европа вижда поразителен контраст между възприеманите нива на

...
Съветът на Европа вижда поразителен контраст между възприеманите нива на
Коментари Харесай

Съветът на Европа: Твърде много корупция и твърде малко присъди в България

Съветът на Европа вижда " изумителен контрастност " сред възприеманите равнища на корупция и доста ниския % следствия и неоправдателни присъди за корупционни закононарушения у нас. Това излиза наяве от отчет на организацията GRECO към Съвета на Европа. Наблюденията на така наречен група на страните, борещи се с корупцията, обгръщат интервал от близо 10 години. 

 
Остава мощното усещане, че повода за неефективното наказателно гонене на случаи на корупция против лица на висши държавни длъжности, се дължи в по-малка степен на архитектурата на съответните прокурорски служби и в по-голяма на прекомерно комплицираните предварителни условия, наложени от прокуратурата на проверяващите органи, и очевидната липса на решителност за осъществяване на пълноценни следствия и завеждане на каузи в съда, съчетано с допустимо непозволено въздействие върху и в границите на прокуратурата.
Авторите на документа считат, че досегашните резултати в битката с корупцията са незадоволителни и е належащо приемането на незабавни ограничения. GRECO предлага да се вкара ефикасен механизъм, с цел да се подсигурява, че:

- самодейните следствия и ефикасното наказателно гонене на закононарушения, свързани с корупция, включващи лица, заемащи висши държавни длъжности, се организират систематично;

- се отстраняват процесуалните спънки, които попречват или пречат да се стартира наказателно следствие и произвеждане по такива случаи;

- за такива закононарушения се постановат ефикасни и пропорционални наказателноправни наказания.

Докладът се концентрира върху проблеми измежду висшата държавна администрация и полицията.

" Предвид мащаба на казуса с корупцията в България, и нуждата от повишение на прозрачността и отчетността в централното ръководство, неналичието на използвани правила за държание за лицата, заемащи висши държавни длъжности, е сериозен минус, който следва да бъде прегледан предпочитано ", установяват създателите на отчета.

Що се отнася до Министерство на вътрешните работи, GRECO стига до извода, че „ министърът на вътрешните работи има необятни пълномощия над полицията и че управлението на полицията е в директно йерархично послушание на министъра. Въпреки че полицията явно е орган на изпълнителната власт, въпреки всичко е значимо да се направи организационно разграничаване сред министерството, което дава отговор за полицията и функционалностите на полицията. Ясното изложение на правилото на оперативна самостоятелност на полицията в обособени случаи е от първостепенно значение "

С оглед на констатациите, групата насочва 13 рекомендации към България във връзка с висшите държавни длъжности, и 15 – по отношение на правоохранителните органи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР