Съветът на Европа изрази безпокойство във връзка с два законопроекта

...
Съветът на Европа изрази безпокойство във връзка с два законопроекта
Коментари Харесай

Съветът на Европа е обезпокоен от полски медийни законопроекти

Съветът на Европа изрази безпокойствие по отношение на два законопроекта за медиите в Полша, които съгласно него може " да задушат самостоятелните медии ", съобщи Франс прес.

Първият план планува по-специално част от приходите от реклама да се таксуват с нов налог, предопределен да финансира и битката с коронавирусната пандемия. Целта на другия съгласно полското националистическо държавно управление е отбрана на свободата на словото в обществените мрежи.

Има риск обаче тези законопроекти " тежко да обиден медийната независимост и плурализма ", съобщи комисарят на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович в писмо до полския министър председател Матеуш Моравецки.

Миналия месец самостоятелни медии в Полша стопираха работа за 24 часа в символ на митинг против плана за налога върху рекламата. Според тях текстът заплашва самото им битие.

Миятович показва паника, че новият налог може " да задуши самостоятелните медии и да ограничи опцията всеки да избере наличието, което го интересува ". И предизвестява: " Не бива да се запушва устата на бранш от обществото, чиято активност е от основно значение за съществуването на отворена и плуралистична медийна среда ". Силно подложено на критика, полското държавно управление съобщи, че работи върху промени в текста.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР