Съветът на ЕС може да гласува по въпроса за приемането

...
Съветът на ЕС може да гласува по въпроса за приемането
Коментари Харесай

Приемането на България и Румъния в Шенген може да бъде гласувано през декември

Съветът на Европейски Съюз може да гласоподава по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген през декември. Това съобщи чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек от името на председателството на институцията.

България и Румъния извършиха условията, председателството поставя старания да се причислят към Шенген и работи за одобряване с единогласие на решение през декември, съобщи той пред Европейския парламент в спор по искане на групата на социалистите и демократите (СиД).

Бек добави, че идната седмица в двете страни ще се състои инспекция от Европейската комисия и представители на страните от Европейски Съюз за използването на законодателството за защита на външните граници.

Зам.-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас дефинира идната инспекция като израз на " похвална бистрота " , тъй като е по самодейност на София и Букурещ. По неговите думи е време за разширение на Шенген и от 2011 година Европейска комисия упорства за приемането на България и Румъния. 

" Поздравявам двете страни за метода, по който управляваха външната граница при потока от украински бежанци . Те дадоха образец и ни накараха да се гордеем ", съобщи Схинас. 

От името на групата на Европейската национална партия (ЕНП) Манфред Вебер уточни, че България и Румъния са подготвени за Шенген и е недопустимо от 11 години да няма прогрес в Съвета на Европейски Съюз.

" Не са нужни оправдания, а дейности, двете страни имат мощната ни поддръжка ", добави той.

Председателят на СиД Ираче Гарсия означи, че без справедливи аргументи двете страни чакат 11 години .

" Българите и румънците имат същите права, като останалите жители на Европейски Съюз. Става дума за правдивост. Проверките на българи и румънци по границите са дискриминация ", добави тя.

По нейните думи неприемането на двете страни объзсърчава българите и румънците, и е в услуга на антиевропейските популисти.

София инт Велд (Обнови Европа) съобщи, че се усеща засрамена, че българите и румънците получават неравноправно отношение.

" Срамувам се от Съвета на Европейски Съюз, че не извършва отговорностите си. Въпросът не би трябвало да се употребява за политически борби по други тематики. Срам ме е от холандското държавно управление, което попречва напредъка поради вътрешнополитически аргументи. Спазването на европейските правила не е еднопосочна улица. Призовавам премиера Марк Рюте да съблюдава разпоредбите и да поддържа приемането на България и Румъния. Време е да сложим единството над вътрешната политика ", прикани Инт Велд.

Тинеке Стрик (Зелени) съобщи, че приемането в Шенген не е единствено право, а и отговорност.

" В последните години има данни за непрекъснати случаи на отбиване и принуждение на мигранти по границите на двете страни. Призоваваме за решение, съобразено с достиженията ", добави тя.

Стрик настоя разширението на Шенген да не се смесва с други въпроси.   " Ако България схване този метод, би трябвало да се откаже от ветото си по процеса на договарянията със Северна Македония ", счита тя.

Гидо Рай ( " Идентичност и народна власт " ) разяснява, че българите и румънците от дълго време живеят в Европейски Съюз, възползват се от обществените системи и пращат получените бюджетни суми вкъщи, подкопават размера на заплатите .

" Румъния е " европейския див запад ", по какъв начин може толкоз корумпирана страна да бъде в Европейски Съюз ", попита той.

" Българско-турската граница бе в ръцете на проведената престъпност, само че в последно време държавата си я върна назад. Нямаме потребност от двете страни нито в Шенген, нито в Европейски Съюз ", заключи Рай, който получи забележка от председателстващия съвещанието на Екологичен потенциал.

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори/ВМРО) уточни, че неприсъединяването на двете страни към Шенген е същински политически срам за управлението на Европейски Съюз. Това е двоен стандарт, двуличие и лицемерие. Основната причина е стопанската система, заключи той.

Клеър Дейли (Левите) съобщи, че поначало е за разширението на Шенген. Тя добави, че по границите на България, Румъния и изключително Хърватия се оказва принуждение над мигрантите. Европейски Съюз наподобява възнаграждава сходно държание, разяснява тя.

Предвижда се по-късно този месец Екологичен потенциал да одобри нов апел за присъединението на България и Румъния към Шенген.

Понастоящем шенгенското пространство се състои от двадесет и пет страни. Преди 2007 година те са 15: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Люксембург, Норвегия, Португалия, Финландия, Франция, Нидерландия и Швеция. От тях Исландия и Норвегия не членуват в Евросъюза. Ирландия е единствената страна членка на Евросъюза, която взема решение да не взе участие в договарянията за Шенген и има специфична уговорка в Договор от Амстердам. Положението в Република Ирландия е неразбираемо, тъй като до момента в който тогавашният министър на правораздаването, равенството и правните промени господин Джон О'Донохю показва някои ползи в частност за Шенген, че за в бъдеще от страна на Ирландия да има опцията да не ратифицира никакви работи по отношение на Шенген, в който желае да взе участие от 28 февруари 2002 година на Европейския съвет в Брюксел.

През 2007 година към шенгенското пространство се причисляват девет нови страни – Естония, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия, които са влезнали в Европейски Съюз три години по-рано.

Държавите, кандидатки за участие в шенгенското пространство, би трябвало да подобрят граничния си надзор по отношение на страните отвън тази зона. Кипър, която влиза в Европейски Съюз през 2004, не дава отговор на нужните критерии и по този начин се забавя с година, до момента в който Румъния и България, които се причисляват към Европейски Съюз през 2007, към момента усъвършенстват контрола по границата до нужните равнища.

Най-новият член на шенгенското пространство е Лихтенщайн, който се причислява през 2011 година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР