Съветът на екоминистрите на ЕС одобри окончателно днес въвеждането на

...
Съветът на екоминистрите на ЕС одобри окончателно днес въвеждането на
Коментари Харесай

ЕС одобри единно зарядно от 2024 г. - даже за "Айфон"

Съветът на екоминистрите на Европейски Съюз утвърди дефинитивно през днешния ден въвеждането на единно зарядно за зареждане на електронни устройства. За стандарт се приема USB-C, употребен в андроидните устройства, което значи, че продуктите на " Епъл " ще би трябвало да трансформират своите зарядни. Според информация, публикувана по-рано този месец, компанията към този момент работи над това и първите Айфони с USB-C порт може да се появят още идната пролет през май.

Единни зарядни би трябвало да се вкарат до 2 години след влизането в действие на регламента, т.е. от есента на 2024 година, като първо ще важат за мобилни телефони, електронни книги, таблети, цифрови фотоапарати, конзоли за игри, слушалки, тонколони, безжични мишки и клавиатури, както и за портативни навигационни системи. За преносимите компютри има пролонгация - 40 месеца, което значи пролетта на 2026 година

Оттук нататък следва решението да бъде подписано от президента на Европейския парламент Роберта Мецола и представител на чешкото председателство, и да излезе в формалния вестник на Европейски Съюз, като влезе в действие 20 дни след публикуването.

Европейска комисия счита, че единното зарядно ще понижи е-отпадъците. В момента те са 16,2 кг на глава от популацията на Европа годишно, като съгласно инфографика на Съвета на Европейски Съюз годишно европейските консуматори генерират 11 000 тона е-боклук от неползвани или изхвърлени зарядни. Годишно европейците купуват 420 млн. електронни устройства. Всеки европеец приблизително има три зарядни, от които употребява единствено две постоянно. 38% се оплакват от проблеми със зареждането заради липса на съвместими зарядни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР