Съвета за тристранно сътрудничество в областта на средното образование се

...
Съвета за тристранно сътрудничество в областта на средното образование се
Коментари Харесай

Учене чрез преживяване предвижда новата програма на МОН

Съвета за тристранно съдействие в региона на междинното обучение се състоя в МОН. В рамките на дневния ред бяха показани оферти за нови Национални стратегии.

Интересно предложение за нова стратегия на МОН за учене посредством прекарване бе показано на съвета. Учениците ще имат опцията за визити на разнообразни забележителности, под формата на просветителни пътувания. Тези пътувания ще се провеждат от учебните заведения и ще са с дълготрайност от 2 до 5 дни. Това планува Националната стратегия " България-образователни направления ".

Целта на програмата е учениците да придобият познания посредством прекарване отвън учебната среда. Образователните направления ще се организират в пет тематични области , измежду тях са история, география и стопанска система, биология, архитектура и литература. Програмата ще дава опция за осъществяване на срещи с изявени персони. По програмата ще могат да аплайват държавни, общински, частни, духовни учебни заведения, както и български неделни учебни заведения в чужбина, подпомагани от МОН.

Новост е и надграждането на образованието по български език и литература , история и география на България, проведено в чужбина. Предвидени са извънкласни действия, които ще подхранят и продължат съхраняването на националната еднаквост и просвета.

От Министерство на образованието и науката оферират новата стратегия да е правоприемник на до в този момент настоящата " Отново дружно " , която беше въведена след пандемията от ковид, изясни министърът на образованието и науката проф.Сашо Пенов по време на съвета. 

Той разясни, че има планувани бюджети на стратегиите, само че те не са дефинитивни. МОН разполага с направен разбор за ефективните Национални стратегии, като за тяхното реализиране ще се заявят средства на база миналогодишните разноски.

Българските учебни заведения в чужбина ще могат да се срещнат и да ползват другата нова Национална стратегия " Неразказаните истории на българите " , показана по време на отрасловия съвет. Тя ще даде опция на учениците да обогатят знанието си посредством изследователска и проучвателна работа за българското културно-историческо завещание за България, както и да се срещнат с приноса на актуалните българи за развиването на съответната страна, регион или обитаемо място зад граница. В програмата могат да вземат участие възпитаници от българските държавни учебни заведения в чужбина, българските неделни учебни заведения в чужбина, както и студенти от задгранични университети, учещи български език, литература и просвета.

Национална стратегия " Изучаване и запазване на традициите и историята на българската войска " се планува да се извършва още веднъж, като е създадена взаимно с Министерството на защитата. Програмата пожъна огромен триумф през 2021 година

Национална стратегия " Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда " е преструктурирана, като ще съдържа един модул " Съвременна среда за качествено образование по филантропични науки, изкуства и спорт ". Част от дейностите изпълнявани по нея досега, ще бъдат включени в новата Национален парк " България - просветителни направления ".

Нова стратегия се включва в Национален парк " Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение " - Обучение на възпитаници за безвредно потребление на интернет.

В Национален парк " Квалификация на педагогическите експерти " се включва нова тематика за продължаваща подготовка на учители, шефове и други педагогичен експерти:. Киберсигурност и безвреден интернет.

В Национален парк " Заедно за всяко дете " б енефициенти могат да бъдат единствено общините. В програмата е препоръчан нов модул " Партньорски модел за включване в просветителната система на деца и възпитаници в риск от отпадане " и е съсредоточена върху учениците в риск. За тях ще бъдат проведени взаимни с родителите или настойниците на децата, в поддръжка на езиковото развиване. Застъпените тематики са свързани с гражданското, здравното и екологичното обучение.

В Национален парк " Подкрепа за личностно развиване на децата и учениците " е включен нов модул " Училище без експанзия за сигурна учебна среда ". Целта е да бъде основана сигурна среда и предварителна защита на насилието посредством поддръжка и одобряване на учебна просвета. Бенефициенти са държавни, общински и частни учебни заведения на територията на Република България от I до XII клас.

Проектите на Национални стратегии бяха утвърдени от Отрасловия съвет и ще бъдат оповестени за публично разискване на интернет страницата на Министерство на образованието и науката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР