Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил операцията в Истанбул

...
Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил операцията в Истанбул
Коментари Харесай

Принц Мохамед бин Салман е одобрил убийството на журналиста Джамал Kашоги

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил интервенцията в Истанбул по залавяне и ликвидиране на журналиста Джамал Кашоги през 2018 година, се споделя отчет на американското разузнаване, оповестиха международните медии. Според принца Kашоги  бил " опасност за кралството ". 

59-годишният публицист влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 година, след което бива погубен и разчленен.

" Престолонаследникът гледа на Кашоги като на опасност за кралството и необятно поддържа потреблението на насилствени ограничения, в случай че те са нужни, с цел да бъде заглъхнал гласът му ", се споделя в отчета.

Информацията идва в миг, в който президентът Джо Байдън се стреми да прекрои връзките на Съединени американски щати със Саудитска Арабия след годините, в които администрацията на Тръмп игнорираше нарушаванията на човешките права в кралството, напомня CNBC.

Частично редактираният документ на Националното разузнаване, оповестен в петък, цитира контрола на бин Салман върху вземането на решения в Саудитска Арабия, както и присъединяване на основни съветници на принца в интервенцията, умъртвила Кашоги - конкурент на кралското семейство. ``От 2017 година престолонаследникът упражнява безспорен надзор върху организациите за сигурност и разузнаване на Кралството, което прави доста малко евентуално саудитските чиновници да са направили сходна интервенция без разрешението на престолонаследника “, се споделя в отчета.

В резултат Съединени американски щати не разрешиха влизането в страната на чужденци, които заплашват дисиденти, и предизвестиха, че неотложно ще наложат ограничавания върху 76 саудитци поради убийството на журналиста Джамал Кашоги, сподели държавният секретар Антъни Блинкън, съобщи БГНЕС.

" Ние заявихме ясно, че екстериториалните закани и набези от Саудитска Арабия против деятели, дисиденти и публицисти би трябвало да приключат. Те няма да бъдат толерирани от Съединените щати ", съобщи Блинкън в изказване.

Първоначално саудитските управляващи отхвърлиха каквото и да било присъединяване в гибелта на Кашоги, а по-късно обявиха, че журналистът се е сбил с защитата в консулството и е умрял при конфликта, като отхвърлиха, че бин Салман е забъркан в тази ситуация.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР