Саудитски дисиденти в изгнание са изчезвали ненадейно много преди журналистът

...
Саудитски дисиденти в изгнание са изчезвали ненадейно много преди журналистът
Коментари Харесай

Саудитски принц: Щяха да ме убият, за да сплашат останалите!

Саудитски дисиденти в заточение са изчезвали внезапно доста преди журналистът Джамал Кашоги да изчезне преди две седмици в Турция. Сега саудитски принц, живеещ в Германия, споделя по какъв начин той също за малко е избегнал похищение единствено няколко дни преди Хашоги, пише БТА.

``
реклама

В един безоблачен и прашен ден в Кайро в края на септември в хотел в египетската столица се организира загадка среща.

Служители на саудитското посолство влязоха в лобито на хотела с чек на стойност " няколко милиона ", споделя саудитският принц Халед бин Фархан Ал Сауд.

В изявление за ДПА принц Халед, който живее в заточение в Германия и подлага на критика саудитския режим, сподели, че чиновниците от посолството са се срещнали с негов родственик и са му създали предложение.

" Те споделиха на моя родственик, че желаят да ми оказват помощ, тъй като към този момент нямам пари ", сподели той и добави: " Само трябваше да отида в саудитското посолство в Кайро да взема чека. Но аз знаех, че това е капан ".

Няколко дни по-късно, на 2 октомври в саудитското посолство в различен град - Истанбул, изчезна саудитският публицист Джамал Кашоги.

Малко след обед критикът на саудитския режим, който живее във Вашингтон, отиде в посолството, с цел да вземе документи, нужни с цел да подписа брак.

Оттогава той е в неопределеност, а турски следователи считат, че изтъкнатият публицист от в. " Вашингтон пост " е бил погубен от саудитски углавен отряд.

Принц Халед е убеден, че същата орис е щяла да застигне и него, в случай че се беше оставил да го примамят в саудитското посолство в Кайро.

" Щяха да ме убият по някакъв нечовечен метод, с цел да сплашат останалите ", сподели 41-годишният принц, който споделя, че живее в заточение в Германия от 2004 година и в това време е получил немско поданство.

Но Саудитска Арабия следи изкъсо своите принцове. Според информация, достигнала до ДПА, предходната година кралството се е свързало с немски представители по случая с принц Халед, с цел да обсъдят опцията за неговата екстрадиция. Германската страна не е дала отговор на запитването.

Принц Халед споделя, че представители на Федералната работа за отбрана на конституцията (BfV) в Дюселдорф, където живее, от години споделят с него, а немската федерална полиция също следи случая му.

Изчезването на Кашоги хвърли светлина върху метода, по който богатото на нефт кралство се отнася с дисидентите си.

Според специалисти, наблюдаващи кралството, откогато саудитският монарх крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд пристигна на власт при започване на 2015 година, репресиите са нарастнали.

Кралят направи сина си Мохамед най-могъщия човек в кралството. Това, че той няма да толерира никакво непокорство, към този момент бе усетено от духовниците, предприемачите и активистките за права на дамите.

Би Би Си е документирала три случая, при които критикуващите монархията саудитски принцове, живеещи в чужбина, са изчезвали. Принц Султан бин Турки изчезна, когато искаше да посети татко си в Кайро от Париж през януари 2016 година Саудитското консулство му обезпечи частен аероплан, само че вместо в Кайро той отлетя за Рияд.

Двама други принцове - Турки бин Бандар и Сауд бин Сейф Ал Насер изчезнаха в Европа. В тези случаи също е имало признаци на похищение, настояват от Би Би Си.

Подобни пояснения подхождат на информацията, която неотдавна заяви в. " Вашингтон пост " във връзка със случая " Кашоги ".

Прехванати диалози на саудитски чиновници демонстрират, че ръководещите в Рияд са желали да го примамят от изгнанието му в Съединени американски щати назад в кралството и там да го арестуват.

Принц Халид счита, че и той е на челно място в листата на целите на саудитските управляващи. Той споделя, че е изпаднал в недружелюбност в Саудитска Арабия, откакто е обвинил сегашния крал Салман, по времето когато той към момента е бил емир на Рияд, в корупция.

Младият принц, който в предишното е бил саудитски посланик на разнообразни места, в това число в Кайро, е трябвало да напусне страната.

Но даже в заточение в Германия той не е в сигурност от " дългата ръка " на Рияд.

Първоначално е бил наблюдаван, само че това е намаляло, макар че още продължава да получава доста анонимни закани за ликвидиране.

Същевременно саудитските управляващи са се свързвали с него повече от 50 пъти през годините.

" Срещал съм се 10 пъти със саудитския дипломат в Берлин, само че постоянно в кафенета ", сподели Халед бин Фархан.

Дипломатът му е предложил няколко пъти да го изпрати със аероплан вкъщи, с цел да обсъдят нещата със саудитския крал - оферти, които отклонявал.

" Ако го бях направил, в този момент нямаше да разговаряте с мен ", сподели той.

Сега след случая с Хашоги паниките на дисидентите набъбнаха. " Разбира се, че се опасявам. Властите в Рияд няма да се спрат пред нищо ", сподели принцът.

В предишното Саудитска Арабия настойчиво отхвърляше обвиняванията за отвличания, още повече за убийства на нейни критици. Молбите на ДПА за отговор на изказванията на принц Халед до момента остават без отговор.

Халед бин Фархан Ал Сауд споделя, че се усеща в сигурност в Дюселдорф и прибавя: " Продължавам да споделям, популярност Богу, че пребивавам в Германия ".

Но даже в новия си дом принцът постоянно е нащрек. Адвокатът му е в непрекъсната връзка с полицията. За всеки случай. 
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР