Саудитски дисидент, който е задържан в България, се страхува от

...
Саудитски дисидент, който е задържан в България, се страхува от
Коментари Харесай

Саудитски дисидент задържан в България се бори против екстрадиция в кралството

Саудитски отстъпник, който е арестуван в България, се опасява от " мъчения и затвор ", в случай че страната ни го съобщи на кралството.

В килията си в България  Абд ал-Рахман ал-Халиди се притеснява, че ще бъде екстрадиран в страната си, сходно на други деятели, отведени там срещу волята им, преди следите им да се изгубят.

„ В случай на депортиране ще бъда подложен на изтезания и дълга присъда затвор, защото съм работил за опозицията от години “, сподели Халиди пред Агенция Франс Прес по телефона от център за административно задържане в София.

„ Такава е ориста и на други мои сътрудници, които са били в контакт с опозицията, работили са с нея или са изразявали мнението си обществено “, продължи 29-годишният татко на две деца.

Нямаше незабавно реакция от Софийския градски съд и от Министерство на вътрешните работи, към които Клуб Z се обърна с молба за повече информация по случая.

Страховете на Ал-Халиди и други саудитски дисиденти, които са напуснали Саудитска Арабия, откакто са подлагали на критика политиката на страната си, се усилиха след неочакваното депортиране предишния месец на младия саудитец Хасан Ал-Раби, които краткотрайно пребиваваше в Мароко.

Оттогава няма вести за Ал-Раби, който принадлежи към политически интензивно шиитско семейство и е изправен пред обвинявания от саудитските управляващи в " съгласуване с терористи ". Семейството му отхвърля обвиняванията. То предизвести 24 правозащитни организации предишния месец, че Ал-Раби  е изправен пред заплаха от " мъчения и гонене " след депортирането му в Саудитска Арабия.

Случаят Ал-Раби хвърли светлина върху слабата позиция на доста саудитски дисиденти в чужбина, на фона на солидни репресии, осъществявани от управляващите, откогато саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман пое отговорностите на де факто мощната фигура в кралството.

Правозащитни групи упрекват 37-годишния престолонаследник, който се счита за в действителност държател на страната си, в угнетяване на политическите свободи, отбелязвайки, че акцията за заглушаване на съперниците е съпроводена от амбициозна акция за неприкритост и обществени промени, която включва вложения в секторите на развлеченията, туризма и спорта и приемането на по-широки права и свободи за дамите, изключително правата да работят и да карат.

Ал-Раби плати цената, за това че не получи политическо леговище или поданство от друга страна, която би могла да го отбрани по думите на основания в Берлин юридически шеф на Европейско-саудитската организация за правата на индивида, Таха ал-Хаджи.

Тези хора се считат за „ уязвима група, която постоянно е изложена на риск от депортиране “ и като част от тях Ал-Халиди може да бъде изправен пред същата орис.

„ Саудитският деятел и отстъпник в чужбина има непрекъснато чувство за гонене “, сподели Хаджи пред Агенция Франс Прес.
Няма къде да избягам?
Ал-Халиди е бил политически деен в своята страна преди крал Салман да пристигна на власт през 2015 година Салман разгласи принц Мохамед за престолонаследник две години по-късно - по времето на редки митинги, които избухнаха в източна Саудитска Арабия, където е концентрирано шиитското малцинство.

Ал-Халиди е напуснал Саудитска Арабия през 2013 година от боязън да не бъде задържан, преди да се откри в Турция. Оттам той следи по какъв начин Саудитска Арабия наблюдава видни деятели в чужбина, в това число бранителя на човешките права Луджайн ал-Хатлул, който беше задържан в ОАЕ през март 2018 година и заставен да се върне в Саудитска Арабия, където прекара повече от две години в пандиза.

През октомври 2018 година саудитският публицист отстъпник Джамал Кашоги беше погубен в консулството на страната си в Истанбул от саудитски сътрудници. Доклад на Централно разузнавателно управление на САЩ заключава, че престолонаследникът е " разрешил " убийството на Хашоги, което саудитските управляващи отхвърлят.

Активисти се оплакват и от електронен тормоз. Миналата година Съединени американски щати осъдиха някогашен чиновник на Туитър за шпионаж в интерес на Саудитска Арабия и приключване на данни на саудитски дисиденти, което заплашва сигурността на доста деятели, в това число Ал-Халиди.

С изминал паспорт Ал-Халиди е бил принуден да напусне Турция и да влезе в България незаконно през 2021 година, търсейки закрила в страна членка на Европейския съюз.

Миналия май обаче българските управляващи отхвърлиха да му дават политическо леговище заради невъзможността му да потвърди, че ще бъде преследван в страната си, съгласно негов юрист, който избира да остане неназован.

В момента Ал Халиди чака дефинитивно решение за депортирането му в Рияд.

Саудитските управляващи не са дали отговор на въпросите на Агенция Франс Прес за случая с Ал-Халиди и други деятели.
" Никога повече няма да видя слънцето "
Няма прецизен брой на саудитските деятели в чужбина, само че саудитски деятели и юристи оповестиха, че те са съсредоточени в Германия, Съединените щати, Канада и Англия.

Броят на саудитците, търсещи леговище, се усили фрапантно в страните от Европейския съюз след идването на власт на крал Салман.

Блокът записва 15 саудитски молби за леговище през 2013 година и 40 молби през 2014 година, съгласно данни на Европейската организация за леговище. Но броят им скочи до 130 през 2017 година, връх беше подложен и през 2022 година

Дори тези, които са получили леговище, към момента изпитват прочут боязън.

Дисидентът Абдул Хаким ал Дахил, който беше задържан за повече от година през 2010 година поради апела си в интернет за политически промени, напусна Саудитска Арабия през 2017 година и се озова във Франция, където получи политическо леговище през 2020 година

Ал-Дакхил уточни: 

„ Преди това се опасявах, че ще бъда депортиран, защото щях да бъда съден по измислени обвинявания и в никакъв случай повече нямаше да видя слънцето. “

Въпреки това, някои опасения към момента го преследват.

„ Предпочитам да съм на публични места и към момента ме е боязън да отида на избрани места самичък. В последна сметка аз съм субект, а те са страна. “

Саудитски деятели и правозащитници, живеещи в чужбина, обявиха, че заобикалят даже да „ минават “ през арабските страни от боязън да не бъдат задържани и екстрадирани, както се случи със семейство Раби.

" Никой не се осмелява да мине " през арабските страни, сподели Адел Ал Саид, вицепрезидент на Европейско-саудитската организация.

Саудитски деятели са декларирали, че поредно са отказвали предложения да участват на конференции за правата на индивида в по-свободни арабски страни като Ливан и Тунис, с цел да избегнат екстрадиция в Рияд.

Лина ал-Хатлул, ръководителка на информационния отдел в основаната в Лондон правозащитна организация " Aл-Каст ", счита, че политическото леговище или второто поданство обезпечават " равнище на отбрана " за дисидентите.

Но, прибавя тя, „ като се вземе поради въздействието на Саудитска Арабия и нейното въздействие върху някои страни, това не е обезпечена отбрана “.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР