Саудитска Арабия замрази всички нови инвестиции и търговски сделки с

...
Саудитска Арабия замрази всички нови инвестиции и търговски сделки с
Коментари Харесай

Арести скараха Рияд и Отава

Саудитска Арабия замрази всички нови вложения и търговски покупко-продажби с Канада, поради “груба интервенция (на Отава) във вътрешните работи на кралството ”. Така Рияд пояснява поддръжката, която Канада изрази към задържани в Саудитска Арабия правозащитници.

Освен това Рияд разгласи канадския дипломат за личност нон грата и му даде денонощие, с цел да напусне страната, и отзова своя дипломат в Отава. Саудитското Министерство на външните работи добави и че страната си резервира правото да предприеме спомагателни дейности.

Миналия четвъртък канадската външна министър Кристия Фрийланд писа в туитър, че Отава е “много разтревожена ” от ареста, осъществен от саудитските управляващи, на Самар Бадауи, сестрата на хвърления в пандиза саудитски блогър Раиф Бадауи, пратен зад решетките дружно с известната активистка Насима ал Сада.

“Канада стои твърдо до семейство Бадауи в този сложен миг и продължаваме да призоваваме пламенно за освобождението на Раиф и Самар Бадауи ”, написа Фрийланд.

Съпругата на Раиф Бадауи – Енсаф Хайдар, живее от 2013 година в Квебек с трите си деца. Това лято саудитците получиха канадско поданство.

Позицията на Канада бе посрещната доста остро от Рияд, съгласно който Канада е направила закононарушения против законите и процедурите на кралството, намесила се е в правораздаването и е нарушила суверенитета на Саудитска Арабия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР