Саудитска Арабия ще позволи на жените да получават паспорти и

...
Саудитска Арабия ще позволи на жените да получават паспорти и
Коментари Харесай

Саудитска Арабия позволява на пълнолетни жени да пътуват в чужбина без одобрение на мъж

Саудитска Арабия ще разреши на дамите да получават паспорти и да пътуват в чужбина без утвърждение от мъж- " аставник ", съобщи саудитското държавно управление, като с това постави завършек на дългогодишно ограничаване, което предизвикваше остри интернационалните рецензии, съобщи БГНЕС.
" Паспорт ще бъде публикуван на всеки саудитски жител, който подаде заявление ", се споделя в държавно решение, оповестено в формалния вестник Umm Al Qura, заяви Агенция Франс Прес. Наредбата ще бъде използвана за дами на възраст над 21 години, оповестиха проправителственият вестник Okaz и други локални медии.
Жените в кралството до момента се нуждаеха от позволение от своите мъже- " настойници " - брачен партньор, татко и други родственици от мъжки пол, при възобновяване на паспортите си или при овакантяване на страната.
Активистите за правата на дамите от десетилетия водят акция против системата на наставничество, която слага дамите в неравностойно състояние на " малолетни " през целия им живот.
Решението идва на фона на демонстрирания блян към либерализация, ръководен от престолонаследника Мохамед бин Салман - в действителност държател на кралството, който има за цел да трансформира консервативната петролна страна, дълго подложена на критика поради отношението си към дамите.
Това решение ще промени живота на доста дами, само че критици обявиха, че промените ще бъдат " козметични ", до момента в който кралството не отстрани системата на " наставничество ", която дава на мъжете власт над техните родственици - дами.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР