Саудитска Арабия официално беше приета в междуправителствената организация БРИКС, съобщиха

...
Саудитска Арабия официално беше приета в междуправителствената организация БРИКС, съобщиха
Коментари Харесай

Саудитска Арабия официално беше приета в БРИКС

Саудитска Арабия публично беше призната в междуправителствената организация БРИКС, оповестиха държавните медии на страната.

На срещата на върха на БРИКС в южноафриканския град Йоханесбург през август 2023 година беше оповестено изненадващо разширение на групата с шест нови членове. В допълнение към Аржентина по това време беше оповестено, че Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства, Египет и Етиопия би трябвало да се причислят към алианса на огромните нововъзникващи стопански системи на 1 януари 2024 година

Саудитският външен министър удостовери през август, че близкоизточното кралство ще изследва детайлностите преди препоръчаната дата за присъединение 1 януари и ще вземе " уместно решение ". Тогава принц Фейсал бин Фархан акцентира, че групата БРИКС е " потребен и значим канал " за подсилване на икономическото съдействие.

Досега БРИКС се състоеше от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южноафриканската република, а след 1 януари с изключение на Саудитска Арабия към блока на разрастващите се стопански системи ще се причислят Обединените арабски емирства, Египет, Иран и Етиопия.

Влизането на Саудитска Арабия идва във време на геополитическо напрежение сред Съединени американски щати и Китай и възходящо китайско въздействие в Саудитска Арабия. Въпреки към момента мощните връзки със Съединени американски щати, Саудитска Арабия от ден на ден върви по собствен личен път, виждайки Вашингтон като по-малко зает със сигурността в Персийския залив, в сравнение с преди.

Китай, най-големият покупател на саудитски нефт и води апелите за разширение на БРИКС, с цел да се опълчи на Запада и да съставлява световния юг.

Новият аржентински президент Хавиер Милей публично се отхвърли от присъединението на страната към блока в писмо до държавите-членки Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР