Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) в частност са

...
Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) в частност са
Коментари Харесай

Страните от Персийския залив се опитват да спрат избухването на война между Иран и Израел

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) в частност са добре позиционирани в триъгълника сред Иран, Израел и Съединени американски щати след дипломатическите си триумфи през последните години, от които се възползваха всички упоменати страни.

Монархиите от Залива, които са съдружници на Вашингтон, се стремят да стабилизират връзките си с Иран и Израел, с цел да успокоят отдавнашните си опасения в областта на сигурността, което да им разреши да се концентрират върху вътрешни планове.

ОАЕ и Бахрейн подписаха съглашения за нормализиране на връзките с Израел през 2020 година, а Саудитска Арабия обмисляше сходно съглашение, което да включва и защитителен пакт със Съединени американски щати, досега, когато войната в Газа осуети тези дипломатически проекти. Рияд също по този начин зарови томахавката с Иран предходната година след години на омраза.

Политиката на разведряване в този момент обаче и изправена пред най-голямата опасност, откакто рискът за районния мир, нараснал от почналия на 7 октомври спор сред Израел и подкрепяното от Иран палестинско придвижване " Хамас " в Газа, придобива ясни контури.

Една възможна директна война сред Израел и Иран може бързо да засегне страните от Залива, чието въздушно пространство се намира сред двата съперника и на чиято територия са ситуирани няколко военни бази на Съединени американски щати, които показват подготвеност да пазят съдружника си Израел.

" Никой не желае ескалация. Всеки желае обстановката да се успокои ", сподели непосредствен до държавните кръгове източник от страните от Залива, който добави, че евентуално е в ход дейна телефонна дипломация.

" Натискът не е единствено върху Иран. Сега натискът е и против Израел да не подхваща ответен удар ", сподели източникът и добави, че една израелска офанзива против основни ирански обекти " ще засегне целия район ".

Друг източник от Залива, осведомен с възгледите на ръководещите кръгове там, сподели, че страните от Залива, Ирак и Йордания оказват напън по едно и също време върху Иран и главния съдружник на Израел - Съединени американски щати, да не ескалират обстановката. Вашингтон към този момент упражни напън върху Израел да показва въздържаност, споделиха и двата източника.

В същото време Съединени американски щати употребяват страните от Залива, с цел да предадат обръщение на Иран да не ескалира ситуацията, сподели източник, осведомен с позицията на ръководещите кръгове.

" Ясно е, че Вашингтон употребява съдружниците си от Персийския залив, с цел да комуникира с Иран. Саудитска Арабия поддържа контакти с Иран и съществува схващане, че е нужна въздържаност ", добави източникът.

Ройтерс насочи питане за коментар както до Саудитска Арабия, по този начин и до ОАЕ за това по какъв начин реагират на рецесията.

И двете страни, както и анализатори от Залива, към момента считат, че най-опасният миг може към този момент да е отминал.

" Иранците към този момент направиха своя ход ", сподели Абдулазиз ас Саджер, началник на Изследователския център на Залива, който е непосредствен до държавните кръгове. Според откривателя това демонстрира, че за Иран етапа на ескалация е завършила, а Вашингтон не желае Израел да прибегне до спомагателна ескалация.

Рисковете

Съществуват доста неотдавнашни образци за уязвимостта на страните от Залива.

Иран завладя в събота товарен транспортен съд в Ормузкия пролив, през който минава по-голямата част от износа на енергийни първични материали от Залива, като заплаши напълно да го затвори за придвижване.

Междувременно подкрепяните от Иран йеменски бентовници хуси, против които Саудитска Арабия воюваше от години до сключването на съглашение за мир през декември, нееднократно през последните месеци са атакували кораби и са изстрелвали дронове против Израел, употребявайки въздушното пространство на Саудитска Арабия.

През последните години хусите на няколко пъти нападнаха основни саудитски енергийни уреди до започването на мирните договаряния предходната година, като обаче имат качествата да го създадат още веднъж.

През 2019 година те нанесоха удар по основни петролни уреди в Саудитска Арабия, в които е състредоточена огромна част от саудитското произвеждане на нефт, а през 2022 година нападнаха три петролни цистерни в ОАЕ.

" Евентуална ескалация ще докара до скок на цените на петрола. Ще бъде обиден и износът на нефт ", сподели източник, описвайки последствията от пълномащабна война в района.

Фактическият началник на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман от години се пробва да прокара амбициозните си проекти за развиване на огромни планове в кралството, освободени от районните несъгласия.

Икономическите упоритости на Саудитска Арабия са определящи за опитите на Рияд за разведряване с Иран, само че кралството е също по този начин доста обезпокоено за сигурността, сподели саудитският анализатор Азиз Алджашиан.

" Не става въпрос единствено за плановете в нашия преуспяващ район /.../ Саудитска Арабия не желае да попадне в кръстосания огън сред Израел, Иран и Съединени американски щати ", сподели анализаторът.

Войната в Газа към този момент сложи политиката на разведряване на тестване.

ОАЕ и Бахрейн подписаха мир с Израел през 2020 година посредством по този начин наречените Авраамови съглашения, а Саудитска Арабия обмисляше сходна стъпка в подмяна на задължения в областта на сигурността от страна на Съединени американски щати.

Междувременно предходната година Саудитска Арабия и Иран се отхвърлиха от десетилетната си омраза, която подклаждаше спорове в целия район, със съглашение за възобновяване на дипломатическите връзки и ангажимент да не накърняват ползите на другата страна.

Войната в Газа обаче подкопа по-нататъшните стъпки за мир с Израел, а поддръжката на Иран за неговите районни шиитски съдружници, които нападнаха американски бази в Ирак и на други места другаде, породи безпокойствие в Залива.

Фактът, че разведряването може да разреши на страните от Залива да понижат районното напрежение евентуално е възприемано в Рияд и Абу Даби като удостоверение, че политиката им работи, сподели Алджашиан.

" Ако ги нямаше нормализацията на връзките и доближаването сред Саудитска Арабия и Иран, Рияд сега щеше да е доста по-разтревожен ", добави анализаторът.

Превод: Алексей Маргоевски, Българска телеграфна агенция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР