Саудитска Арабия е построила с помощта на китайци съоръжение за

...
Саудитска Арабия е построила с помощта на китайци съоръжение за
Коментари Харесай

Китай подкрепи мощно ядрената програма на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е построила благодарение на китайци оборудване за добиване от уранова руда, което е стъпка напред в устрема на богатото на нефт кралство да овладее нуклеарната технология, заяви в. „ Уолстрийт джърнъл “, представен от БГНЕС.

Съоръжението, което не е оповестено обществено, е в едва обитаем регион в северозападната част на Саудитска Арабия и провокира безпокойствие измежду американските и съюзническите чиновници заради обстоятелството, че зараждащата се нуклеарна стратегия на кралството върви напред и че Рияд продължава да основава опцията за създаване на нуклеарна оръжия.

Въпреки че Рияд към момента е надалеч от този миг, съществуването на оборудването наподобява буди терзание в Конгреса на Съединени американски щати, където двупартийна група конгресмени изрази паника за саудитските проекти за нуклеарна сила. Това има връзка и с обещанието на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман от 2018 година, че „ в случай че Иран създаде нуклеарна бомба, ще последваме образеца допустимо най-скоро. “

Вероятно е това да провокира разстройване и в Израел, където публични чиновници следят с безпокойствие нуклеарните разработки в Саудитска Арабия.

Саудитското министерство на енергетиката съобщи в изказване, че „ изрично отхвърля “ да е построило оборудване за уранова руда в региона, разказано от някои от западните чиновници, добавяйки, че добивът на минерали - в това число уран - е основна част от тактиката за икономическа диверсификация на страната.

В саудитското изказване се споделя, че кралството е сключило контракт с китайците за изследване за уран в Саудитска Арабия в избрани региони. Говорител отхвърли да обясни изказването на министерството
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР