Саудитска Арабия е парий“. Всъщност ще ги накараме да платят

...
Саудитска Арабия е парий“. Всъщност ще ги накараме да платят
Коментари Харесай

Не парий, а посредник: защо Саудитска Арабия работи за мир в Украйна

Саудитска Арабия е „ парий “. Всъщност „ ще ги накараме да платят цената и ще ги превърнем в пария, който са “. Американският президент Джо Байдън сподели това по време на спор на демократите през 2019 година

През лятото на 2022 година Байдън посети Рияд. Направи го и китайският му сътрудник Си Цзинпин през есента. Няколко месеца по-късно Пекин официализира възобновяване на връзките сред Иран и Саудитска Арабия. Още няколко месеца по-късно в Рияд пристигна турският водач Реджеп Тайип Ердоган.

Малко след тази аудиенция, само че в Джеда, се събраха представители на 40 страни с амбициозна цел: да разискват войната в Украйна. При това – без Русия. И Китай, към този момент един от водещите сътрудници на Саудитска Арабия, бе измежду тях, а на запад дефинират присъединяване му като „ градивно “.

Как кралството се трансформира в мечтан медиатор пет години откакто ликвидиране на инакомислещ го тласна към интернационална изолираност?

 

Рияд като мост сред изток, запад, север и юг

 

След убийството на Джамал Хашокжи (бившия консултант на властта, напуснал и станал сериозен към нея) в саудитското консулство в Истанбул Западът и доста други страни се отдръпнаха от Саудитска Арабия. Действително, тогавашното издание на водещия ѝ стопански конгрес – така наречен Давос в пустинята – през 2018 година сподели, че бизнесът няма да се отдръпне толкоз елементарно, и година по-късно стартира да гледа напред. И въпреки всичко Рияд, дипломатически видяно, изглеждаше самичък. Принц Мохамед Бин Салман съвсем не пътуваше на запад и то освен поради COVID-19.

 

Войната в Украйна промени сметките на уахабитското кралство. То не прекъсна връзки с Русия, само че стартира да работи по допустима посредническа роля. Заедно с Турция работеше за освобождение на арестувани. Зеленски се оказа посетител на среща на върха на Арабската лига на път за „ разширено “ издание на форума на Г-7 в Токио.

Според длъжностни лица, разговаряли с „ Политико “ за срещата за мир, Саудитска Арабия е поела „ доста дейна роля “ в първото издание на форума, в датската столица Копенхаген, през май. Няколко месеца по-късно тя е хазаин на идващото. Не се впуска обаче без опит в руско-украинския разговор към войната: като се изключи че страната е пособия за замяна на пленници, „ Файненшъл таймс “ писа пред месец за договаряния със саудитско присъединяване за връщане на украински деца, отведени в Русия.

 

Конкретно за форума в Джеда Саудитска Арабия бе значима и в напъните да бъде замесен така наречен световен юг – водещи африкански, латиноамерикански и азиатски страни, в това число Индия, Бразилия и Южна Африка – с цел да разискват опциите за мир в Украйна паралелно до Европа и Северна Америка.

Изпитанието да се привлекат Бразилия и Индия се оказа непостижимо за Запада: те не са подготвени да горят мостове с Русия, а и са част от съюз с нея, БРИКС. В него е и Китай, втората икономическа мощ в света. Китайски представители на бяха на първата „ украинска среща “ на мира в Копенхаген; бяга обаче в Джеда. В оповестен от саудитските управляващи лист се виждат, паралелно главните поддръжници на Киев, още Аржентина, Бахрейн, Коморските острови, Египет, Индонезия, Йордания, Кувейт, Катар, Южна Африка, Обединените арабски емирства, Чили, Турция. Много от тях мъчно биха се появили на проведена от Запада среща за Украйна.

Още по-малко биха се появили, знаейки, че Русия няма да е там. Москва може да упорства, че срещата е неуспех, а и към момента да е прекомерно рано за резултати, само че в Джеда се събраха пратеници на страни, където живеят 61% от човечеството.

Това е роля, която различен ослепителен арабски състезател на международната дипломатическа сцена – Обединените арабски емирства – не би могъл да поеме. ОАЕ се възползват по-активно от войната, както правеха от пандемията, с цел да се трансфорат в „ директна “ страна, в която английски милионери съжителстват с съветски и индийски. Саудитската политика се възприема по-добре в някои страни от „ Глобалния юг “, в това число поради детайла на настъпателност на ОАЕ – дали с цел да оказват помощ намерено на Либийската национална войска или с цел да подбуден Саудитска Арабия да нападне Йемен, а след това да поведат лична игра.

Президентът шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян два пъти е бил в Москва от началото на войната (саудитският престолонаследник – нито веднъж), само че таман на Мохамед бин Салман се удава по-добре диалогът и с Киев, въпреки и по самопризнание на украински медии да не може да се назова тъкмо покровител на ползите на Украйна. А и Саудитска Арабия поддържа резолюциите на Организация на обединените нации, осъждащи съветската инвазия и анексирането на области в Южна и Източна Украйна.

Нарастваща тежест

 

Новото самочувствие на Саудитска Арабия, в действителност ръководена от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, бе очевидно, когато Байдън, три години след острите нападки към нея като кандидат-президент, я посети като президент. Визитата не стопи леда, нито предотврати по този начин нежеланото от американския водач повишение на цената на петрола. ЛИНК Значението на кралството, водещ производител на нефт, за международната стопанска система, бе припомнено от действителностите на войната в Украйна.

Половин година по-късно други договаряния на Вашингтон с Рияд, за които се разбра преди месеци, доведоха до съставянето на саудитски лист с условия към Съединени американски щати: да вземем за пример помощ за построяването на нуклеарна стратегия и гаранции за сигурност. Публикации от последните дни навеждат на мисълта, че за договорката има кардинално единодушие, въпреки договарянията да не престават.

 

По съвсем същото време, в което се загатваха тайните саудитско-американски договаряния, международното внимание прикова откритият свършек на други, саудитско-ирански – с медиатор Китай. Тогава огромна част от медийните и експертни мнения бяха свързани с все по-голямата тежест на Пекин. А азиатският колос в действителност стъпи на към този момент положени старания за нормализиране от Рияд и Техеран – най-малкото тъй като може да поддържа връзка и с двете страни. Преди решаващите договаряния, при посещаване на китайския президент Си Цзинпин, двете страни бяха подпсал над 30 капиталови съглашения в разнообразни сфери.

Впрочем упоменатата среща на Арабската лига, на която приказва Зеленски на 19 май – и която бе първото му излизане от „ зоната на комфорт “ на визити в подкрепящи го страни – бе замислена и като тласкано от Саудитска Арабия официално „ завръщане “ на сирийския президент Башар ал Асад в арабския свят след единайсет години изолираност и война.

Поглед (и) към Съединени американски щати

 

През това време кралството не губи достъп до Русия. Показателно е, че продължава да съгласува политиката си по рандеман на нефт с Москва: последно го направи преди месец. Няма индикации, че Москва желае да затвори вратата, нито че Вашингтон ще се откаже от съдействието с Рияд, без значение от мнения от администрацията на Байдън, че съкращенията на добива на нефт са като „ съюзяване с Русия “.

„ Ставайки хазаин на срещата, Саудитска Арабия желае да усили устрема си да се трансформира в световна междинна мощ със способността да посредничи в спорове, като в същото време ни моли да забравим някои от несполучливите ѝ тактики и дейности от предишното, като намесата ѝ в Йемен или убийството на Джамал Хашокжи “, споделя за „ Гласът на Америка “ Йоост Хилтерман, шеф на програмата за Близкия изток на Международната спешна група.

 

Ако се съди по друга обява – на „ Уолстрийт джърнъл “ – наподобява, е пристигнало време за стопляне таман със Съединени американски щати, изключително на фона на обвиняванията, че координацията в добивната политика с Русия подкрепя войната в Украйна, като държи цените високи. Посредническата работа (в композиция с неспоменатото тук позитивно оценяване на запад на напъните за деескалация в Йемен, наподобява, не остава незабелязана.

„ На саудитските управляващи би трябвало да се отдаде дължимото за дипломатическите им старания “, споделя за вестника американско длъжностно лице, пожелавайки да резервира анонимност. „ Топлината се възстановява и в американско-саудитските връзки “, регистрира „ Ал арабий ал джадид “, припомняйки, че преди седмица съветнкът за национална сигурност Джейк Съливан дойде в Джеда за трети път от няколко месеца насам. През юни в Саудитска Арабия бе и държавният секретар Антъни Блинкен.

Според Омар Карим, специалист по саудитска политика в Бирмингамския университет, Рияд също по този начин работи за да балансира в връзките са Русия. Според него, поради съдействието с Москва по няколко въпроса, надали тя ще сметне самодейността за „ неприемлива “.

 

www.dnevnik.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР