Saudi Aramco е най-печелившата компания в света като дори изпреварва

...
Saudi Aramco е най-печелившата компания в света като дори изпреварва
Коментари Харесай

Saudi Aramco е най-печелившата компания в света през 2018 година

Saudi Aramco е най-печелившата компания в света като даже изпреварва колоса Apple. Това разкриват счетоводни доклади, оповестени от рейтингови организации преди дебюта на компанията на интернационалния пазар на облигации.

Националната компания за нефт и природен газ в Саудитска Арабия има чист приход на стойност 111 милиарда $ през 2018 година, демонстрират данните. За съпоставяне, Apple има приходи от 59,53 милиарда $ през фискалната 2018 година. Saudi Aramco е придобил повече пари от J.P. Morgan Chase, Alphabet, Фейсбук и Exxon Mobil. Взети дружно, тези компании са спечелили близо 106 милиарда $ през 2018 година, съгласно данни на FactSet.

Saudi Aramco даде финансовата си информация в проспект за продажба на облигации на стойност 10 милиарда $, които компанията възнамерява да употребява за финансиране на финансов дял от близо 70 милиарда $ в нефтохимическа компания в Саудитска Арабия.

Въпреки големите облаги на Aramco, компанията не получи най-високия кредитен рейтинг от организации като Moody's, заради нейната тежка взаимозависимост от стопанската система на страната. Moody's издаде рейтинг А1 за Aramco, до момента в който компании като Chevron и Exxon Mobil имат рейтинги на Aa2 и Aaa, които са по-високи от тези на Aramco.

"Кредитните връзки с държавното управление на Саудитска Арабия са обилни и водят до решението ни да ограничим рейтинга на Aramco до този на държавното управление. Макар че има ясно доказателство, че Aramco се ръководи като самостоятелна комерсиална компания, бюджетът на държавното управление е мощно подвластен от вноските на Aramco под формата на хонорари, налози и дивиденти ", съобщи Рейхан Акбар, старши кредитен шеф в Moody's, представен от CNBC.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР