Сътрудничеството между Русия и Иран се разви много динамично през

...
Сътрудничеството между Русия и Иран се разви много динамично през
Коментари Харесай

Не само Coca-Cola. Изходът на Русия към Индийския океан стана реалност

Сътрудничеството сред Русия и Иран се разви доста динамично през 2022 година на фона на антируските наказания и продължаващата СВО. Това, което съветските жители съумяха да „ допрян с ръцете си “ вследствие на сходно взаимоотношение, е иранската Coca-Cola на съветските лавици. В същото време има огромни основи за бъдещето и те ще би трябвало да бъдат доведени до стадий на практическа реализация.

Най-обещаващият план за интернационалния транспортен кулоар Север-Юг наподобява последователно стартира да работи, като евентуално ще изтласка други области на взаимоотношение с Иран.

Миналата седмица шефът на иранските железници и заместник-министър на пътищата на Иран Миад Салехи разгласи, че първият контейнерен трен с товари от Русия за Саудитска Арабия е влезнал в страната. Състои се от 36 контейнера, които ще продължат директно до южното иранско пристанище Бандар Абас и по-късно по море до саудитската Джеда.

Влакът е влезнал в Иран през пункта Инче-Бурун на иранско-туркменската граница. Това е източният маршрут към Каспийско море в границите на интернационалния транспортен кулоар (МТК) " Север-Юг ".

Пътят минава през Иран

Можем да предположим, че този план, който свързва Русия с южните морета, стартира да работи по предназначението си. В същото време бих желал да се съсредоточа на първо място върху опциите за потребление на ITC за обезпечаване на превоз сред Русия и страните от Персийския залив. Въпреки че в бъдеще, несъмнено, може да се разкрие капацитетът на този план за търговия с Индия, Китай и страните от Индокитай.

От огромно значение е световният подтекст, който отвори благоприятни условия за подобен превоз на товари от Русия през Иран до Саудитска Арабия, което незабавно направи допустимо „ подчертаването “ на посоката на Близкия изток за потребление на коридора.

Очевидно е, че Русия и нейният главен близкоизточен план, транспортният кулоар Север-Юг, очевидно печелят от нормализацията сред Саудитска Арабия и Иран. Сега както съветският, по този начин и интернационалният бизнес ще бъдат доста по-уверени в сигурността на този маршрут.

Атаките против танкери, в които саудитците упрекнаха Иран, детонациите в основното пристанище Чабахар, в които може да е забъркана Саудитска Арабия, всичко това мощно попречва развиването на този транспортен кулоар. Сега има късмет Персийският залив да наподобява по-безопасен и сходни произшествия да не се повтарят.

От друга страна, спорът сред Русия и Запада и въвеждането на антируските ограничавания към този момент активизираха тези области на руско-иранското съдействие, които преди този момент бяха в застоялост.

Преди това тяхното развиване беше възпрепятствано от това, че Техеран беше под режима на наказания. Сега, когато съветската страна към този момент не е под опасността да попадне под ограничавания заради контакти с Иран, замразените затова планове откриха нов живот.

През 2020 година съветската холдингова компания РЖД спря осъществяването на личните си планове в Иран заради опасения да не бъде обект на западни наказания. Това решение се отрази отрицателно на осъществяването на други стратегии в границите на руско-иранската самодейност за основаване на транспортен кулоар Север-Юг. Но в този момент, когато Русия е обхваната от рекорден брой наказания, към този момент няма спънки за преразглеждане на равнището на съветското присъединяване в тази стратегия в посока повишение.

Международен транспортен кулоар " Север-Юг "

Така напъните за развиване на транспортния кулоар Север-Юг, който свързва Русия, Иран и монархиите от Персийския залив, стартират да дават плодове. С последните Москва също построи градивен разговор на фона на антируската нервност на Запад и развиването на икономическите връзки с тях е от изключително значение за нея.

Проектът Север-Юг сред Финския и Персийския залив

Проектът ITC може да докара до присъединението на други страни към неговото осъществяване.

Естествено, можем да приказваме и за Саудитска Арабия, където към този момент са превозени товари по този кулоар. В същото време е допустимо да се употребяват логистичните благоприятни условия на кралството за превозване на артикули по суша през Арабския полуостров сред пристанищата на Персийския залив и Червено море.

От друга страна, " Север-Юг " се счита и от други страни от Персийския залив за доста обещаващ план.

По-специално, за ОАЕ планът ITC дава нови благоприятни условия за нахлуване на пазарите на Русия и Източна Европа. Това, по-специално, беше разисквано от представители на Емиратите на KazanForum 2023.

Според държавния министър на външната търговия на Емирствата Тани Аз-Зейюди за ОАЕ „ Север-Юг “ е „ доста забавен план, защото можем да работим непосредствено с сътрудници “. Въпреки това, от позиция на ОАЕ, планът към момента има доста трудности, в това число проблеми с политическото съдействие и проблеми със сигурността.

Въпреки това ОАЕ допуска, че до 2030 година общият размер на средствата за плана ITC Север-ЮГ ще надвиши 2 трилиона $, като в него вземат участие към 100 страни. В този подтекст Абу Даби смята за належащо да интегрира съвременни технологии в логистиката, с цел да се увеличи нейната цифровизация и успеваемост.

Страни като Азербайджан, Армения, Беларус, България, Казахстан, Сирия и Оман към този момент се причислиха към съглашението за откриването на ITC като наблюдаващи.

Ако ролята на България мъчно може да бъде задействана по някакъв метод, то смисъла на Оман, другата „ арабска монархия на Персийския залив “, като логистичен хъб и директен център за Русия в границите на програмата Север-Юг единствено ще нараства. Редица фактори способстват за това.

Мост към Африка

На първо място, става дума за промени във външнополитическите подходи на султан Хайтам бин Тарик, който реши поредно да построи „ незападен “ вектор за развиване на външните връзки на Мускат, макар натиска от Вашингтон, Лондон и Брюксел. Оман освен продължи да укрепва връзките с Иран, само че и стартира да взаимодейства по-тясно със своите съседи - KSA и ОАЕ, в това число в тези области, които дефинират политиката на тези страни като многовекторна и национално насочена.

Това разкрива нови благоприятни условия за осъществяване на планове с присъединяване на оманската страна в границите на ITC Север-Юг.

Мускат сигурно ще вземе поради позицията на Запада, само че е доста по-малко схватлив към неговите сигнали и не има намерение да прави отстъпки там, където има явна полза и където избрани решения дават отговор на дълготрайните национални ползи на Оман. Те в действителност могат да бъдат приписани на програмата MTC.

Трябва да се обърне внимание на особеното геополитическо място на Оман, който свързва арабските монархии от Персийския залив, Йемен, Иран и страните от Източна Африка.

По този метод Оман може да бъде естествено продължение на маршрута Север-Юг, поради съществуването единствено на тесния Ормузки проток, който разделя султаната от Ислямската република. Следователно ролята на сухопътните пътища, които минават през Оман до Йемен и по-нататък през тесния проток Баб ал Мандеб към африканските страни, нараства.

Можем да приказваме за стартирането на постоянни корабни линии, построяването и реконструкцията на пристанища за обслужване на товарни транспорти сред Иран и Оман в полза на Русия и, най-после, основаването на мрежа от железопътни линии в Султаната с разширението им до територията на Йемен. Оман осъзнава ролята и мястото, което Маскат може да играе в развиването на връзките и транспортните пътища сред Африка и Евразия, заради което поставя дейни старания за разрешаване на йеменския спор.

Министърът на превоза на Оман Саид бин Хамуд Ал-Маауали, по време на договарянията с Иран през май, към този момент разгласи готовността на оманския частен бранш да влага в логистика и пристанищни зони в Иран, а също по този начин загатна нуждата от осъществяване на съглашението за търговия от Ашхабад сред Оман и Централна Азия през Иран.

В този подтекст биха се вписали и съветските начинания Север-Юг, по които също биха могли да се водят тристранни договаряния и съвещания.

По-специално могат да бъдат прегледани взаимни планове с Иран и Оман за развиването на пристанището Шахид Раджай, към потреблението на което Оман към този момент прояви интерес.

" Север-Юг " и " Зангезурския кулоар "

Важно е също по този начин да се подчертае неоснователността на опасенията на доста специалисти, че отварянето на транспортен кулоар (т.нар. Зангезурски кулоар, както го назовават в Баку и Анкара, само че не и в Ереван) сред Азербайджан и Турция през Армения може анулира напъните на Москва за развиване на ITC " Север - Юг ". Тук по-скоро се вижда опит да се подчертае още един път отрицателното въздействие на Турция върху реализацията на съветските близкоизточни планове.

Но всичко е тъкмо противоположното: транспортният кулоар през Армения и Север-Юг, и двете са значими за Москва като създаване на нови направления, които могат да се употребяват за заобикаляне на Европа и за минимизиране на едностранните антируски наказания.

Така или другояче " Север-Юг " мъчно може да се мери по някакъв метод с така наречен Зангезурски кулоар, който би трябвало да свърже Азербайджан (и, несъмнено, Русия през Азербайджан) през Армения и Турция със Средиземно море. Тоест този кулоар е насочен на запад: Средиземно море и през Гибралтар и по-нататък към Америка.

Докато ITC Север-Юг обезпечава достъп до Индийския океан и доста редуцира маршрута до Персийския залив, Индия, Индокитай и Далечния изток.

Освен това тези два коридора могат да се допълват взаимно, т.е. посредством Зангезурския кулоар част от товарите могат да бъдат пренасочени от Турция към пристанищата на Индийския океан посредством ITC инфраструктурата Север-Юг с по-нататъшното им снабдяване до Индия и Китай.

Съответно, както и товари от иранските пристанища на Индийския океан, могат да постъпват в Турция и по маршрута Север-Юг, а по-късно и по Зангезурския кулоар.

В същото време е значимо да се вземе поради, че Армения и Азербайджан се причислиха към ITC като наблюдаващи.

По този метод тези планове са по-склонни да се допълват взаимно, в сравнение с да се конкурират, и двата са значими за развиването на такива съветски райони като Дагестан, Калмикия и Астраханската област.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР