Сателитни снимки преди и след“ помагат да се проследят щетите,

...
Сателитни снимки преди и след“ помагат да се проследят щетите,
Коментари Харесай

ООН следи със сателити щетите върху украинските културни обекти - Топ новини

Сателитни фотоси „ преди и след “ оказват помощ да се проследят вредите, които руската война в Украйна нанася на културните обекти в страната, съобщи Euronews, представен от .

Агенцията на ООН за култура ЮНЕСКО е проверила вредите на 207 културни обекта в Украйна след съветската инвазия на 24 февруари. Това става допустимо благодарение на сателитния център на ООН UNOSAT.

Досега са развалени 88 религиозни обекта, 15 музея, 76 здания с исторически и живописен интерес, 18 паметника и 10 библиотеки.

Сред тях е и театърът в южния град Мариупол, където се укриваха хиляди хора, в това число деца.

„ Заключението ни е, че е неприятно и може да продължи да става още по-лошо “, съобщи пред кореспонденти на брифинг в Женева шефът на ЮНЕСКО за просвета и изключителни обстановки Криста Пикат.

Анализът на екипа ще бъде споделен на онлайн платформа за следене, която ще започва скоро.

„ Нашата съществена отговорност е да се уверим, че разполагаме с информация за положението на обектите, с цел да сме подготвени за възобновяване. Знаем, че при предходни условия тази документи е била употребена и от управляващите в страната, в случай че желаят да прегледат обвинявания във военни закононарушения “, сподели Пиккат.
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР