Сателитни снимки от провинция Синдзян в западната част на Китай

Сателитни снимки от провинция Синдзян в западната част на Китай ...

САЩ заподозря, че Китай увеличава ядрените си възможности


Сателитни снимки от провинция Синдзян в западната част на Китай показват, че в момента там се изгражда ядрено ракетно силозно поле, се казва в доклад на Федерацията на американските учени (FAS), предава Би Би Си.

Това е второто ново силозно поле, за което се съобщава, че се строи в западен Китай за последните два месеца. Мястото може да побере около 110 силоза, които представляват подземни съоръжения, използвани за съхранение и изстрелване на ракети. През юни вестник Washington Post съобщи за 120 силоза, забелязани в пустинен район в Юмен провинция Гансу.

В доклада си FAS заяви, че новото съоръжение в Хами, на около 380 км северозападно от Юмен, е на много по-ранен етап в развитието си.

Стратегическото командване на САЩ, което е част от Министерството на отбраната, изрази притеснението си за напредъка на Китай в Туитър: "Това е вторият път от два месеца насам, в който обществеността разбира за това, за което говорим през цялото време, а именно - за нарастващата заплаха, пред която е изправен светът", се казва в съобщението.

Източник: segabg.com