Състоянията, настъпващи след остър COVID обхващат широк спектър от нови,

...
Състоянията, настъпващи след остър COVID обхващат широк спектър от нови,
Коментари Харесай

Проф. Георги Момеков: „Ваксинирането срещу COVID-19 е по-безопасния начин за изграждане на защита“

Състоянията, настъпващи след изострен Коронавирус обгръщат необятен набор от нови, повтарящи се или продължаващи здравословни проблеми

Проф. Георги Момеков, дфн е ръководител на Българското научно сдружение по фармация и началник на катедра „ Фармакология, фармакотерапия и токсикология “ при Фармацевтичен факултет на МУ, София. Има магистърска степен по фармация от 1998 година, и има добита компетентност по „ Клинична фармация “ и по „ Фармакология и фармакотерапия “ (ФФ, МУ-София). През 2007 година пази дисертационен труд за придобиване на Общински народен съвет " Доктор " по научна компетентност „ Фармакология (вкл. фармакокинетика и химиотерапия) “, а през 2019 година пази дисертационен труд за Народно събрание „ Доктор на науките “, по същата докторска стратегия. Преподава наложителните дисциплини – „ Фармакология “, „ Фармакотерапия “, „ Проблемни случаи във фармакотерапията “, както и свободно изборните дисциплини „ Химиотерапия “ и „ Клетъчна и молекулярна фармакология “. Член е на научните сдружения по фармакология и по токсикология. Има добита компетентност по клинична фармация и голям брой специализации у нас и в чужбина. Той е съавтор на над 250 научни изявления (150 от които в списания с импакт фактор), над 50 глави от учебници и монографии, един патент и едни потребен модел. Трудовете му са представени над 3000 пъти (h-индекс 30).

- В последните седмици следим спад на случаите на Covid-19 у нас. Как очаквате да се развие разпространяването на вируса през идващите месеци? Според Вас, можем ли да чакаме нови талази?

- Развитието на пандемията по райони ще зависи от имунизационното покритие и безспорно в страни с незадоволително покритие и на процедура нулев интерес към слагането на бустер, ще има нови талази. Премахването на всички ограничавания не е рационално, изключително откакто следим тревожни растежи на заболяемостта в Китай през последните седмици и опасенията, че още веднъж от там ще има транспорт на огромен брой инфекции и евентуално нови разновидности. Опасност, която ни е мъчно да оценим поради мащабите на тази голяма страна и интензивността на пътуванията, изключително в подтекста на неотдавна отминалата китайска нова година.

- Защо е целесъобразно слагането на бустерни дози от имунизациите против COVID-19?

- Защото това демонстрират данните от наблюденията в огромните народи с голямо имунизационно покритие и с надеждни регистри, които дават опция за реалистична оценка на успеваемостта от имунизациите и бустирането. Нещо повече, към този момент са налични модифицирани ваксини за слагане на бустерна доза, чийто състав е обновен, с цел да построяват по-изразен отговор против циркулиращите разновидности. Несъмнено производителите ще не престават да усъвършенстват състава на имунизациите, съгласно зараждащите и разпространяващите се разновидности.

- Какви са най-честите постковид признаци, които наблюдавате и до какъв брой са рискови те?

- Състоянията, настъпващи след изострен Коронавирус обгръщат необятен набор от нови, повтарящи се или продължаващи здравословни проблеми, които хората изпитват след заразяване с вируса. Повечето хора с COVID-19 се усъвършенстват в границите на няколко дни до няколко седмици, след заразяването. Всеки, който е бил инфектиран, може да развие постковид признаци, някои от по-важните, които могат да се следят са: изнемощялост или отмалялост, които пречат на естествената ежедневна активност; признаци, които се утежняват след физическо или умствено натоварване, тресчица, затруднено дишане или дефицит на въздух, кашлица, болежка в гърдите, сърцетуптене, усложнения в мисленето или концентрацията (понякога наричани " мозъчна мъгла " ), главоболие, проблеми със съня, зашеметяване при изправяне, световъртеж, чувство за бодежи и иглички, смяна на миризмата или усета, меланхолия или тревога, диария, болки в стомаха, ставни или мускулни болки, обриви, промени в менструалния цикъл. При някои хора, изключително тези, които са имали тежко първично преболедуване от  COVID-19,  могат да зародят мултиорганни резултати или автоимунни положения със признаци, продължаващи седмици, месеци или даже години след прекаран COVID-19. Мултиорганните резултати могат да обиден доста органи и системи, в това число сърцето, белия дроб, бъбреците, кожата и мозъка. В резултат на тези резултати хората, които са боледували от COVID-19, могат да са по-склонни да развият нови положения като диабет, сърдечни болести, тромбоза или неврологични положения спрямо хората, които не са боледували от COVID-19.

- Какво бихте споделили на тези, които към момента се двоумят да се имунизират?

- Ваксинацията против COVID-19 провокира по-предсказуем имунен отговор, в сравнение с инфектирането с вируса, който предизвиква COVID-19. Поставянето на ваксина против COVID-19, дава на множеството хора високо равнище на отбрана против вируса. Също по този начин може да обезпечи спомагателна отбрана за хора, които към този момент са прекарали COVID-19, като понижава и честотата и тежестта на постковидните признаци. Едно изследване демонстрира, че при хората, които към този момент са имали COVID-19 и не се имунизират след оздравяването си, вероятността да се разболеят още веднъж от COVID-19 е над 2 пъти по-голяма, в сравнение с при тези, които се имунизират след оздравяването си. Всички ваксини против COVID-19, налични сега в Европейски Съюз, са ефикасни за попречване на COVID-19 и имат добре проследен профил на сигурност. Преболедуването от COVID-19 може да обезпечи известна отбрана от бъдещи болести, която от време на време се назовава " натурален имунитет ", само че равнището на отбрана, което хората получават от COVID-19, може да варира според от това какъв брой леко или тежко е било болестта им, какъв брой време е минало от заразяването им и от възрастта им. Ваксинирането против COVID-19 е и по-безопасен метод за създаване на отбрана, в сравнение с да се разболеете от COVID-19. Ваксинацията против COVID-19 оказва помощ да се предпазите, като генерира имунен отговор от антитела, без да се постанова да се разболеете. Ваксинирането ви може да защищити и хората към вас, изключително тези с нараснал риск от тежко протичане на COVID-19.

Нещо повече, модифицираните бустерни дози, които са позволени за приложимост, както и тези които ще бъдат разработвани в бъдеще, могат да бъдат поставяни единствено на лица със приключен стандартен имунизационен цикъл.

В умозаключение, бих желал да споделя забавния модел на швейцарското сирене, във връзка с респираторните инфекции, който може да бъде мотив за размисъл. Истеричното оплюване на дадена от ограниченията поотделно, в това число маски, обществена отдалеченост, ограничавания в събиранията, ваксини и прочие, от страна на хиперактивни гурута, на което бяхме очевидци през последните години, не регистрира обстоятелството, че колкото и несъвършени да са всичките мероприятия поотделно, стройното им систематично използване разрешава да манипулираме скоростта на разпространяване, тъй че да е съвместима със жизнеспособността на системите за опазване на здравето.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР