Състоянието на Римските терми във Варна е отчайващо, а Регионалният

...
Състоянието на Римските терми във Варна е отчайващо, а Регионалният
Коментари Харесай

Игор Лазаренко: Състоянието на Римските терми във Варна е отчайващо

Състоянието на Римските терми във Варна е отчайващо, а Регионалният исторически музей няма финансов запас за поддръжката им, съобщи в ефира на Дарик шефът му Игор Лазаренко.

" Според закона с поддръжката на недвижимите монументи на културата се занимават кметските администрации. Проблемът с рушенето на арките е от няколко години, като два пъти искахме целева помощ от община Варна в размер на 5 % от туристическия налог, само че единствено един път получихме 225 хиляди лв.. Можем да вършим само спешни поправки, защото няма опция да се кандидатства по европейски планове поради проблеми със собствеността ", сигнализира той.

" Съсобственици на терена, на който са ситуирани Термите, са Варненската и Великопреславска митрополия и притежателите на къщи, които през 60-те години на предишния век са били планувани за срутване поради археологическите изследвания. Добре, че във Варна през последните дни нямаше същите превалявания като в други градове в страната, тъй като Термите щяха да се разпаднат. Успокоително е, че те са правени по римския строителен стандарт, а не по българския, и за това са изкарали толкоз години ", изясни Лазаренко.

" Няма да учудим света с римска цивилизация, само че можем да я учудим с нашата праистория, която е най-атрактивната част от археологията ни ", съобщи Лазаренко във връзка 50-годишнината от откриването на Варненското злато, което е най-старото в света.

Голяма част от чиновниците в музея са предпочели да станат учители поради по-високото възнаграждение. В момента междинната възраст на музейните служащи е към 55 години, като единствено един е под 35-годишна възраст, сподели Лазаренко.

" Когато входът е безвъзмезден, от варненци има огромен интерес, само че другояче той е относително невисок. Заради украинците, които нямат съответен ангажимент в града, тази година усетихме, че сезонът стартира още през месец март. Това е индикация, че те са по-различни от всички останали бежанци, тъй като сириец или иракчанин до момента не бях виждал във варненски музей ", добави още Игор Лазаренко.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР