Състоянието на Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич е

...
Състоянието на Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич е
Коментари Харесай

Общинският приют за кучета в Добрич е в лошо състояние



Състоянието на Общинския подслон за безстопанствени животни в Добрич е извънредно неприятно , а настанените там кучета живеят в условия, които не дават отговор на условията. За това сигнализира доброволката в приюта Илияна Ташева. 

Капацитетът на приюта е за 112 кучета, като сега в него са настанени към 60 , които са прекомерно възрастни, имат потребност от лекуване или има подаден сигнал за тях, че са нападателни. 

Сградата е някогашен свинарник, остаряла и компрометирана, по тази причина и нейната поддръжка и ремонт биха коствали голяма сума, която на този стадий не е обезпечена от общинския бюджет. 

През май 2019 година, при постоянна инспекция от страна на Областната дирекция по сигурност на храните, специалистите са отправили рекомендация за ремонт на покривната структура и подовата настилка , като са дали период за осъществяване до месец ноември същата година, споделя Ташева. 

" До момента нищо не е подхванато по това наставление, като изключим, че предходната година Общината задели 3 хиляди лв., с цел да се направи незабавно ремонт на покрива над амбулаторията или манипулационната - там, където се кастрират животните или се правят разнообразни операции, тъй като беше почнал да тече, само че това не значи, че покривът и другите елементи са оправени, където тече на животните ". 

На 22 октомври 2020 година е осъществена нова инспекция и е обещано наставление да се направи ограда и да се слагат видеокамери .

" Миналата година в края на декември те изкопаха единствено един трап, ограда не е сложена, тревясало е, то дори към този момент не може да се забележи, а тази седмица са поставили видеокамери. Предписанията за предходната година - едното беше със период - 30 ноември 2020, а другото - 20 декември 2020-та. Нищо дотук - с 6 месеца забавяне са поставени камери ". 

Преди разискването на финансовите разноски на община Добрич за 2021 година Илияна Ташева е изпратила своето предложение за разпределяне на финансиране за приюта, с цел да могат да се изпълнят дейностите съгласно предписанията на Областната дирекция по сигурност на храните . По-късно тя желае информация за заделените средства по Закона за достъп до социална информация, като отговорът е, че те са в размер на 6434 лв.. 

Проблемите, за които Илияна Ташева се обърна към БНР, са факт, признава и шефът на приюта Християн Христов. 

" Няма какво да крием, постройката е остаряла, това е един някогашен свинарник и надлежно е приспособен с нужните боксове, както ние ги назоваваме . Това са кафези за по 6 животни с външен двор, с вътрешно помещение. Компрометирана е подовата настилка. Това е бетон, който е изронен и е належащо да бъде направена нова бетонова заливка, която да се измива доста по-лесно. Ще бъде доста по-добре и за хигиената, и за здравето на животните също. Покривът е целият за промяна. Далеч не мога да кажа, че никаква работа не сме свършили , нов път сме създали, направихме към този момент видеонаблюдението. Така че има две конфигурирани камери, само че по-големите пера си остават - това са оградата, която съм окуражен и съм сигурен, че можем в границите на месец да го свършим ".

Според Христов за ремонта на покрива и настилката са нужни към 100 хиляди лв. .

Християн Христов е изготвил нужните отчети, срещнал е общинската власт с тях, само че отпущането на пари е въпрос на решение на община Добрич . Обнадеждаващото, по думите му, е, че има концепция за построяването на напълно нов подслон, защото ремонтът на тази остаряла постройка ще е освен доста безценен, само че и неуместен

Илияна Ташева обръща внимание и на още един проблем - осиновители за безстопанствените кучета има, въпреки и не доста, само че повода за съществуването на бездомните животни, са хората . Голяма част от тях не кастрират животните си, а щом се родят дребните, търсят метод да ги захвърлят, което с изключение на нелегално, е и извънредно аморално. Тя добави и че в приюта в Добрич, с изключение на откритите нередности, има и доста позитивни страни - животните имат постоянно обезпечена храна, качествена здравна грижа, медикаменти, а за благополучие не липсват и донори .
Повече можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР