Състоянието на нефункциониращите санитарни възли на хълм Бунарджика ни накара

...
Състоянието на нефункциониращите санитарни възли на хълм Бунарджика ни накара
Коментари Харесай

Казус с няколко компромиса: Какво става, ако на пловдивчанин му се приходи до тоалетната?

Състоянието на нефункциониращите санитарни възли на рид Бунарджика ни накара да се запитаме нещо значимо. Какво се случва, в случай че си на открито и внезапно ти се доходи до тоалетната? Въпрос всъщност елементарен, само че сложен за отговаряне, когато си в Пловдив. В опит да стигне до отговора, TrafficNews потегли на дълга разходка из града на тепетата.
Прочетете още

Такава вършим всяка година, когато пролетта е съвсем тук, а хората по улиците стартират да се множат. Миналогодишната ни инспекция ни остави надълбоко разочаровани, само че през днешния ден сме обнадеждени, че може и да заварим нещо по-различно. Особено след заръката, която шефът на „ Чистота “ направи през 2022г. – в проектите на предприятието попадат реорганизация и възобновяване на част от публичните тоалетни в града.

Преди всичко би трябвало да отбележим, че Община Пловдив ни е осигурила няколко опция за обслужване, при положение на потребност. Обществени тоалетни в града има на хартия 10 на брой, като 9 от тях са безвъзмездни. От „ Чистота “ предоставиха настояща информация до медията ни, от която излиза наяве, че де факто най-малко 3 не работят. Това са тези в парк " Белите брези " и в градинката на " Капитан Райчо ", където има проблем с канализационните шахти. На въпросните места е нужен е сериозен ремонт, като се чака подпомагане и от ВиК, показват от „ Чистота “. Тази в подлеза на Централна гара пък не работи от най-малко три години. Иначе казано, не разчитайте на тях в околните месеци.

Останалите безвъзмездни публични тоалетни се намират в Цар-Симеоновата градина  (до Пеещите фонтани), Дондуковата градина, метода към Стария град от Понеделник пазара, както и откъм ул. „ Съборна “, стадион „ Пловдив “ (пред бариерата) и Гребния канал. Към тях числим и автоматизираните самопочистващи се тоалетни на ул. „ Железарска “, където цената за прилагане е 1 лев.. Само нея може да ползвате когато и да е от денонощието и поради местоположението ѝ (Капана). „ Останалите  се отварят към 06:30 часа от чиновници на " Чистота ", които ги почистват и зареждат с консумативи най-малко още два пъти денем “ –  твърдят от „ Чистота “. После затварят в 18ч.. За да работят до по-късно, поетапно следва да се вкара автоматизирано заключване вечер. Такова към този момент е конфигурирано клозетите в Цар-Симеоновата и Дондуковата градина, които затварят в 22ч..

Дотук - добре. Но какво се случва, в случай че решиш да използваш показаните от общината публични тоалетни? За информация посетихме няколко от упоменатите. Преди късия анализ на положението на клозетите, предизвестяваме - Цар-Симеоновата най-добре я изключете от листата с благоприятни условия и потърсете помощ в някое близко заведение. При останалите – виждаме хигиена, с която също би трябвало да направиш компромис. На места следите от приложимост като че ли са постояли много дълго. Амортизираната покъщнина, която не е обновявана от години, прави неприятно усещане и оставя чувството за отвращение от страна на Общината да влага в неотложните потребности на жителите. Нещо повече, липсват консумативи във всички посетени публични тоалетни – няма сапун, няма хартия. Има обаче течаща вода.

От статистиката изключваме автоматизираната тоалетна в Капана, където обаче въпреки всичко си плащаш левче за визитата. (В Галерията в края на текста може сами да се убедите в положението за тоалетните.) 

Безплатните благоприятни условия се изчерпат дотук. Оттук насетне ще би трябвало да отделите 1 лева, с цел да употребявате тоалетни на някои основни места, които концентрират огромен поток от жители. Например централна жп гара и автогарите. Поради изпадналия в забвение нужник в подлеза на гарата, който не работи от пандемията насам, пешеходци имат няколко други възможности в региона, само че всичките са платени. Това са частните тоалетни на Автогара Юг и тази на Гарата. И двете се намират в обичайно положение и имат всички нужни санитарни материали.



Големият проблем в тази ситуация срещат търговците в подлеза на гарата. Предполага се, че откакто заплащат наем за обектите си към НКЖИ и Община Пловдив, въпреки всичко би трябвало някой да им обезпечи тоалетна. Обществената там, както споменахме, не работи от пандемията насам. С други думи търговците, които са на обектите си приблизително по 9 часа дневно, би трябвало отделят по 2-3 лв., с цел да отидат до тоалетна в някоя от платените вероятни. Пред наш кореспондент наемателите на магазини споделят, че нямат други други възможности с изключение на да си платят или да разчитат на персонални сделки със притежателите на частни тоалетни в региона. „ Не сме повдигали въпроса пред Общината, само че оттова ни бяха споделили преди време, че имат намерение да дадат на концесия публичната тоалетна тук в подлеза, с цел да се възобнови работата ѝ. Това обаче надали ще стане преди да завърши пробива. От няколко години всеки намира метод да се оправя с това, тъй като не става да даваме по 3 лв. най-малко дневно, с цел да идем до тоалетната “, разяснява служащ в магазин за бързо хранене.

Това ни води към идващия въпрос – какво се случва, в случай че пловдивчани усетят ентусиазъм, когато са тръгнали да правят работа? Да се схваща – работа, да вземем за пример в някои от административните здания на общината, данъчното, поделенията на организации в града. В множеството се постанова да чакате с часове, с цел да извършите заданиято си, а през това време да ви се доходи до тоалетната е прекомерно допустимо.

Проверка на TrafficNews демонстрира, че редица от постройките са с следен достъп – Община Пловдив, Областна администрация, Прокуратура, съдилищата. Респективно във въпросните места откриваме по-високо равнище на хигиена. Има и всичко належащо, с цел да се обслужите умерено – хартия, сапун и топла вода. В постройката на Данъчно поделение „ Местни налози и такси “ на „ Радецки “ също разполагат с задоволително огромен хигиеничен възел, възложен за потребление и за самите жители. Не по този начин стоят нещата обаче в постройката на Агенцията по вписвания, където би трябвало да помолиш за достъп някой от чиновниците. На благосклонност ще бъдеш позволен, като точно поради това хигиената там е добра.

Разходката с задача под тепетата ни приключва с извода, че усъвършенстване от предходната година несъмнено има. Въпреки това положението на публичните тоалетни на Общината са надалеч под упованията за европейски град. Тези в административните здания обаче са прилични, незавесемо, че двата типа се чистят и зареждат еднообразно постоянно с консумативи.

На този декор се ражда въпрос по-сложен и от този, с който започнахме обиколката си – единствено в случай че си заплащат ли пловдивчани са склонни да пазят, или единствено в случай че си плащаш са склонни да ти дават естествени условия?

 

Това, на което се натъкнахме, вижте сами тук, ГАЛЕРИЯ: 

Цар-Симеонова градина



Автогара Юг и Централна гара:



Автоматизирана тоалетна в Капана:



Дондукова градина:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР