Състоянието на държавната психиатрична грижа в България е незадоволително и

...
Състоянието на държавната психиатрична грижа в България е незадоволително и
Коментари Харесай

С 1.92 лв. на ден хранят пациентите в психиатриите

Състоянието на държавната психиатрична грижа в България е незадоволително и би трябвало да се направи незабавна промяна, както и да се създаде Национална тактика за психологичното здраве.

Това показва в отчета си за 2019 година омбудсманът Диана Ковачева, след инспекции в местата, където са настанени лица с психологични болести.

" Проверките демонстрират тежки проблеми - ужасяващи битови условия, тук-там толкоз тежки, че с изключение на потискащи, са и рискови за живота и здравето на пациентите ", разяснява Ковачева.

Тя даде образец с пожара в Психодиспансера в София, както и с пожара взел три жертви в психиатрията в Пловдив предходната година.

Ковачева сподели, че още 2017 година е направена рекомендация за пренасяне на софийския психодиспансер в друга постройка поради неприемливи условия. Това обаче не е направено.

Проблем в държавните психиатрии има и с изхранването на пациентите.

" Констатацията е тревожна, дават се към 1.92 ст. дневно, което значи, че едно хранене е 63 ст. Ясно е, че няма по какъв начин храната да е задоволителна. Менютата са постни, с фасул, леща, коприва, ориз ", изясни Диана Ковачева.

Останалите проблеми в психиатриите са остаряла, амортизирана база - пациентите са настанени в стаи от по 6 до 8 лица.

Има лица, които престояват в психиатрия над година и половина, а не от 3 до 6 месеца, както е по закон. Това са хора в обществено неравностойно състояние, клошари и самотни, без близки. Тези хора са трайно институционализирани, което опонира на европейските стандарти и решенията на Съда в Страсбург.

Трайно пребиваващи били към 30 лица в Кърджали и 40 лица в Карлуково. Така на процедура обществените функционалности за тези хора се поемат от психиатриите.

Докладът откроява и това, че фрагментите са незадоволително - както при психиатрите лекари, по този начин и при немедицински личен състав, като има и заплаха за сигурността на самия личен състав.

Трябва да се усъвършенства координацията сред Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и обществената политика за създаване на нови обществени услуги, които да поемат част от лицата в психиатриите.

Наболелият проблем с домовете за възрастни хора също е обект на проучване в отчета на омбудсмана Диана Ковачева.

" В домовете за възрастни се настаняват се хора, които не би трябвало да се настаняват там, единствено тъй като има решение от ТЕЛК - " деменция ", сподели омбудсманът.

По думите й главните проблеми в домовете за възрастни към този момент са посочени - неприятни грижи и неприятни битови условия, открояват се при последните кавги с домовете в Горско Косово и Пловдив.

" Нарушени са правата на възрастните хора - неприятни условия, неприятна грижа, даже и при положителни условия, това не води до добра грижа поради неналичието на подготвен личен състав. Хората нямат право на персонално пространство - има два санитарни възела и 1 душ за 60 индивида, нарушено е правото на сигурност поради изкъртени звънци, поради което хората не могат да сигнализират, в случай че нещо се случва, нарушено е и правото на специфична грижа поради неналичието на експерти.

Отговорността за домовете за възрастни е на кметовете и шефовете, тъй като е децентрализирана услуга, само че не трябва да се подценява и отговорността на Агенцията за обществено подкрепяне и Министерство на труда и обществената политика.

Докладът на омбудсмана като народен предпазен механизъм е изпратен до всички виновни институции с рекомендации. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР