Състоя се второто събитие от новия социално-културен проект на Академията

...
Състоя се второто събитие от новия социално-културен проект на Академията
Коментари Харесай

Проф. Любомир Стойков: Къса пола означава дълги възможности!

Състоя се второто събитие от новия социално-културен план на Академията за мода – „ Вечери на стила “. Този път то беше отдадено на тематиката „ Мини или макси? “ - една от безконечните алтернативи за дрескода на всяка жена.

Водеща на събитието беше Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „ Златна игла 2021 “, която даде начало на изисканото празненство в рокля на стилния бранд „ Блинк “ с дизайнер Радослава Лазарова. Топмоделът сияеше в тоалет в жанр „ Мерилин Монро “ с изящна композиция от авторска дантела, коприна, глитер и френска дантела.

В своето слово – по едно и също време задълбочено и атрактивно, и наситено с доста комизъм, проф. Любомир Стойков – ръководител на Академията за мода, посочи, че в актуалната образна просвета има място и за макси, и за мини, и за миди вариации в дамския дрескод, стига, несъмнено, да са налице хубостта, удобството и най-важното: духът на времето. Той посочи обществената и естетическата роля на мини полите от края на 50-те и началото на 60-те години на ХХ век. Обвърза появяването на тази разкрепостена (и за мнозина пуритани - неморална) мода с женското бунтарство, бейби взрива, половата гражданска война и не на последно място – битката на дамите за пълноправие, като акцентира смисъла на минижупите като знак на феминизма и еманципацията.

Проф. Стойков означи ролята и заслугата за откриването и налагането на този жанр на такива емблематични дизайнери като англичанката Мери Куант и французина Андре Куреж. Експертът по имидж и жанр не пропусна да означи заслугата за популяризирането на мини модата на такива авторитетни дами като Джаки Кенеди, Бриджит Бардо и Туиги, като напомни мисълта на Чърчил: „ Никога в историята на модата с толкоз малко материал не се е показвало толкоз доста! “. Професор Любомир Стойков посочи заслугата на френския дизайнер Даниел Ещер (с български произход) за налагането на макси стила, както и подсети една от своите шеговити дефиниции за модата „ Късите поли постоянно оферират дълги благоприятни условия! “.

Във вечерта, отдадена на тематиката „ мини или макси “, бяха показани няколко тематично издържани творби на носителите на „ Златна игла “ – Аксел Харди, Албена Александрова, Радостина Илиева и Радослава Лазарова. Аксел Харди показа два тоалета, направени особено за събитието – единият в жанр „ мини “, а другият в жанр „ макси “. Важното за двата аутфита е, че са направени напълно безотпадъчно – единствено от правоъгълни елементи с най-малък разход на електрическа енергия. „ Мадам Рошав “ и нейната дизайнерка Албена Александрова бяха подготвили аутфит особено за „ Вечерта на стила “, в който посланието акцентуваше върху роклята като второто „ Аз “ на всяка жена, без значение дали тя е мини или макси, екстравагантна или класическа, секси или срамежлива, публична или делова.

Радостина Илиева – дизайнер на стилния бранд „ Алегра “, предложи своята идея за мини стила в булчинската мода. Нейният тоалет бе направен от тънък италиански тюл и органза, а корсетът - кондензиран с естествени пера и голям брой кристали (в долната част се открояваха пеплуми, придаващи гиздав и изтънчен тип на дрехата).

„ Блинк “ с дизайнер Радослава Лазарова закри стилното ревю, като водещата на събитието дефилира с втори тоалет на дизайнера за 2021 година, като този път беше в макси жанр. Женствената визия бе решена в цвят слонова кост с вграден ръчно солиран корсет. Конструктивните срязвания подчертаваха извивките на тялото. Погледът бе притеглен и от обемните ръкави, които са преносими и с акцент върху ръцете. Ръкавите са въодушевени от ерата на буфан ръкавите и роклите на благородните дами в предишното, само че с нов съвременен прочит.

Христо Дурчев, притежател на компания „ Балкантел и филантроп на събитието, показа: „ Щастлив съм да отбележа, че продължава задачата на социално-културния план на Академията за мода „ Вечери на стила “ – план, който аз и моята компания „ Балкантел “ горещо поддържаме. Без да съм експерт по фешън дизайн и начин на живот, ще призная, че днешната тематика „ Мини или макси? “ доста ме заинтригува и я намирам освен за любопитна и атрактивна, само че и за значима и значима. Вярвам, че довечера ще ни обогати културно и естетически. Вярвам, че всеки един от нас ще научи по нещо ново и забавно, тъй като всеки диалог за хубостта и възвишеното е тласък за естетически напредък. Като един от меценатите на Академията за мода, показвам убеденост, че и през идващите месеци – юли, август и септември, ще продължим тази хубава традиция, отдадена на стила в държанието и облеклото. “

Гостите и участниците във вечерта на стила получиха и подписи от проф. Любомир Стойков на две от неговите знакови книги „ 100 срещи с мен “ и „ Световни фешън икони “.

Моделите, които презентираха специфичните оферти на носителите на „ Златна игла “ бяха Вероника Стефанова - Мис България Свят 2017 и лице на миналогодишната „ Златна игла “, Станимира Йоцова - Мис Велинград 2021 и лице на очилата „ Квят “ – лято 2022, Мадлена Иванова - носителка на купата " Best body " от " Miss Summer International " и “Queen of the year 2022”, както и Хелена Тодорова - PR координатор на Академията за мода.

Събитието беше почетено от редица ярки представители на публичния живот, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, измежду които доцент доктор Ходор Факих, Павел Цветков, Ники Кънчев, Илиана Алипиева, Боряна Баташова, Саня Борисова, Мария Константинова, Александрина Янкова, Кирил Чалъков, Вяра Георгиева, Кристина Манолова, Ирина Гъркова, Ина Асса, Мира Бъчварова, Ирена Велковска, Кристина Несторова, Силвия Джагарова, Нина Никол – Хамилтън, Стела Йорданова, Диляна Матеева, Аксел Харди, Радостина Илиева, Радослава Лазарова, Виктория Стефан, Ирена Велковска, както и група от френски, американски и български студенти по фешън дизайн, и др.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР