Състезателките от волейболен клуб Марица Пловдив“ Ивелина Монова, Добрина Христоскова

...
Състезателките от волейболен клуб Марица Пловдив“ Ивелина Монова, Добрина Христоскова
Коментари Харесай

Над 1500 деца взеха активно участие в създаването на 154 проекта в 4 основни категории във финала на „Нестле за по-здрави деца“

Състезателките от волейболен клуб „ Марица Пловдив “ Ивелина Монова, Добрина Христоскова и Мария Кривошийска за първи път вземат участие в журито на състезанието, което ще излъчи първенец измежду финалистите при учебните заведения и детските градини при извънредно мощна конкуренция.

„ За нас беше огромно и забавно предизвикателство от оценени да влезем в ролята на оценяващи и да поемем отговорността да излъчим първенец в една сложна конкуренция, където всеки от плановете е извънреден, тъй като в него се усеща страстта и силата на децата, които са го основали. Но, както при всяко съревнование и тук не може без спечелили и победени и ние, благодарение на сътрудниците от журито, които имат повече опит, успяхме да надмогнем страстите и да дадем справедлива оценка на всеки от участниците. Това, което за нас беше най-вълнуващо е чувството, че в конкурс като този всяко взело участие дете към този момент е победител, тъй като е научило освен това и е асъдействало за своето и нашето по-здраво, по-зелено и по-добро бъдеще “ – разяснява Ивелина Монова от ВК „ Марица “.

Заедно с националните ни шампионки в журито участваха Ваня Кастрева, шеф на РУО София, която постоянно дава верните насоки по какъв начин програмата да става все по-добра за децата и да върви напред, Благовеста Борчева, представител на МОН, сътрудник през цялото време на програмата в България, Нели Стайкова от НСОРБ, Настенка Ненова, представител на Община Бургас, които тази година бяха най-активни с присъединяване на най-вече детски градини и Мария Тодорова от Нестле България, участник в журито от първия конкурс на „ Нестле за по-здрави деца “ до през днешния ден.



„ Възможността да сме покрай децата и да съучастваме, даже с една дребна парченце, в това да стават по-здрави, по-загрижени за бъдещето и по-уверени в себе си е необикновено зареждаща. Лично благодаря на нашите сътрудници и на всички участници - учебни заведения и детски градини, които вдъхват живот на самодейността „ Нестле за по-здрави деца “ и макар натоварената образователна стратегия, съумяват да дадат спомагателна стойност във възпитанието на децата с нашата стратегия. Само тази образователна година над 16 000 деца научиха повече за уравновесеното хранене, убедиха се на процедура, че да са дейни е освен здравословно, само че и занимателно и схванаха какъв брой е значимо да се грижат за здравето на планетата, въпреки да не го усещат физически сега. Тази година оценяваме освен начинания и извършени уроци в клас, само че и тематични планове, направени от децата и това дава още по-силен заряд на състезанието. “ сподели Нели Ангелова, управител Комуникации Нестле Югоизточен пазар.

На 9-ти декември ще станат ясни спечелилите след днешното мощно и прочувствено показване на, които са създали разнородни и новаторски планове в 4 съществени категории: уравновесено и здравословно хранене, грижа и запазване на околната среда, деен метод на живот и придвижване и грижа планетата, а също и за домашните любимци и бездомни животни.

Основно учебно заведение „ Христо Никифоров “ от гр. Ловеч
272 ученика според от възрастта си създават разнообразни по тематика и трудност планове.
По-големите са изготвили повсеместен интерактивен обучителен план, включващ забавни образно и текстово завършени брошури „ Здравословен метод на живот “, които са раздали на по-малките възпитаници и сами са им разказали за изгодата от разнообразното хранене и здравословния живот в поредност от открити уроци.
Направили са плакати на тематика „ Полезни и нездравословни храни “ и „ Моята обичана рецепта “ като сами са приготвили здравословна закуска, която са споделили със съучениците си.
По-малките са посетили Виртуалния музей на водата в Ловеч и са създали галерия с макети и рисунки за значимостта да опазваме чисти водните басейни.
Сами са организирали състезателен празник и надпревари, извършени по новаторски метод със особено направени от учениците „ дейни карти “. На пикник измежду природата, с подготвяне на обичани ястия у дома и споделени в учебно заведение, цифрови плакати с обичана храна и игра „ Моят ресторант “, децата са научили какъв брой е значимо да се споделя храната.
Изложба с плакати, отдадени на домашните любимци и на бездомните животни, са дали познания за това по какъв начин и за какво да се поставят грижи за животните. Почистване на региона на учебното заведение, засаждане на дървета, разработване на кашони и на практика игри за разделно събиране на отпадъци, плакати да запознаване с жизненоважната роля на пчелите за живота на Земята, разработване на еко календар, показване на галерия за разпространение на тематиката „ Устойчивост “ са измежду другите планове, направени от учениците.



Средно учебно заведение „ Братя Петър и Иван Каназиреви “ - гр. Разлог

77 възпитаници от разнообразни паралелки са изработили красиво оцветени „ чинии на здравето “, основали са свои авторски кутии за обяд, измислили са здравословни предписания, които са приготвили сами на място в учебно заведение. В специфичен план „ Пазители на Майката Природа “ учениците са комбинирали изгодата от придвижването с образование по вярно събиране на боклуци като са организирали спортни игри, свързани с разпознаването на другите типове боклуци, вярното им изхвърляне, преработване или компостиране. Пъстри картини на тематика „ Избери водата “, разработване на маски с домашни любимци и уроци за грижите към тях, са измежду плановете осъществени от учениците на възраст сред 7 и 12 години.

75 ОУ „ Тодор Каблешков ” – гр. София
Училището е рекордьор за с най-вече присъединили се деца – 412. Учителите са работили дружно с тях върху всички модули от програмата. Изготвили са табла с информация за потребните за здравето храни въз основата на брошури, споделили са обичани предписания, разпознавали са артикули от хранителната пирамида и са изготвили примерни седмични менюта. Организирали са йога класове, състезателен празник с многообразие от щафетни игри, футбол, национална топка, федербал, волейбол, ластик. Чрез игрови метод децата са провели урок за фамилните полезности и смисъла на храната като източник на здраве и метод за сближение на фамилията. Изготвили са лични описи за примерни занимания с домашните любимци и препоръки по какъв начин да се отнасят към бездомните животни. Провели са урок и игри за отпадъците, разделното събиране и преработване, и ролята на водата за живота на планетата.

Обединено учебно заведение „ Христо Ботев “ в с. Росен, община Созопол
48 деца са се присъединили в разработване на планове с истински хрумвания за здравословна храна – подготвяне, рисунки, табла, хранителна пирамида, кутии за обяд, здравословно меню, здравословна паница. В час по математика са сметнали порциите си и по какъв начин би трябвало да ги управляват. Реализирали са планове на тематика „ Кръговрат на водата “ – есета, картинки, на практика извършения. На състезателен празник с мото „ Спортувам, изучавам и се развличам “ са се присъединили в огромно многообразие от спортни интензивности, национални танци и игри. Проектът „ Споделяй храната у дома и в учебно заведение “ включва шерването на здравословен обяд в столовата. Провели са съревнование за най-забавни игри с домашните любимци, засадили са дръвчета в двора на учебното заведение и са създали поредност от осведомителни табла за запазване на природата, които са закачени в коридорите на постройката.

Основно учебно заведение „ Христо Ботев “ - гр. Стамболийски
С присъединяване на 76 ученика са основани разнородни планове, измежду които лична паница за обяд с рисунки, макет на чешма, който приказва за изгодите от водата, всеобща полемика на тематика вярно събиране на отпадъците и по какъв начин да пазим природата, съпроводена от макет на тематика „ Да запазим нашата планета здрава ”, организирали са състезателен празник с разнородни интензивности за всички възпитаници.

Детска градина „ Звънче “ от Лом "
В 85 деца са взели участие в сказка с здравно лице за потребните храни, в игра „ Пазарска чанта “, апликиране и моделиране, научили са стихчета, гатанки и песни за полезността на зеленчуците, които са изпълнили на специфична музикално – артистична стратегия, включваща още изобразяване на плодове и игра „ Познай по усета “. Правили са туршия със сезонни зеленчуци и пикник в двора – всички тези планове ориентирани към това да научат малчуганите какъв брой е значимо здравословното и уравновесено хранене. Чрез приложения за водата, поливане на цветята в детската градина, оцветяване, беседи и игра с „ Царицата на водата “, са научили какъв брой е значима водата. Спортни игри в салона, зумба танци с треньор, спортно-подготвителни, подготовка с детски фитнес уреди, спортни игри навън в двора са се провели в детската градина. Заедно с родителите децата са били на разходка с домашния любим и след това в градината са разказвали за претърпяното. Чрез игра „ Събирай разделно “ с кашони, предоставени от Община Лом и отпадъчни материали от друг генезис, сказка, рисунки на зелената планета, игра за събиране на боклуци на двора децата към този момент са научили доста по какъв начин да пазят околната среда.



Детска градина „ Коледарче “ от Бургас
194 деца дружно с преподавателите са приготвяли от киселото мляко – айран, а по-късно са консумирали с усмивка, приготвяли са плодова салата дружно с родителите, които са били на посетители в градината. Отбелязали са международния ден на водата посредством игри, приложения, мини спектакъл, посещаване на АКВЕ КАЛИДЕ и запознаване с лечебните сили на водата. Всички са взели участие в щафетни игри за обща интензивност, включващи и засаждане на борове и елхи в двора на градината, както и дребни семенца на дървета, които наблюдават по какъв начин поникват и постоянно се грижат за развъждането им. Правили са макети с апели за бранене на планетата и природата. Провели са игра за разделно събиране на боклуци и табло с рисунки. Събрали са капачки от бутилки за даряване и изработка на пано. Взели са присъединяване в карнавално шествие с костюми от рециклирани материали.

Детска градина „ Калина “ – гр. Трявна
Всички 103 деца от градината са играли „ Да нахраним Зайко здравословно “, приготвяли са сами здравословна храна, подредили са табло със здравословните храни, подготвили са есенен пазар и са произвели туршия. Спортни игри в двора и разходка в Балкана до пещера, дружно с присъединяване в по време на състезанието измежду общините, са дейностите ориентирани към образуване на желанието на децата да водят деен метод на живот. Разделно събиране на боклуци, пъзели, игри са извършени за повишение на екологичната просвета.

Частна детска градина „ Бобче Топче “ от София
За първи път в състезанието „ Нестле за по-здрави деца “ вземат участие частни учебни заведения и детски градини, и имат посланичество на финала. Участват с 90 деца по действия, ориентирани към здравословно хранене и резистентност. Посетили са „ Близката плантация “ – садили са зеленчуци, играли са, рисували са, хапвали са зеленчуци от био градината. След това са създали зеленчукова градина в двора на своята детска градина. Посетили са Музея на пчелата и са правили свещи от пчелен восък. Приготвили са сами домашна лимонада и са научили витамините в съставките й. Провели са сказка със експерт по хранене. Отбелязали са Деня на динята – учили са за изгодите й, хапвали са, изработвали са фигури и плодови шишчета. Организирали са „ Ден на Малкия готвач “ – приготвяйки предписания напълно със здравословни артикули. Провели са полемики за отпадъците, замърсителите, преработването, а по-късно са създали табло със стикери на замърсители и по какъв начин да рециклират и събират разделно боклуци. Изработили са крафт план от рециклирани материали, почиствали са дружно, събирали са капачки и са създали хранилки за птици от рециклирани материали.

Детска градина № 68 „ Патиланско царство ” – гр. Стара Загора
Участват с всички 90 деца, които са моделирали, оцветявали и апликирали обичаната им здравословна храна. Децата сами са приготвили своя обичан здравословен сандвич. Оцветявали са разнообразни принадлежности за хранене на масата и сами са сервирали обяда си. Апликации за водата, рисунки, игри, просветителни уроци, които да ги научат да ценят водните запаси и какъв брой са значими те. Състезателни игри и танци са ги държали дейни и в градината. Разказали са за домашните си любимци и са имали урок по какъв начин да се отнасяме към тях. Направили са с общи старания табло с послания „ Повече природа към нас “, играли са на вярно разделно събиране на боклуци, а също са създавали макет „ Зелената планета. "

Повече за самодейността: 
Програмата  обединява напъните на компанията и тези на родители, учители и просветителни институции, с цел да обезпечат по-добро и здравословно бъдеще за българските деца. Образователната стратегия има за цел да насърчи уравновесеното хранене, интензивният и резистентен метод на живот при децата на възраст сред 3 и 12 години посредством забавни, интерактивни и занимателни уроци, особено готови по отношение на възрастта на децата.  Програмата започва през 2012 година и се реализира с поддръжката на Министерство на образованието и науката, Регионалните ръководства на образованието, редица национални специалисти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 година като добра процедура в областта на просветителните стратегии за уравновесено хранене и физическа интензивност в Европа, в България става част от Европейския план EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 година Програмата уголемява своя обсег и влиза в образователните заведения в цялата страна, с цел да усъвършенства питателните и двигателните привички на българските деца, в рамките й се организира конкурс измежду учебните заведения, а година по-късно и измежду детските градини, който прави оценка най-активните измежду тях. През образователната 2021-2022 година програмата е надградена като е включен, ориентиран към създаване на разбирането у децата какъв брой е значимо и за какво би трябвало да се грижат за планетата. До този миг, е достигнало до над 70 000 деца в детски градини и учебни заведения в цялата страна.

(платено съобщение)
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР