Състезанието кой ще внесе по-щедри законопроекти в Народното събрание продължава,

Състезанието кой ще внесе по-щедри законопроекти в Народното събрание продължава, ...

Манолова догони Нинова и с парите за деца


Състезанието кой ще внесе по-щедри законопроекти в Народното събрание продължава, като често става дума за едни и същи предложения.

Корнелия Нинова внесе в първия ден на новия парламент законопроекти за преизчисление на пенсиите, безплатни детски градини, по-високо майчинство през втората година на детето и нова еднократна помощ от минимум 10 минимални заплати за работещи родители при раждане на второ и трето дете. Мая Манолова също внесе законопроект за преизчисление на пенсиите, предложи и добавки за всички пенсионери под линията на бедност. Днес тя вече е готова със законопроект за изменение на закона за семейните помощи, в който има две предложения, дублиращи се с тези на БСП.

"Изправи се! Ние идваме" също предлагат 10 минимални заплати за работещи родители при раждане на второ и трето дете. И при тях родителят трябва да е осигуряван поне 2 години назад. Предлагат и по-високо платено майчинство, само че в техния вариант минималната заплата е само минимум, а обезщетението е 60% от осигурителния доход. Оттук нататък обаче Манолова надгражда с още помощи за стимулиране на раждаемостта. Тя предлага 2000, 3000 и 4000 лв. еднократна помощ за раждане на първо, второ и трето дете, а за всяко следващо - 300 лв. Тези помощи ще се дават на родителите, които не отговарят на условието за 10-те минимални заплати.

 

ПЕНСИИ

Както е известно, служебният кабинет е готов с проект за актуализация на бюджета, в който предвижда няколко мерки за увеличение на пенсиите, каквото пенсионерите не са виждали откакто Борисов дойде на власт. Минималната пенсия от 1 октомври трябва да се увеличи от 300 на 340 лв. Максималната става 1500 лв. при 1440 сега. Социалната пенсия се увеличава от 158 на 170 лв. Всички пенсии ще се преизчислят с нов коефициент на тежест за всяка година осигурителен стаж, като той се повишава от 1.2 на 1.35. Този коефициент ще бъде заложен и за бъдещите пенсии, обясни тази вечер пред Би Ти Ви социалният министър Гълъб Донев, който подчерта, че това ще стимулира хората да се осигуряват.

Средното увеличение на пенсиите от октомври ще бъде 12.5%. С него отпадат 50 лв., които пенсионерите получават от миналия август. От 1 октомври обаче всички пенсионери над 65-годишна възраст, които получават под линията на бедност, ще получават добавки, за да я достигнат, като те ще трябва да отговарят на определени критерии да нямат допълнителни доходи, както е при енергийното подпомагане. С тези добавки, според служебния финансов министър не би следвало да останат пенсионери, които да живеят под този праг. Ако следващият кабинет припознае предложенията на служебния, догодина не би следвало да има пенсионери, които живеят с по-малко от 413 лв., защото толкова е линията на бедност, предложена за 2022 г.

 

Още за внесените законопроекти в НС:

Източник: segabg.com