Състезанието кой ще внесе по-щедри законопроекти в Народното събрание продължава,

...
Състезанието кой ще внесе по-щедри законопроекти в Народното събрание продължава,
Коментари Харесай

Манолова догони Нинова и с парите за деца

Състезанието кой ще внесе по-щедри законопроекти в Народното събрание продължава, като постоянно става дума за едни и същи оферти.

Корнелия Нинова внесе в първия ден на новия парламент законопроекти за преизчисление на пенсиите, безвъзмездни детски градини, по-високо майчинство през втората година на детето и нова еднократна помощ от най-малко 10 минимални заплати за работещи родители при раждане на второ и трето дете. Мая Манолова също внесе законопроект за преизчисление на пенсиите, предложи и добавки за всички пенсионери под линията на беднотия. Днес тя към този момент е подготвена със законопроект за изменение на закона за фамилните помощи, в който има две оферти, дублиращи се с тези на Българска социалистическа партия.

" Изправи се! Ние идваме " също оферират 10 минимални заплати за работещи родители при раждане на второ и трето дете. И при тях родителят би трябвало да е обезпечаван най-малко 2 години обратно. Предлагат и по-високо платено майчинство, единствено че в техния вид минималната заплата е единствено най-малко, а компенсацията е 60% от осигурителния приход. Оттук нататък обаче Манолова надгражда с още помощи за стимулиране на раждаемостта. Тя предлага 2000, 3000 и 4000 лева еднократна помощ за раждане на първо, второ и трето дете, а за всяко последващо - 300 лева Тези помощи ще се дават на родителите, които не дават отговор на изискването за 10-те минимални заплати.

 

ПЕНСИИ

Както е известно, служебният кабинет е подготвен с план за актуализация на бюджета, в който планува няколко ограничения за нарастване на пенсиите, каквото пенсионерите не са виждали откогато Борисов пристигна на власт. Минималната пенсия от 1 октомври би трябвало да се усили от 300 на 340 лева Максималната става 1500 лева при 1440 в този момент. Социалната пенсия се усилва от 158 на 170 лева Всички пенсии ще се преизчислят с нов коефициент на тежест за всяка година застрахователен стаж, като той се покачва от 1.2 на 1.35. Този коефициент ще бъде заложен и за бъдещите пенсии, изясни довечера пред Би Ти Ви общественият министър Гълъб Донев, който акцентира, че това ще подтиква хората да се обезпечават.

Средното нарастване на пенсиите от октомври ще бъде 12.5%. С него отпадат 50 лева, които пенсионерите получават от предишния август. От 1 октомври обаче всички пенсионери над 65-годишна възраст, които получават под линията на беднотия, ще получават добавки, с цел да я доближат, като те ще би трябвало да дават отговор на избрани критерии да нямат спомагателни приходи, както е при енергийното подкрепяне. С тези добавки, съгласно служебния финансов министър не би следвало да останат пенсионери, които да живеят под този предел. Ако идващият кабинет припознае предложенията на служебния, следващата година не би следвало да има пенсионери, които живеят с по-малко от 413 лева, тъй като толкоз е линията на беднотия, препоръчана за 2022 година

 

Още за импортираните законопроекти в Народно събрание:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР