Съществуват най-различни новаторски методи за генериране на електричество. Този обаче

...
Съществуват най-различни новаторски методи за генериране на електричество. Този обаче
Коментари Харесай

Вижте как да създадем електричество от две струи течаща вода

Съществуват най-различни реформаторски способи за генериране на електричество. Този обаче би трябвало да е най-готиният от всички, написа Science Alert.

С помощта само на два водни потока, течащи през железна мрежа, и две бобини Дерек от Veritasium демонстрира по какъв начин можем да създадем искри от 5000 до 1000 волта! Стига да желаете, можете да повторите опита, наименуван Бурята на Келвин, и у дома.

В новия епизод Дерек споделя повече за физиката зад този опит (първоначално той го показва със съдействието на екипа на „ Игрите на глада “). И по този начин, какво в действителност се случва по време на Бурята на Келвин и в случай че е допустимо да произвеждаме електричество от падаща вода, за какво не го вършим всякога, когато вали?

Както Дерек изяснява, процесът включва много елементарна, само че забележителна физика. Като цяло водата е с безпристрастен заряд – всички плюс или минус молекули се самоизключват. Докато текат две струи обаче, се основава естествена разновидност и от време на време едната страна ще стане по-отрицателен заредена от другата.

Какво прави Дерек? Той свързва лявата мрежа към най-горния кръг на дясната бобина. Това значи, че в случай че мрежата стане с отрицателен заряд поради водата, течаща през нея, това ще накара и пръстена да стане със същия заряд. Въпросния негативно зареден пръстен притегля позитивно заредените водни молекули и в края на краищата прави целия поток с позитивен заряд.

Всичко това довежда до два потока с друг заряд. Единият е позитивен, до момента в който другият – негативен. С течение на времето зарядът става толкоз мощен, че стартира да прескача от негативната към позитивната страна на метала, предизвиквайки искри електричество.

Макар и да е изключително впечатляваща и семпла система, тя не може да генерира задоволително електричество, което да зарежда нашите домове. Изгледайте видеото, с цел да видите всичко това в деяние:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР