Съществуването на подземни тунели в старинния мексикански град Пуебла дълго

...
Съществуването на подземни тунели в старинния мексикански град Пуебла дълго
Коментари Харесай

Скритите тунели на Мексико

Съществуването на подземни тунели в старинния мексикански град Пуебла дълго време е считано за небивалица – една от градските митове. Но неотдавна локалните управляващи са удостоверили, че подземните лабиринти в действителност съществуват.

Историята ни отнася в далечната 1531 година – годината на основаването на Пуебла. Подземният тунел се простира на 10 километра дължина. Той минава тъкмо под историческия център на града.

El Universal написа, че тунелът има височина 7 метра и широчина 3 метра. Открит е при осъществяване на комунални работи в центъра на града. Открити са четири входа в земята.

 Тунелите в Пуебла, Мексико След отстраняването на тонове тиня и кал служащите разчистили няколко подземни тунела, протягащи се от Форт Лорето до Форт Гуадалупе, а също от форт Лорето до Сан Хосе, ситуиран в центъра на града. Третата линия тунели минава от Форт Гуадалупа до църквата Лос Ремедиос, където през 1862 година жителите на Пуебла защитавали града от нахлуването на френската войска.

„ В локалния фолклор и легендите се загатва за тунели под Пуебла, само че никой не знаеше къде минават те. Никой в никакъв случай не ги беше виждал “, споделя Серхио Вергара Бермеджо от Центъра за културно и историческо завещание на Пуебла.

Според първичното проучване подземният лабиринт е издигнат преди 300–500 години. „ Той влиза в архитектурата на града. Църквите са комуникирали посредством секрети улички, тръгващи от главните манастири. От Санто Доминго, Сан Агустин, Ла Мерсед до Сан Хавиер “, споделя Серхио Вергара Бермеджо.

 Тунелите в Пуебла, Мексико Мexico News Network написа, че тунелите са употребявани през 1862 година, по време на борбата при Пуебла. Тогава мексиканците се сражавали с колонизаторите французи, чиято войска превъзхождала зле подготвените мексиканци съвсем 1,5 пъти. Независимо от това жителите на Пуебла отстояли своята самостоятелност.

Основан през 1531 година, град Пуебла е един от най-старите градове на Мексико, един от петте основни града от времената на испанската колонизация. Благодарение на богатата история и впечатляващото архитектурно завещание, през 1987 година Пуебла е включена в Световното културно завещание на ЮНЕСКО.

„ През XVII век Пуебла е била наводнена и половината от града е бил затрупан с кал. Градът, по който ние вървим, е издигнат още веднъж през XVIII и XIX в. В основата му са полезностите, за опазването на които ние отговаряме “, споделя Бермеджо.

Кметът на Пуебла Тони Гали е заделил към $295 000 за възобновяване на тунелите. В проектите е подземията да станат туристическа атракция. Пътешествениците ще могат да се срещнат по-дълбоко с историята и легендите на античния град. Засега точното разположение на подземията се пази в загадка.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР