Съществува мрежа от местни герои, обединени от ЕС и работещи

...
Съществува мрежа от местни герои, обединени от ЕС и работещи
Коментари Харесай

Героите сред нас: Ясен Сливенски и професия мениджър на бедствията

Съществува мрежа от локални герои, обединени от Европейски Съюз и работещи дружно, с цел да оказват помощ за предпазването ни от трафик на хора, кражба на данни, незаконна активност и доста други. От полицейски чиновници до прокурори, от избавителни екипи до координатори на приюти. Кампанията на Европейската комисия " Европейски Съюз: По-защитени дружно " споделя за героите измежду нас във Вашата страна.

Един от тях е Ясен Сливенски от Българския червен кръст. Може би сте го виждали в телевизионните репортажи от горещи точки при наводнения, пожари, трусове. Той дава отговор за координацията при бедствия и рецесии и образова жители по какъв начин да реагират в такива случаи, а при изключителни случаи се грижи за обезпечаването на храна и артикули от първа нужда. Ясен взе участие в план MERCI, който сплотява 5 страни от Европейски Съюз (Франция, Италия, Испания, България и Португалия) и усъвършенства реакцията при бедствия на голям брой местоположения. От 85-та година Ясен е в Българския червен кръст - в началото като студент доброволец, а в този момент - като началник на дирекция " Мениджмънт на бедствията ".

БЧК е част от единната избавителна система в страната и от Международната организация на аления кръст. Работи с построен екип от щатни експерти и 28 екипа доброволци, които при положение на нужда подкрепят потърпевшо население у нас и в чужбина: при  бедствия, повреди и рецесии - трусове, наводнения, пожари и други Част от БЧК е и Планинската избавителна работа.

" Миналата година за нас беше добра, тъй като нямаше бедствия от огромен мащаб. Последното по-голямо събитие бяха наводненията в бургаската община Камено през 2017-а. През 2018 имахме време да поработим повече по предварителната защита и работата с популацията - на срещи в учебните заведения да вземем за пример, където Младежкият червен кръст работи доста интензивно. Доброволните екипи пък вземат участие в учения. Това е значимо за ефикасен отговор при потребност ", споделя Ясен Сливенски.

" Важно е да се знае е, че Червеният кръст не е страната. Ние подкрепяме незабавна помощ, пожарна сигурност, свързанис ме с планинската работа, прибавя той. - Но нашите екипи не работят в алената зона, т.е. директно в бедствията. Там влизат експерти - пожарникари, спасители. От БЧК там работят само планинските избавител с кучетата за търсения. Ние подкрепяме тези акции и когато потърпевш е изваден от алената зона, сме там, с цел да го поемем. Правим пунктове за систематизиране на потърпевши, предоставяме вода, топли питиета, облекла, одеяла. "



Снимки: Европейска комисия и БЧК

Много значима в подобен миг е психическата поддръжка. Ясен отбелязва, че в БЧК изключително държат на тази дейност и се гордеят, че за тях работят над 100 доброволци психолози.

" Например, при земетресението в Перник се наложи да създадем екип от няколко области, който отпътува незабавно. Тогава стресът беше водещ. В Мизия работеха психолози - самостоятелно на терен и в група. Много е значимо в един подобен миг индивидът, който има потребност от поддръжка, да види, че не е самичък. Може да помогне даже една топла дума и прегръдка, само че да знае, че не е самичък. Това е доста значимо в първите моменти. Виждал съм случаи даже с възрастни хора, които не осъзнават какво се е случило при наводненията. Казват: " Утре, като се събудя и като изкарам козичките... " А нито имаш козички към този момент, нито къща. "  

Най-тежките случаи в кариерата му?

" През 2000 година имаше огромни горски пожари в Сакар (Хасковско). След това 2005-а пристигнаха огромните наводнения, когато 23 от 28 области пет пъти се наводниха. 2006-а имаше наводнения по река Дунав. 2012-а пристигна наводнението в село Бисер, а по-късно пожарите на Витоша, земетресението в Перник. "

Като представител на БЧК Ясен Сливенски е и част от интернационален екип, който при положение на огромни бедствия работи в целия свят. Бил е на много задгранични мисии - последно като делегат на Международната федерация по апела за подкрепяне на мигрантската рецесия в Гърция. " От 2015 до 2017-а отговарях за филантропичното подкрепяне - от островите, откъдето влизаха мигрантите, през Атина и покрайнините до Северна Гърция и Солун. Там Червеният кръст подкрепя към 1 милион души с хранителни и нехранителни артикули. Операцията се развиваше ден за ден - беше непредсказуемо какво ще се случи на идващия. Политическата конюнктура също се изменяше. Налагаше се да се реагира доста бързо, спомня си той. - Няма в никакъв случай да не помни доброволците на Гръцкия червен кръст, които в продължение на една година всяка заран в 7:30 се качваха на бусовете и пътуваха над час до границата с Македония. Там раздаваха в продължение на 4-5 часа хранителни и нехранителни помощи, след което се прибирахме, а на другия ден идваха нови 20 доброволци. "



Бил е и пратеник в Будапеща, където отговарял за Централна Европа и Южен Казваз през 2008-2009 година, като координатор по бедствията за този район. " Тогава се случи напрежението в Грузия. Подпомагахме към 100 000 души, беше много с напрежение. Но човек, като си харесва работата и когато е измежду сътрудници, нещата се получават ", споделя експертът.

Един от главните правила, които се стремим да съблюдаваме, е индиферентност. Когато подкрепяме, не може да имаме желания, а следваме критерии. Първо са най-уязвимите групи - първо оказваме помощ на възрастни самотни хора, самотни майки с деца, многодетни фамилии, на най-пострадалите, изяснява Ясен Сливенски. -  В човешката природа е заложено това държание - в началото всички са благи, а след това стартират да се сърдят за какво на един сме помогнали с нещо, а различен не е получил. Не единствено у нас е по този начин. Никой не е пропуснат, само че има цели при първичното подкрепяне. Друг главен принцип е да запазим човешкото достолепие. "

За героите на БЧК рядко се чува, имената им не са известни, въпреки да са помогнали на стотици хора. " Червеният кръст, алените униформи - те са разпознаваеми. При нас рядко подчертаваме върху обособени чиновници. Ако питате за Ясен, мъчно някой би се досетил - ние не радваме визитки. Хората си спомнят - да, Червеният кръст е бил тук. Такова е естеството на нашата работа и е обикновено да е по този начин ", прибавя той.

Повече за акцията #EUProtects и нейните герои научете тук и в OFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР