(съществително) неясен, географски неподходящ и все пак емоционално резонансен термин

...
(съществително) неясен, географски неподходящ и все пак емоционално резонансен термин
Коментари Харесай

Година с една дума: „Глобален юг“

(съществително) неразбираем, географски несъответствуващ и въпреки всичко прочувствено резонансен термин за това, което в миналото е било известно като развиващия се свят

За да оценим издигането на популярност на термина „ световен юг “ тази година, най-хубавата прилика може да бъде една от тези рок групи от края на 60-те години на предишния век, които свирят настойчиво в продължение на десетилетия, преди да реализират огромен триумф с първото си международно турне.

Двете думи явно са били за първи път комбиниран от ляв американски деятел, Карл Огълсби, през 1969 година в публикация, заклеймяваща „ господството на севера над световния юг “.

През идващите 50 години фразата беше необятно лимитирана на запад до политически документи на организации за развиване, академични диспути и литературни списания.

Но от самото начало той пускаше корени и процъфтяваше в постколониалните страни, не на последно място тъй като се смяташе за по-малко претрупан от „ третия свят “, западния прозвището на специалистите през 70-те и...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР