Съществено разминаване между писмената експертиза и устната защита се е

...
Съществено разминаване между писмената експертиза и устната защита се е
Коментари Харесай

Булмаркет: Железният път на гарата в Хитрино не е ремонтиран от 1987 г.

" Съществено разминаване сред писмената експертиза и устната отбрана се е получило на днешното съвещание на съда по отношение на случая в село Хитрино ". Това оповестяват от " Булмаркет " - компанията, чиято влакова комбинация дерайлира в шуменското село в края на 2016 година
Експертизата разкрива какво е положението на стрелка №1 и стрелка №5 на ЖП гара Хитрино. Вещите лица, изготвили документа, са: гл. ас. доктор инж. Коста Костов, учител във ВТУ „ Т.Каблешков “, катедра „ Транспортно строителство и уреди “ София, и проф. доктор инж. Майя Иванова-Йорданова от същия университет и катедра.
Становището на компанията се заключва в следното: " Според писмената експертиза след подновяването на жп стрелка №5 с нова през 1987 година досега на произшествието в Хитрино, не са осъществявани поправки или реорганизация на стоманения път и стрелките в този регион. Според Инструкцията за ремонтите на дълготрайните материални активи в Национална компания „ Железопътна инфраструктура “, след 15 години експлоатационен период, би трябвало да се осъществя планов ремонт.
Още повече, че размерът на транспортираните товари в интервала 2000 – 2016 година надвишава пределно допустимата граница от 80 милиона бруто тона с 2,5 до 8,3 пъти. Според движимостите лица на гара Хитрино е следвало да се извърши главен или най-малко два междинни ремонта (има разлика сред главен и междинен ремонт). А изводът, който се постанова, е, че стоманеният път е с просрочени междуремонтни периоди. Предвид тази и още фактологични данни по отношение на техническото положение на пътя, както и заради комплицираното комбиниране от разнообразни калкулации, на специалистите им е мъчно да дефинират евентуалната безвредна скорост на влаковите композиции. Това постанова и смяна в заключението им от предната експертиза. Те са уверени, че не може еднопосочно да се дефинира съответно каква скорост ще бъде рискова за прекосяване през жп стрелки №1 и №5 освен това положение на стоманения път.
По време на устната отбрана професор Майя Иванова-Йорданова посочи обстоятелства за положението на стоманения път и безвредна скорост, които са в несъгласие с експертизата, под която тя се е подписала ", означават още от " Булмаркет " в мнението си до медиите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР