Съществена част от антикризисните мерки, заложени в актуализацията на бюджета,

...
Съществена част от антикризисните мерки, заложени в актуализацията на бюджета,
Коментари Харесай

Антикризисните мерки, заложени в бюджета, по-скоро ще стимулират инфлацията, смятат икономисти

Съществена част от антикризисните ограничения, заложени в актуализацията на бюджета, ще бъдат ориентирани към пенсионната система. Това разяснява пред Българска национална телевизия ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Искрен Арабаджиев. Според опозицията от ГЕРБ обаче няма обезпечено финансиране, което да направи тази мярка устойчива. Заложените в актуализацията ограничения няма да лимитират инфлацията, а по-скоро ще я подтикват, считат специалисти.

1 милиард и 400 милиона лв. от общо 2 милиарда лв., планувани в актуализацията на бюджета за антикризисни ограничения, ще бъдат ориентирани към пенсионната система. Това сподели в " Денят стартира с Георги Любенов " ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Искрен Арабаджиев. От 1 юли пенсиите ще бъдат вдигнати с 10 %, а коронавирус добавката от 60 лв. става част от пенсията. От първи октомври също ще има преизчисление:

" От 1 октомври поправяме една сериозна неправда от 2008-ма година, когато беше направено последното преизчисление. Ще понижим разликата сред остарели и нови пенсии с самостоятелно преизчисление. Очакваме от 2 милиона пенсионери, 720 хиляди да получат допълнитлено нарастване. С което междинната пенсия ще се усили на 720 лв.. А ние я заварихме 420 лв. преди две години, когато дойдохме със служебното държавно управление ", изясни Арабаджиев.



Според някогашния финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов обаче, няма обезпечено стабилно финансиране за тези разноски:

" Ако погледнете актуализацията, те възнамеряват да заплащат пенсии с пари от Брюксел. През 2022 година се чака да постъпи малко над милиард по Плана за възобновяване и резистентност от Европейски Съюз. Това да послужи като източник за балансиране на бюджета, в който с 1,5 милиарда увеличват пенсиите. Тоест ние нямаме стабилно фиансниране на този разход ", счита Горанов.



Според специалисти заложените в актуализацията на бюджета ограничения, като компенсацията от 25 стотинки на литър за най-масовите горива да вземем за пример, освен няма да понижат инфлацията, само че даже ще я подтикват:

" Мярката е: " гасим пожар, като вършим наводняване ", тъй като изливането на пари на калпак за подкрепяне на цени на опрелени артикули, е най-голямата неточност съгласно мен. Защото не се подкрепят най-нуждаещите се, а се влиза в един социализъм - на всеки по колкото може ", разяснява Милен Керемедчиев, някогашен зам.-министър на външните работи.

" Правителството, и нашето, само че и в световен проект, виждаме по какъв начин се отпускат едни обезщетения, актуализират се бюджети за борба против инфлацията. Но това не е правилно, тъй като да, компенсират се хора и бизнеси, само че това е напълно проинфлационна активност ", счита икономистът Владимир Сиркаров.

В тази серпантина обаче ще останем дълго време, плануват още някои прогнози:

" Не единствено тази година, в годините напред ще имаме един подобен чудноват цикъл - скок на инфлацията, опит за краткотрайното ѝ компенсиране и още веднъж скок на инфлацията ", сподели икономистът Стоян Панчев.

Антикризисните ограничения на държавното управление тряба да бъдат гласувани от депутатите до края на юни като част от актуализацията на бюджета.

Как да управляваме парите си в интервал на рецесия? Важните въпроси за антикризисните ограничения на държавното управление, опциите за оцеляване на бизнеса и помощта за жителите може да зададете в нашия уебсайт на. Ние ще потърсим от експерти най-точните и изчерпателни отговори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР