САЩ, Великобритания и Австралия обявиха създаването на тристранно партньорство в

...
САЩ, Великобритания и Австралия обявиха създаването на тристранно партньорство в
Коментари Харесай

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха тристранно партньорство в сферата на сигурността

САЩ, Англия и Австралия оповестиха основаването на тристранно партньорство в областта на сигурността в Индо-Тихоокеанския регион, с което Австралия ще може да се снабди с атомни подводници на фона на увеличаващото се въздействие на Китай в района, съобщи Ройтерс.

В рамките на партньорството, оповестено късно нощес от американския президент Джо Байдън, английския министър председател Борис Джонсън и австралийския министър председател Скот Морисън, Съединени американски щати ще дават на Австралия технологии и опция за разполагане на атомни подводници, споделиха пред публицисти високопоставени чиновници на американската администрация.

Тримата водачи оповестиха за съглашението по време на виртуална среща. Инициативата бе наречена AUUKUS (от наименованията на Австралия, Англия и САЩ), осведоми Българска телеграфна агенция.

Високопоставен представител на американската администрация заяви на брифинг, че тази стъпка планува продан на информация сред министерствата на защитата и на външните работи на трите страни, както и съдействие в кибер пространството. Страните възнамеряват да развиват и съдействие в сферите на изкуствения разсъдък и квантовите технологии.

Всички признаваме нуждата за обезпечаването на мир и непоклатимост в Индо-Тихоокеанския регион в дълготраен проект, сподели Байдън.

Морисън уточни, че подводниците ще бъдат строени в Аделаида в тясно съдействие със Съединени американски щати и Англия.

Имаме желание да строим тези подводници в Аделаида (Австралия) в съдействие с Англия и Съединени американски щати. Но дано да внеса изясненост - Австралия не се стреми да получи нуклеарно оръжие или да се снабди с нуклеарен капацитет. Ще продължим да изпълняваме уговорките си за неразпространение на нуклеарно оръжие, означи Морисън.

Американският президент Джо Байдън разясни, че Съединени американски щати не възнамеряват създаването на нуклеарно оръжие в Австралия.

Не планираме произвеждане в Австралия на подводници с нуклеарно оръжие. Става въпрос за подводници с нуклеарни реактори, оборудвани с елементарни оръжия, сподели Байдън.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР