САЩ ще забранят сондажите за нефт, газ в убежището в Аляска, обръщайки договорите за наем от ерата на Тръмп

...
Министерството на вътрешните работи на САЩ заяви в сряда, че
Коментари Харесай

Министерството на вътрешните работи на САЩ заяви в сряда, че ще анулира договорите за наем на нефт и газ във федерален резерват за диви животни, които бяха закупени от агенция за развитие на щата Аляска в последните дни от мандата на бившия президент Доналд Тръмп.

Президентът Джо Байдън, демократ, обеща да защити 19,6 милиона акра (7,9 милиона хектара) Арктически национален резерват за диви животни (ANWR) за полярни мечки и карибу.

„Тъй като климатичната криза затопля повече Арктика отколкото два пъти по-бързо от останалата част от света, ние носим отговорност да защитим този ценен регион за всички възрасти“, каза той в изявление.

Републиканската администрация на Тръмп издаде седем на Органа за индустриално развитие и износ на Аляска (AIDEA) наема един ден преди встъпването в длъжност на Байдън.

Еколозите похвалиха решението, но то беше критикувано от републикански сенатор от Аляска, където служители се опитаха да отворят сондажи в резервата, за да осигурят работни места и приходи за щата.

Правителството също каза, че ще забрани нов лизинг на повече от 10 милиона акра в Националния петролен резерв в Аляска, площ от 23 милиона акра на северния склон на щата, която е най-голямата необезпокоявана публична земя в Съединените щати.

Действията са последното усилие на Байдън да овладее петролните и газовите дейности на обществени земи, част от по-широка програма за борба с изменението на климата.

Байдън, който се готви да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., вероятно срещу Тръмп, също е изправен натиск за увеличаване на вътрешните доставки на гориво, за да се запазят цените на помпите ниски.

По-рано тази година правителството одобри проект за сондиране на ConocoPhillips на стойност 7 милиарда долара в Аляска, който предизвика критики от страна на ООН, която призова страните членки да ускорят прехода от изкопаеми горива горива.

AIDEA заяви, че ще оспори анулирането на договорите за наем в съда.

„Това последно действие на Министерството на вътрешните работи показва произволно незачитане на федералния закон, основано на реториката на предизборната кампания“, каза AIDEA в изявление . „Обещанията от кампанията не са достатъчни, за да оправдаят това действие на агенцията.“

Вътрешният отдел заяви, че нов преглед на околната среда е установил, че анализът, който е в основата на продажбата на лизинг на агенцията през 2021 г., е „сериозно погрешен“, което дава на секретаря Деб Хааланд правомощия да отмени договори за наем.

Разочарование в Аляска 

Вътрешният отдел на Тръмп през януари 2021 г. продаде договори за наем в ANWR поради възраженията на природозащитници и местни групи. Приет от републиканците данъчен законопроект през 2017 г. отвори района за лизинг на петрол и газ и нареди на отдела да проведе две продажби на лизинг до декември 2024 г.

Нефтената и газовата индустрия до голяма степен не успя да приеме продажбата на лизинг през 2021 г., която генерира само $14 милиона във високи оферти, предимно от AIDEA.

Месеци след първата и единствена продажба на лизинг на ANWR, администрацията на Байдън каза, че ще спре издадените лизингови договори в очакване на преглед на околната среда. По-късно AIDEA заведе дело и миналия месец федерален съдия в Аляска отхвърли твърденията на държавната агенция, заявявайки, че забавянето на правителството в прилагането на програмата за лизинг на ANWR е разумно.

Другите две организации, които спечелиха договори за лизинг при продажбата на лизинг на ANWR, се оттеглиха от своите притежания през 2022 г.

Сенаторът от Аляска Дан Съливан каза, че жителите на Аляска са бесни от решението.

„Има осезаем гняв и разочарование сред жителите на Аляска относно безмилостното нападение на администрацията на Байдън върху икономиката ни и способността ни да имаме законен достъп до нашите земи“, той се казва в изявление, изпратено по имейл.

Earthjustice беше сред екологичните групи, които го похвалиха.

„Гледайки напред, ние се надяваме да видим възможно най-силните защити за Arctic Refuge и Западна Арктика през идните години,” Абигейл Дилън, президент на групата, се казва в изявление.

Въпреки това, реакциите от местните групи бяха смесени.

Решението "противоречи на желанията и самоопределението на нашия регион", каза Voice of the Arctic Inupiat. Управителният комитет на Gwich’in, друга местна група, аплодира действието и каза, че разработването на нефт и газ ще застраши начина на живот на хората от Gwich’in.

Производството на петрол в Аляска е намаляло през последните три десетилетия. Понастоящем щатът произвежда по-малко от 500 000 барела на ден суров петрол, спад от над 2 милиона барела на ден през 1988 г., според данни на правителството.

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР